Saturday, November 21, 2009

4 x 3 = 12

Sekali tengok equation di atas, memang betul. Dari kecil lagi cikgu dah ajar. 4 x 3 = 12. Tapi kenapa pula bila aku assign reinforcement dekat beam;

4 rows of bar x 3 column of bar = 10 bar?

Haih... Ini lah engineer bila pandang remeh benda mudah. Berkali-kali aku check, 4 x 3 = 12 tapi apasal pulak ETABS kasi aku bar area untuk 10 bar je dan mengakibatkan beam aku fail. Rupa-rupanya setelah dicheck, inilah penyebabnya.


Cik Engineer oi, tolonglah jangan buat silly mistake macam ni lagi. Habis runtuh semua bangunan disebabkan masalah sekecil ini.


by,
Aimi A.Z yang sangat busy minggu ni sampai nak bukak Facebook dan mengupdate blog pon tak sempat...

2 comments:

RosmanHashimy said...

adoi.... apa la... bahaya ni... hahahaha kelakar....

Aimi A.Z said...

Tulah kan, bahaya gila. Tapi memang bongok la aku ni. Huhuhuhu

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin