Wednesday, June 04, 2008

Malaysia & Minyak...

Ok.. so, dah lamer tak comment on a recent isssue.. so, this is the issue.. harga minyak yang naik almost 40% bermakne bertambahnye perbelanjaan untuk minyak almost 40% gak...

so....here's my opinion....

aku takla cam setuju sangat minyak mahal sangat samai camtuh, but then ader gak bagusnye pendekatan tuh... jap2... sebelum korang marah aku nak highlight kat sini yang aku bukanlah penyokong maner2 parti and akan membabi bute mempertahankan sesebuah parti je.. aku menjalankan tanggungjawab aku sebagai rakyat Malaysia yang memunyai pendapat dan ideologi sendiri dan segala pendapat aku difikirkan mengikut relevansi sesuatu perkara tuh sindik... so, clear? nnt kene dakwa bawah akta hasutan plak... hahahahhaa....

aku cam setuju gak diorang wat camtuh sebabnye Malaysia still kasik subsidi for golongan berpendapatan biase ngan kerete berkuaser biaser... it's so fair for people like us.... really.... it's true....one of my professor used to say that Malaysian should not be given subsidies. Malaysian had enough subsidies and they have to pay for what they want. If they don't want it b'coz its too expensive or what-so-ever so don't buy it or don't even use it. hmm, aku xla terpengaruh pn tapi biler dipikirkan mmg betul pn. selame nih sumeorang dapat subsidi yang same. untungla org2 yang pakai kete2 besar tuh walhal duit tuh leh wat mende lain.. (hahahaha... abesla org2 marah kat aku) hello....it's my blog, so it's my thought whether u like it or not!

wahai rakyat Malaysia yang berkereta cam aku..... takpelah, mmg la teraser nak banyar minyak ari2 mahal, tapi nnt dapat balik gak duit tuh... anggap je cam menabung.. takyah la nak menyekat keluar rumah gak... tapi, kalo mmg nak berjimat, naik pengangkutan awam tuh mmg sesuatu yang bagus... :P aku wat calculation sindrik subsidi sebelum nih lebey la gak dr RM625 setahun but ok la tuh dr xde... hehe...

P/S tapi kan, pasnih kalo aku complaint pasal tak cukup duit or minyak mahal jangan marah tau... hehehehehe

by,
Aimi A.Z yang raser cam nnt mesti ramai yang marah die wat posting camnih... :P

1 comment:

fawghah said...

yer mi.. mmg aku marah... if kerajaan nak naikkan harga minyak 40% they shud know how to control it... bukannyer jd mcm skang nih... harga barang semua dah naik giler2... so? ape lagi dorg nak ckp? kita kene berjimat cermat!! bercucuk tanam... etc... tanah pun takde nak bercucuk tanam tang mana?!! if harga minyak naik 40% n harga barang tak naik takpe... nih dlm paper kuar... harga cili merah from rm8/kg nak naik rm12/kg... so???? tuh dah 50%!!! nih lar dier peniaga yg rakus dan tamak yg mengambil kesempatan ke atas kesusahan org lain!! n then ape yg kerajaan nak kata? kita tak boleh menahan dari harga barang2 lain untuk naik jugak sbb cost dah naik!! n how about harga daging? dulu rm18/kg n now naik rm25/kg!! ape lembu tuh makan minyak ke?!! nih semua bender2 yg tak masuk akal yg menyusahkan org lain!! yerps.. kiter tanak bg subsidi kat org2 kaya.... but ader lagi cara lain... mcm naikkan tax utk krete2 import... mcm2 lagi... menteri semua senang ar ckp.. dorg gi pasar pun tak!! pegi isi minyak kat pam pun tak!! so how would they know?!!
ok... sekian terima kasih!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin