Thursday, March 17, 2011

Sarawak | Together We Make Bintulu Better

Perjalanan dari Sibu ke Bintulu kira-kira 200km or bersamaan dengan dua setengah jam memandu. Jalan raya seakan jalan lama Ipoh-KL except for pemandangan sepanjang perjalanan adalah hutan belukar dan rumah-rumah panjang. dan lots of schools!

Bertolak seawal 8 pagi dan sampai di Bintulu almost 11 dan mestilah aktiviti pertama yang dilakukan adalah makan. Selepas makan, bermulalah aktiviti utama yakni berpoya-poya di Taman Tumbina Bintulu.



Taman Tumbina Bintulu adalah combination between botanical and zoological garden. Adalah sikit sangat binatang yang wujud di sana, seperti sekeluarga beruang, dua ekor rama-rama, beberapa ekor buaya, beberapa pasang ular sawa, sekawanan rusa, seekor harimau, burung dua ekor untuk setiap spesis, sepasang itik, seekor merak yang dah tercabut bulunya, beberapa ekor burung unta, seekor ikan besar yang taknak timbul-timbul, dan lots of kura-kura.

The botanical part; adalah rumah cactus and taman palma and perbagai jenis pokok bunga dan paku pakis sepanjang perjalanan menuju ke taman-taman zoological yang disebutkan di atas. Dan overall, Taman Tumbina Bintulu macam tak berapa terjaga, tapi bolehlaaaaaaaah dari takde. So, silalah pergi melawat ye orang-orang semua. *wink*

Aktiviti utama yang kedua adalah Pantai Tanjung Batu, Bintulu. Agak menarik pemandangannya. sesuai untuk berdating dan bergambar. Cakap banyak tak guna, silalah tengok gambar kami yang cantik menarik tertarik ni. :P



Singgah sebentar di town Bintulu dan ini yang kami nampak;



Sangat teruuja kot. Tak pernah nampak layang-layang sebesar itu ni hadapan mata. I'm not sure whether it is the International Kite Festival. Sebab according to this site, the kite festival will be held on 22nd to 25th September 2011. Tak kisahlah, janji aku dah dapat tengok, kan? and btw, saya dapat simpulkan yang Bintulu lagi membangun dari Sibu. Eh, tapi Bintulu takde McD. So, Sibu menang lah ye? Haha~

Ada satu lagi tempat tarikan di bintulu yakni waterfall. Tapi kitorang tak singgah sebab masa kami adalah limited since kami buat one day trip je. lagipun waterfall tu dah menghala ke Miri so nanti agak jauh untuk berjalan pulang. Jadi, mungkin next time, if there's a next time.

So, Bintulu: checked! What's next?


by,
Aimi A.Z yang sangat gembira sebab nak pulang ke kampung halaman esok. Yay~

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin