Monday, July 26, 2010

Buku Baru~

Nisfu Syaaban.

Malam di mana kita bertukar buku. Dari buku yang penuh dengan contengan kepada buku yang kosong. Andai dapat kita lihat contengan-contengan dalam buku tu, nescaya ada banyak yang kita ingin nafikan. Andai boleh dipadam dengan liquid paper, nescaya ada banyak yang kita ingin padam. Andai dapat kita lihat kesalahan-kesalahan yang pernah dilakukan sepanjang setahun ini, nescaya perasaan malu membuak-buak tatkala buku 'diserahkan' kepada Yang Kuasa.

Namun, semua itu tidak akan terjadi. Kita hanya mampu berdoa agar amalan selama ini diterima dan juga mengharapkan agar tahun ini lebih bagus dari tahun yang sebelumnya. Kita juga hanya mampu berdoa supaya dosa-dosa yang telah dilakukan tidak akan berulang kembali dan dosa-dosa itu diampunkan oleh Allah S.W.T. dan kita juga hanya mampu mengharapkan bahawa kita akan menconteng lebih banyak pahala daripada dosa untuk buku baru ini.


Jadi kawan-kawan, sahabat-handai, adik-adik, sekalian manusia, marilah sama-sama kita berdoa supaya kita menjadi manusia yang lebih bagus daripada semalam dan sekaligus menjadi manusia yang berjaya di dunia dan di akhirat. Dan moga-moga kita dapat mengekalkan keimanan selagi hayat di kandung badan dan seterusnya kita dapat meninggalkan dunia sebagai seorang Islam. InsyaAllah.


by,
Aimi A.Z yang tak sabar mennantikan kedatangan Ramadhan...

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin