Saturday, April 11, 2009

Dari perspektif seorang Structural Engineer...

Sebelum bermula, ingin saya nyatakan di sini bahawa saya terpanggil menulis entry ini daripada email yang saya dapat daripada Wardatul Baidha bertajuk 50 Strange Buildings of The World. Tak tau camner nak buat citation nak elakkan plagiarisma.. Camni bolehlah kot, kan? :P

1. Bangunan yang paling senang nak design

Nampak dari luar macam senang jelah sebab nama nye pun Robot. Petak plak tuh. Gune ESTEEM pun boleh ni.


Serius senang je nak design. Ape susahnye, takyah design pun, provide je reinforcement berapa2 sebab memang nak kasi fail pun. Lagi bagus kalau tak payah letak reinforcement. Runtuh habis... :P


Piramid. Nak design senang kot, cume nak construct je kene berhati-hati...


Senang la kot... Longgokkan je kontena tu di atas satu ngan yang lain pastu ta-da... dah siap!



2. Bangunan yang kalau aku tengok plan camnih memang aku menyumpah la sape Arkitek dia



"Oi Encik Akitek... memang la cantik... tapi, agak2 la, macam mana aku nak design building camnih?"

Oi... apa motifnye ada menatang kat tengah tu? Kalau tak menyusahkan orang tak boleh ke?


3. Bangunan yang tak memerlukan Structural Engineer di dunia ini


Bangunan ni tak payah design. Kalau design pun buat pening kepala otak je.

Korang nak building macam ni? Korang pegi cari batu besar, buat rumah kat sebelah tuh. Wat pe nak ada engineer? Takkan nak letak Reinforcement bar dalam batu tu kot....

Untuk building ni pulak korang tak perlukan Structural Engineer. Apa yang korang perlukan ialah SUPERMAN...

4. Bangunan yang boleh didesign tapi agak melecehkan & kalau diberi pilihan aku taknak DESIGN sebab bangunan2 macam ni la yang membuatkan aku nak RESIGN


Tengok je building ni aku dah rasa nak RESIGN.... dah la tak simetri... huhuhuhu.....


Bukan taknak sebab ape, sebab korang tengok je lah cantilever yang panjang tu, mesti sampai botak kepala pn x dapat buat model yang tak fail... Building-building camnih kena serahkan pada yang pakar je. Aku yang Junior nih tak layak....


5. Bangunan yang cam BEST je nak design

Cam gempak je building nih...


Nih pun gempak gak. Eh, aku rasa aku nih cam minat High Rise je...


Nak designkan... Plz... *wink wink*


Cam best sebab bila orang tanya, "Bangunan apa yang ko pernah design?" boleh jawab dengan bangganyanya, "Aku design bangunan Air Force tu" Best kan?


Nih memang sangat mencabar. Menguji kehebatan seorang structural engineer. tapi, tak percaya building ni adalah Temple.


6. Bangunan yang aku pun tak tau macam mana nak design

yang aku tatau tu macam mana nak susun reinforcement dia? Column die kat mana?

Nih pulak bentuknye macam tank je. Kena design ke?

Nih macam rumah Spongebob & Patrick je. Panggil diorang je lah design.

Yang aku tak tau camne nak design telur kat atas building tu.. hahahaha




by,
Aimi A.Z yang merupakan seorang Structural Engineer yang sangat Junior tapi poyo nak post entry yang camni...

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin