Monday, April 12, 2010

No Strings Attached

Apa masalahnya dengan tali atau wayar ni yang semua orang rasa suka sangat bila takde? Sebenarnya, tali atau wayar ni pun boleh menjadi senjata untuk membunuh. Tak percaya? Baca artikel ni;

PULAU PINANG 12 April - Mahkamah Tinggi di sini hari ini memerintahkan seorang ibu supaya membela diri terhadap tuduhan membunuh dua anaknya dengan menjerut leher mereka menggunakan wayar seterika, tiga tahun lepas.

Hakim Datuk Mohd. Zaki Mohd. Yasin membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Rosniza Ibrahim, 30, dari Kuala Kurau, Perak, menghadapi dua tuduhan membunuh anak-anaknya di rumah No. 7216, Taman Indah, Lebuh Batu Maung 8, Bayan Lepas pada 18 Feb 2007.

Dia didakwa membunuh Muhamad Alif Hakimi Idris, 6, pada pukul 11 malam di rumah itu manakala Muhamad Alif Hazimi, 2, kira-kira 15 minit kemudian di tempat dan pada hari yang sama.

Tuduhan menurut Seksyen 302 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Hakim Mohd. Zaki berkata, berdasarkan keterangan saksi pendakwaan iaitu suami tertuduh, Idris Saidin dan jiran mereka, Rosniza adalah orang terakhir berada bersama dengan kedua-dua si mati.

Katanya, keterangan saksi juga jelas menunjukkan bahawa tertuduh adalah orang yang melakukan pembunuhan itu berdasarkan kelakuan-kelakuan pelik yang ditunjukkan.

Beliau berkata, antaranya, Rosniza menghantar mesej khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada adiknya dengan menyatakan dia telah melakukan kesalahan besar dan memohon maaf atas perbuatannya.

Hakim Mohd Zaki menetapkan 29 April ini untuk menyambung perbicaraan.

Rosniza diwakili peguam K. Simon Murali manakala pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Azhar Mokhtar. - Bernama

So, mungkin idea mencipta sesuatu yang wireless with no strings attached adalah idea yang sungguh bernas sekali. Selain TIDAK boleh dijadikan alat untuk membunuh, ianya juga tidak mungkin berkeadaan seperti ini;Jadi, marilah kita bertukar kepada sesuatu yang tidak mempunyai wayar (seperti Wiggy) agar hal-hal yang buruk dapat dielakkan.


Wiggy from P1W1Max


Sekian.


by,
Aimi A.Z yang mahu bagitau buat kesekian kalinya "Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS"...

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin