Saturday, September 02, 2006

merdeka!!



2 hari lepas genaplah 49 tahun negaraku Malaysia menyambut hari kemerdekaannya... hmm, pernahkah korang tertanya2 ape erti merdeka dalam diri korang sindrik...? aiceh, sebagai seorang warganegara yang baik, kita perlulah memperkayakan bahasa ibunda kita sindrik kan..? hehe..... tak de lah.... ape yang aku cakap tuh memang betul, tapi kekadang memang susah nak mempraktikkannye... betul tak...? klu aku tanye diri sindrik ape erti merdeka bagi aku, mesti aku tak dapat nak terangkan dengan secara detail dan terperinci.... mungkin sebab aku nih warganegara 'pasca' merdeka... warganegara yang dilahirkan selepas kemerdekaan nih memang tak brape nak tau erti sebenar merdeka... ape yang aku tau, 49 tahun yang dulu, negara kiter telah merdeka dari segala bentuk jajahan, tapi aku raser sampai hari nih warganegara Malaysia masih dijajah dalam diri mereka sindrik.... erm, Malaysia kan negara demokrasi so aku raser aku ader hak untuk menyatakan pendapat aku... betul kan...? tahun nih nak tau tak camner aku sambut detik 12 malam tuh...? hak hak...aku sambut dalam mimpi je.... means aku dah tido sebelum detik 12 malam.... erm, nak gak tengok bunge api tapi malas nak bersesak2 nak kuar malam2 merdeka nih.... maybe dah teraser diri 'tua' kot.... ahakz!! bukan senang aku nak mengaku diri 'tua' nih.... erm, zaman 'muda2' dulu leh la... sekarang nih dah insaf kot... hehe... lgpon, banyak lagik mende yang boleh dibuat untuk membuktikan bahawa kite nih warganegara yang setia... bukan just g sambut merdeka je dah dikire warganegara yang cemerlang.... yang penting kiter tanamkan raser bangga menjadi warganegara Malaysia....

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!


by,
Aimi A.Z yang teraser berbangga menjadi warganegara MALAYSIA

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin