Tuesday, February 21, 2012

Mari Mengenyangkan Diri di Pagi Hari

Basically semua orang tau yang breakfast adalah sangat penting dalam memulakan hari. Ok, kalau tak tau, mesti korang pernah dengar / baca perumpamaan ni;

Breakfast like a king, lunch like a queen, dinner like a pauper.

Tak pernah dengar jugak? Grrrrr. Oklah. Terima jelah apa yang aku cakap ni; Breakfast sangat penting. Kasi energy and meningkatkan metabolisma. Get it? So, what to eat during breakfast? Apa makanan yang berat tetapi sihat? Takkan hari-hari nak makan sandwich je kan? Lama-lama bila makan tu dah tak terasa feel lah pulak. =)

So, apa yang aku buat adalah masak. Nak buat macam mana kan? Kalau dekat KL tu boleh lah aku bertukar-tukar breakfast Subway lah, Kopitiam lah, McD lah (eh, yang ni tak bagus) or pergilah beli / cari kat kedai. But then, its Sibu. So, cara yang paling senang adalah memasak. Jadi, inilah yang saya masak untuk sarapan pagi berkhasiat saya;




Let me tell u guys a little secret. Saya sebenarnya tengah belajar cara-cara untuk makan secara sihat. Saya sebenarnya masih belum pasti adakah makanan-makanan di atas ini adalah makanan yang bagus dimakan di pagi hari. Or is it sepatutnya dimakan masa dinner sebab makanan ni berprotein tinggi. Kiranya saya masih sedang bereksperimen and mencari menu terbaik untuk diri sendiri di samping sedang belajar apa yang bagus dan apa yang tak bagus. Tapi yang pastinya, lebih baguslah dari makan nasi lemak dan roti canai di pagi hari. Kan, kan? =)

Jadi, yang baik jadikan panduan, yang kurang baik jadikan sempadan.

Let's live a healthy life!


by,
Aimi A.Z yang sudah memulakan hari dengan senaman dan sarapan berkhasiat...


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Redish heart said...

Aimi, thumbs up! Bagus Aimi belajar dan ambil tahu tentang pemakanan. Nanti Aimi boleh la tengok blog post saya pula. Sebab saya sekarang sedang menulis tentang pemakanan yang betul especially untuk breakfast. :)

Aimi A.Z said...

Redish heart,

Thanks! Baguslah tulis pasal breakfast sebab I selalu tatau apa nak makan during breakfast. =)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin