Saturday, July 31, 2010

Street Smart vs Book Smart

Yang mana satu pilihan anda? Street Smart atau Book Smart? Tak tau perbezaan antara dua? Mari baca ini entri. *wink*


Street Smart
Anda tidak mempunyai pendidikan yang tinggi. Cukup setakat ada SPM. Tapi anda berusaha untuk memajukan diri sendiri dan tak berada di takuk yang sama. Sekarang ni gaji anda sama dengan rakan anda yang mempunyai kelulusan degree dari universiti yang terkemuka. Dari segi pangkat, anda agak rendah daripada rakan anda tetapi pengalaman anda yang anda ada lebih berharga daripada bergulung-gulung ijazah.


Book Smart
Anda mempunyai peluang untuk belajar. Dari Diploma sehinggalah ke Master atau mungkin PhD. Kerjaya anda lambat bermula kerana tempoh pengajian anda yang lama. Bila berkerjaya, anda terus mempunyai pangkat yang agak tinggi kerana kelulusan anda. Tetapi, oleh kerana anda masih baru, gaji anda tak seberapa nak banyak. Sama je gaji anda dengan "orang bawahan" anda yang sama umur dengan anda tetapi lebih berpengalaman dan lebih awal mula bekerja.


Jadi yang mana satu pilihan anda?


Bagi aku, depends on priority setiap individu. Apa yang korang kejar dalam hidup ni? Ada sesetengah orang mempunyai peluang yang lebih daripada orang lain. Tapi, sama ada kau orangnya yang pandai merebut peluang yang ada atau adakah kau orangnya yang pandai memanipulasi sesuatu peluang itu untuk membentuk kejayaan untuk diri sendiri, itu kena tepuk dada tanya selera. Dan setiap satu pilihan tu ada kelebihan dan kekurangan. Jadi, apa pun yang korang pilih samada Street Smart ataupun Book Smart adalah pilihan kau sendiri. dan hanya kau yang mampu mengubahnya. Bukan orang lain. Hanya kau!


Street Smart or Book Smart doesn't matter as long as you are smart!


by,
Aimi A.Z tak mandi-mandi lagi sebab berblogging. Ish3x, apa nak jadi nih?

5 comments:

ken said...

a mixture of both would be good =)

Aimi A.Z said...

Yeah, and it sounds good too. :P

Anonymous said...

50% book smart + 50% street smart! u need both in order for u to succeed. education is important as it will be the foundation of your profession. without a formal education u can succeed but the percentage is very small. with a formal education u are more secured.

Aimi A.Z said...

but, what if u already succeed and you don't think that education is that important? as for me, I believe in high education but I don't deny that you also need to know "how to live" in order to succeed.

Anonymous said...

succeed can be defined in many ways.. position? money? qualification?
that is why i said u need both in order to succeed. too much education is also not good. if u r a book smart, u will be depending on the theory but in practicality not so. and if u r a street smart, u will be depending on experience but the question is how can u know that u r doing the right thing if u dont have the basic/foundation? can u do something and said it is the correct way to do based on ur experience? i dont think so. u need something to prove that u r doing the right thing. and to prove it u need some education/knowledge. experience can be varies, could be correct and wrong.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin