Sunday, June 14, 2009

Aku terfikir nak jadi tailor bila...

...bila asyik hantar baju kat tailor je mesti baju aku tersalah size...


Alkisahnya macam ni, masa nak pergi keduri Paeh hari tu aku ni dengan excitednya tempah-la baju dekat Makcik S. Kunonnya nak la pakai baju baru masa kenduri nanti. Makcik S ni memang tailor family aku sejak mak aku buka kedai jahit dulu. Tapi masalahnya, aku dah banyak kali kena dengan Makcik S. e.g Baju aku ter'besar' sebab Makcik S sayang nak potong kain aku. Baju aku tak jadi seperti yang aku nak. Baju aku terkecik sebab aku yang gatal nak buat fesyen pesak gantung. Ok, then sebenarnya sebab dah terlalu selalu "kena" dengan Makcik S. ni, so dah lama gak la aku tak hantar baju aku untuk dijahit oleh Makcik S. Tapi, proses aku mencari tailor baru yang sesuai dengan aku tak jugak berjaya so sebab nak pakai baju baru untuk keduri tu aku layankan jugak hantar baju kat Makcik S. Btw, orang lain, mak aku, kakak aku and Wawa takde pulak masalah dengan Makcik S, baju diorang jadi elok je. Aku je yang problem. Apasal tah!


Aku bertolak hari Jumaat kan, so hari Khamis pergi la nak ambik baju kat rumah Makcik S. And then....


Jeng, jeng, jeng......


Aku tak muat masuk baju tu. Dah sudah! Macam mana nak pergi kenduri ni? Then, Makcik S terus je cakap dia buat ikut contoh. So, maybe aku yang gain weight in just 2 weeks. Dia pun ambik la measuring tape and start ukur.


"Eh, eh, eh" kata Makcik S.

"Macam mana boleh salah ni?" Makcik S menambah.


Makcik S tersalah ukur baju aku dan baju tu ter"kecik" 4 inci. Banyak kan inci yang terkeciknya? So, macam mana? Takde la baju baru nak pergi kenduri. Tapi, the best part is, instead of dia pikir cara nak alter baju tu, dia pergi ambil jamu dia kat dalam rumah dengan harapan aku akan dapat menguruskan badan sebanyak 4 inci dan seterusnya aku muat masuk ke dalam baju tu. Boleh pulak?


Masa tulah aku terfikir nak jadi tailor... supaya aku dapat jahit baju sendiri... Huhuhu...



by,
Aimi A.Z yang masih takde tailor yang sesuai sekarang ni. Any recommendation?

7 comments:

mugiwara said...

ko belajar je la...
kot2 aku pun bleh tempah kt ko...
senang sket~

fawghah said...

aik??? boleh pulak mcm tuh? amik jamu bg ko makan? kalo mati camne? aku mmg takut sket dgn jamu2 nih... heheheheh... sbb tuh kak aina ader suruh aku makan... (aku pun beli dgn jayanya) tapi beli jerk ar... mkn baru sekali.. hahahaha... tuh pun tunggu org lain makan dulu... hehehehe... kang tibe2.... k.o jerk... hehehehe...

haaa... nih lar makcik yg ko cite dulu kan? yg sayang nak potong kain tuh... hehehehe... n then ader 1 kemeja dia wat.. yg ko tak nak tuh!! atlast... ko plg suke yg tuh gak kan? sbb ade lace kan? hahahahaha... eh lace ke? aku pun tatau ape bende tuh... hehehehe.. tp mcm kedut2 tuh kan? hehehehe

Aimi A.Z said...

Huhuhuhu... susah gak nak cari masa nak belajar menjahit. Belajar ni pun x habis2... Huuhuhuhuhu

Aimi A.Z said...

erm, tulah boleh plak camtuh kan? die taklah suruh aku makan kat situ gak, die suruh aku makan kat umah la. Tapi aku amik je lah, makannye tak. Hahahaha... Aku pun takut gak mende2 camnih. Ubat un aku susah nak telan ini plak jamu.

Yup, ni la makcik yang aku cerita dulu. bukan lace la, cam ade kerawang/lekuk2 kat bahagian depan tu. Tulah, makcik ni nye jahitan ok, tapi asal baju aku je mesti tak jadi. Buhsan!

++ahlinujum++ said...

mesti bile jait baju ko kan makcik tuh tgh berangan kot

pelagi aimi
balaja jait
leh aku anta baju kat ko
bisnes2

syura said...

ape mende le Mkcik S tu.idea xlogik lgsung..haha..neway, ko tak yah g klas jahit pon xpe..online pon dh ade skarg cmne nk jait baju..pelagi, blajo le..

Aimi A.Z said...

KT, tulah aku pun ingat macam tu. Tak pun dia terbayang aku dah kurus kot. Muahahahaha....

Aku memang nak belajar pun, tapi banyak sangat nak belajar nye, banyak sangat cita2 terpendam nye nnt susah plak kalo semue sekerat jalan. Aku ingat nak habiskan master nih dulu then baru pk pe nak belajar plak. Memang pape pun sekrang nih, belajar online je. Senang kan teknologi.. :P

Btw, aku mmg tgh ligat pk bisnes ni... :P

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin