Monday, July 28, 2008

Kematian dan Kehilangan

27 Julai 2008, berakhirnya perjalanan Pah Sue kat dunia nih. (FYI, Pah Sue tu isteri kepada Tok Cho which is tok sedare aku.) Kematian Pah Sue nih ingatkan aku balik yang hidup kiter kat dunia nih hanye sementara. Kite tatau biler time nye kita akan kembali pada-Nya and of course macammane carenye kite akan mengadap-Nya. Mungkin ke maser tuh kiter dah prepare betul2 or mungkin ke kiter masih xpuas hidup kat dunia nih lagi. Mungkin ke maser tuh org2 kat sekeliling kiter dah meredhakan pemergian kiter or mungkin ke org2 kat sekeliling kiter masih memerlukan kiter kat sisi diorang. Well, it's not us to decide. Semue nih dah ditetapkan and tak kira macam maner n keadaan kiter, whether kiter dah ready ke blom, biler sampai masenye kite akan kembali pada-Nya jugak. So, setiap maser kiter kene siapkan diri kita untuk mengadap-Nya.



Tp tulah, biaser la. kekadang manusia nih lupe. Kekadang manusia nih ingat selagi tak sakit, selagi tak tua, selama tuh la kite akan pijak kat dunia nih. tp, maybe tuh mmg fitrah manusia. tulah kiter sebenarnye digalakkan pegi ke majlis2 kematian supaya kita selalu ingat. Kite tak lupe ape yang kat depan kiter. bukan stakat hidup bahagia kat dunia nih je yang kiter perlukan. Kebahagiaan kat akhirat yang lebey penting.



Tadi aku tgk Tok Cho tenang je sambut tetamu. in fact, die yang dok tenangkan org yang datang as if die ok je. Aku pikir, maybe Tok Cho camtuh sebab die dah ready Pah Sue pergi memandangkan Pah Sue pn dah 2tahun sakit. Tapi sebenarnye, biler anak Tok Cho sampai, barulah Tok Cho nangis. Baru la aku nampak betape sebenarnye Tok Cho nampak je tabah. Tapi sebenarnye....... hm, yelah. dengan sesetengah org kiter dapat sorok ape yang kiter raser tapi dengan sesetengah org, kiter tak dapat sorok. tp, memang susah pn kiter nak mengadap kematian org sekeliling kiter. tambah lagi ngan org2 yang kiter rapat. don't know how to react and don't even know what to feel.



So, kesimpulannya sentiasa la ingat hidup kita nih sementara je and we never know sape pulak lepas nih.. So, sayangilah org2 kat sekeliling anda sementara mereka masih ada untuk disayangi dan anda masih ada untuk menyayangi...


by,
Aimi A.Z yang tatau biler plak time die akan sampai...

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin