Thursday, April 29, 2010

Wedding Planner?

Siapakah yang dipanggil wedding planner tu? Aku ke? Hm, buat kesekian kalinya aku telah dioffer untuk menjadi wedding planner tapi...


Jom aku cerita serba sedikit tentang perihal aku dan wedding planner. Actually, memang cita-cita terpendam aku (diulangi: terpendam) adalah untuk menjadi seorang Wedding Planner. Memang sejak zaman dekat UiTM dulu la aku dah mewarwarkan kepada semua kawan-kawan yang aku nak menjadi wedding planner. Siap ada yang dah booking aku siap-siap untuk jadi wedding planner diorang, tapi mungkinlah itu cuma cakap-cakap kosong je. But anyway, masa kawan-kawan sibuk nak kahwin diorang ada gak suruh aku jadi wedding planner, but maybe again! cuma cakap-cakap kosong or maybe jugak mereka hanya mau aku memberi plan/idea kepada wedding diorang. Tapi, all the thoughts "Aimi sebagai wedding planner" sangat membuat aku terharu. Thanks anyway kerana memberi aku kepercayaan yang diri aku sendiri pun tak boleh nak kasi. dan segala permintaan itu terpaksa aku tolak kerana ketidakpercayaan itu.


Hari ni...


Aku dioffer sekali lagi untuk menjadi wedding planner. Satu offer yang susah untuk aku tolak dan dalam masa yang sama susah untuk aku terima. Kali ini bukan untuk wedding kawan aku, tetapi wedding kawan kepada kawan aku. Deep inside memang aku nak sangat terima offer tu sekaligus mencabar diri aku melakukan sesuatu yang aku minat dan idam-idamkan selama ni. Tapi sebahagian diri aku pulak rasa sangat takut dan rasa tak mampu melaksanakan tanggungjawab yang diberi. Di samping kesuntukan masa dan ketiadaan experience. Experience mengendalikan event yang bukan wedding ada. Experience mengendalikan satu bahagian kecil untuk wedding ada. Tapi TAK ADA experience mengendalikan wedding secara keseluruhan. Bermula dari kosong. So, what to do?


Tapi, yang aku pelik tu kan macamana seseorang stranger boleh mempercayai stranger yang lain untuk menguruskan salah satu hari yang sangat bermakna dalam hidup dia walaupun mengetahui yang stranger itu tak pernah pun mengendalikan majlis sebesar itu. dan pelik juga macamana orang lain boleh percayakan aku lebih dari aku percayakan diri sendiri.


The thing is; aku tau aku boleh buat, tapi aku takut... Perhaps, sedikit kata-kata semangat untuk memberikan dorongan or kata-kata azimat yang boleh menyedarkan aku betapa "janganlah menjadi wedding crasher, Aimi oi", boleh memberikan aku jawapan, please?


by,
Aimi A.Z yang bingung...

10 comments:

Nas said...

Untuk menjadi seorang wedding planner, selain mempunyai idea-idea yang gempak..Ko kena ada supplier yang mantap dan economical..Supplier mmg senang nak cari.Tapi nak mengahsilkan yang terbaik yang boleh buatkan idea dari fantasi kepada nyata, supplier adalah terpenting..

Dari segi nak dapatkan makanan yang tersedap di alam nyata..Meh try catering aku..Buat food testing..

Kalau nak cari supplier pelamin,kemah,,waiter yang pandai serba serbi..Don't worry aimi..Kitorang ade semua tu..

Try jalan-jalan dekat butik kitorang..Rasa makanan kitorang atau!Join tengok kitorang arrange event kawen..Mungkin kau akan berani dan lebih bersemangat lepas tu...

Jiayou!! ^_^

Aimi A.Z said...

Weh Nas, mase aku terfikir nak accept tu aku memang fikir "catering takpe, Nas ade" hahahahaha... bangga tak aku fikirkan ko? hm, aku tau bapak aku pun cakap kene cuba join wedding planner untuk tengok ape tricks yang patut dibelajar. tapi sapelah yang sudi amik aku untuk diajar ilmu wedding planner ni.. hehehehehe...

best jugak nak tgk korang arrange event kahwin. tapi korang tak kesah ke? lgpun aku kan segan orgnye. *malu*

syura said...

go!!go!! aimi..aku support ko 101%. ko mesti boleh nye.. but client ko tu kene tau la, ni 1st experience ko, so everything die xleh nk over extimate ko..tp if ko bg die yg sangat la da' best, sure lps ni ko ade karier lg satu ni..Gud Luck kekMY...

mugiwara said...

aku benci kalau dengar orang kata,
siapa lah aku ni...
siapa lah yang sudi kat aku ni...
dan kata kata yang seangkatan dengannya.

mari kita kejar impian kita aimi!!!
[of course la impian aku tu bukan nak jadi wedding planner!]



off topic:
wooo...
rupa rupanya bukan aku sorang yang masuk bidang engineering tapi suka benda benda luar bidang

Aimi A.Z said...

Syu, memang die tau aku xde experience tu yang aku pelik camner dia booleh yakin ngan aku tu. hehehehe. thanks anyway! :P

Oi Encik Mugi, biarlah orang nak kata macam tu. itu kan kata-kata org rendah cam aku. muahahahaha... dan memang aku minat bidang lain but at the same time aku tak sanggup nak tinggalkan engineering. itu yang buat life more complicated. Huhu~

nOniE said...

aimi berusaha lah...
nant lepas nie ko kene arrange aku nye wedding plak..but that time mesti ko dah gempakkn..hehehe...


ayat merendah diri je..tapi dalam hati ada semangat wajarkan....makin kuat semangat sebenarnya...hehehe

Nas said...

alaa...ok aje..ko g je ngendeng2 kat akak aku..kompem die ajau..haha! minggu depan ade wedding..nak nyebok jom la.. :p tp akak aku suke konon garang..ko gedik2 je ngan die..muahaha

Aimi A.Z said...

alah Nas oi. Aku kan pemalu~

Aimi A.Z said...

Eh Noni. Ye ke camtuh? :P

nOniE said...

OFFCOURSE!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin