Tuesday, April 13, 2010

Homemade Beer Battered Fish & Chips Recipes

Sejak bila pulak aku ni pandai masak guna beer-beer ni. Hahahahaha. itu nama asalnya, aku malas nak tukar. Ni resipi daripada Jamie Oliver yang aku amik dari blog Lady Verde. Sebab senang sangat nak buat dan sangat sedap, maka aku pun ingin berkongsi resipi dengan korang semua memandangkan aku pun dah lama tak main masak-masak ni. :P Resipi asalnya guna beer, tapi Lady Verde dah jumpe pengganti beer yakni Soda Water, tapi aku yang malas pergi cari soda water, so aku pun gantikan dengan bicarbonate of soda. So, ikutlah yang mana korang nak.


Saje je besarkan gambar bagi korang teringin pastu mesti korang cuba resipi ni *wink*


INGREDIENTS
3-4 keping fish fillet segar (aku guna ikan dory)
1 cawan tepung
1/4 sudu kecil bicarbonate of soda
3/4 cawan air
1 biji telur
Salt & Pepper

PREPARATION
  1. Campurkan Tepung, bicarbonate of soda, air, dan salt & pepper.
  2. Asingkan telur putih dan telur kuning.
  3. Telur kuning dimasukkan ke dalam campuran tepung dan dipukul sehingga rata.
  4. Di dalam bekas yang berasingan, pukul putih telur sehingga gebu-segebu-gebunya sampai bila terbalikkan bekas tu telur putih tu takkan jatuh.
  5. Masukkan telur putih ke dalam campuran tepung dan kacau sehingga rata.
  6. Celupkan kepingan-kepingan ikan ke dalam campuran tepung.
  7. Goreng di dalam minyak yang panas selama 5-7 minit.
  8. Hidangkan bersama kentang goreng or apa-apa mengikut nafsu makan korang.

Senang kan? Yang bicarbonate of soda or soda water or beer tuh untuk buat dia jadi rangup and seriously memang menjadi. Tak rugi pun try. Oh, lagi best kalau perahkan lemon masa makan. Yummy!

Silalah mencuba!


by,
Aimi A.Z yang mau try resipi lain pulak. Sesiapa ada resipi best mehlah kasi aku, boleh aku try...

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin