Sunday, May 23, 2010

I like!

Saya suka bila saya tahu sesuatu ilmu dan dapat berkongsi bersama. Sekarang ni saya dapat sesuatu ilmu mengenai blog dan saya sangat senang untuk berkongsi bersama anda semua. Wah! Intro poyo dari aku. Hehe... Ok, korang nampak tak ada features baru di blog aku ni? Setiap end post dari aku akan ada icon "Like" dari Facebook yang macam ni;


Actually, dah beberapa minggu ni aku dah nampak benda ni kat blog-blog orang, cuma tiada masa nak mengsearch, tapi semalam bila aku ada masa nak menggodek-godek, aku pun berjumpa lah dengan cara-caranya di blog Alif Alfiandy ni. Jadi, di sini saya ingin berkongsi dengan anda semua.

Mula-mula di Dashboard anda, klik pada Layout.



Then, klik Edit HTML.




Tick Expand Widget Template.




Tekan Ctrl + F pada keyboard anda. dan cari data:post.body




Copy and paste code ini di bawah data:post.body

iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&layout=standard&show_faces=true&width=100%&height=60&action=like&font=arial&colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:100%; height:60px;'
Sila tambah < di permulaan code di atas dan /> di akhir code untuk jadi seperti di bawah.



dan klik Save


There, itu saja. Anda akan dapat lihat Facebook Like button di setiap end post anda. dan jika ada orang yang menekan "Like" maka di profil mereka akan tertulis seperti ini;





Agak cool kan? Sekiranya susah sangat nak faham instruction aku ni silalah melihat-lihat di entri asal ini. Sekian.


by,
Aimi AZ yang cuma nak cakap "Apa lagi? Jomlah klik Like kat post-post aku ni" :P

2 comments:

iqiNAMY said...

thanx for the info

Aimi A.Z said...

You're welcome!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin