Monday, May 21, 2012

Up and Down

Dua benda yang membuatkan aku down dalam masa dua hari and aku tak tau macam mana nak meng"up" kan balik semangat dan keyakinan diri sendiri.

  1. Interview
  2. Seperti yang aku beritahu dalam post yang terdahulu, aku pergi interview. Satu company yang agak besar and bukan berada di Malaysia saje. Aku dah menyiapkan diri mentally but I forgot to prepare myself technically. Maksudnya aku akan failed kalau dia tanya aku soalan technical sebab aku memang tak prepare langsung.

    Turns out; memang dia tanya aku soalan technical aje. dan memang aku failed. Aku ada lah cakap kat dia yang ilmu engineering ni tak perlu semua nak ingat, sebab kita akan boleh selalu refer kat BS and buku, tapi dia cakap ada benda basic yang memang kita kena ingat. and dahlah ada written test selama 45 minit yang memerlukan aku melukis gambar bending moment and shear force bagai. Adoi~ Memang mencabar.

    Aku down sebab selama ni aku tak pernah rasa aku seteruk tu. and selama ni aku rasa ilmu teori aku dan ilmu design aku agak ok. Mungkin banyak yang dah terlupa tapi tak bermaksud aku tak tau and doesn't mean that I can't refresh semua tu. Ataupun mungkin betul yang aku ni sangat teruk dan tiba-tiba aku trauma untuk cari kerja baru. and tiba-tiba terasa level of confidence sangat rendah and aku sendiri pon tak tau macam mana nak mengembalikan level of confidence tu ke tahap yang sepatutnya. Haih~


  3. Kenduri Kahwin
  4. Banyak kali dah berperasaan macam-macam selepas ke wedding, and wedding kali ni adalah tak terkecuali. Masa dulu di tahun 2010 tiba-tiba rasa mau berpasangan lepas pergi wedding sebab masa tu aku pergi ke wedding berseorangan, and di awal tahun 2012 hari tu aku dah bertekad TAKNAK pergi wedding sebab kawan-kawan datang ke wedding dengan "handbag" mereka. Jadi, kali ni pon kesnya agak sama, tentang berperasaan keseorangan dan berperasaan ke"jeles"an.

    Maybe it's really the time to stop pergi wedding kawan-kawan ataupun buat perangai pergi wedding untuk makan, then balik. Tahap kekecilan hati aku kali ni adalah sampai ke tahap taknak bergambar dengan pengantin. Padahal, aku terbang dari Sibu adalah semata-mata nak pergi kenduri kahwin dia. Adoi, susahnya lah bila berperasaan macam-macam ni. So, camne? Lepas ni dah jangan tanya aku kenapa aku taknak pergi wedding orang dah. Lagipon, dah tak ramai pon dah nak kahwin, sebab kebanyakannya dah kawen. Kan? =)

Jadi, entahlah. Semoga perasaan ni adalah perasaan jangka pendek dan tak terbawa-bawa ke masa panjang. Kerana adalah sangat bosan meneruskan perasaan down lama-lama. Penat weh!


by,
Aimi Zubir yang tiba-tiba terasa diri dah tua sebab senang sangat berperasaan macam-macam...

11 comments:

syahida said...

pegi intrvw nih sometimes can make we down..esp x leh nk jwb bnda yg kt tau or practise. nk explain tech thingy in words sometimes diff.hu3

Q said...

bz tul cik aimi kiter ni ;)

Aimi A.Z said...

Syahida,
kan? Adoi~ tapi takpelah, pengalaman, kan? Terima jelah~

Aimi A.Z said...

Q,
siapakah anda?

Riana said...

Salam,

Sabar..insyaAllah ada yg lebih baik nt for your career..
Pasal Jodoh tu ketentuanNya..xperlu terlalu risau sampai tak nak pegi kenduri kawin..mana tau kat majlis yg awak taknak pegi tu jumpa someone..hehe n mana tau esok lusa awak kawin takde plak nt org yg dtg..hee..
Doa..usaha..tawakal..sabar =)

Aimi A.Z said...

Salam Riana,
Thanks! But, sy bukan risau. Cuma berperasaan macam2 je. So, sebab malas nak berperasaan macam2, tu yang malas nak pergi. And I have attended most of my friends punya wedding, if takde org nak attend my wedding maybe dah itu rezeki saya. :(

Doa, usaha, tawakal, sabar: that's exactly what I am doing. =)

cik jue tomey said...

hi aimi...

tetiba rasa kite berkongsi perasaan yg same..haha.dont know whyla kan..

since now,i'm quit fobia bila nk attend intebiew for engineering field.rasa takut sangat bila dia tanya bukan2 and i dnt know how to answer..dh dkt 2 thun grad,but still dont hv chance to work in field.frustrated..haih..

kenduri kawin pun,rasa berat aje nk pegi.bukan tak sudi,tpi klu tpaksa pegi sorang2..rasa mcm pelik je.pastu mulalah nk pikir mcm2..rasa diri tkebelakang la apelah..nk wat cmana.nk sdp hati,ckp jelah...tkde jodoh lagi..

tapi ape pun,optimislah..
nanti adalah keje yg sesuai utk kita..n adalah jodoh yg terbaik menanti..siapa tahu kan=P.so...chill dear

Aimi A.Z said...

Hi Cik Jue Tomey,
Eh, kenapa tak jadi engineer? Rugilah belajar engineering tapi tak jadi engineer. Tak susah sangat lah interview, ni je terkena yang susah.

Anyway, thanks! Sama2lah kita doa yang terbaik untuk kita. =)

Nas said...

assalam...Mi..Aku adelah pengantin itu yg ko xnk bergambar itu...lepas 3 minggu ni maseh downkah?dah takkan?kan? percayalah aku jugak penah rase ape yg ko rase. mmg tahap x g kenduri org..sebab stress dgn diri sndiri..

Tapi, bile bende camtu dtg, cpt2 ckp kat diri sendiri "Nasrina, hati manusia ni ade antara dua jari Allah je..Bila-bila boleh dibolak balikkan..Kadang2 rase hepi..Kadang2 rasa down" Yakin dengan rezeki yang pasti Allah akan bagi.. Insyaallah x down dah...

Mi, tengkiu datang.. ;)Aku doakan ko dapat apa yang ko cita-citakan..

Aimi A.Z said...

Nas, thanks! *nanges* and sori sangat berperasaan macam-macam semasa attend majlis ko. Huhu~

Pmai_tang2 said...

Firstly,nice blog..enjoy to read...,br je join blog ni..
Thn lps saya keje eng..tp sbb stress sgt,sy resign... Then, sampai skrg ni still lg xdpt keje. Dh byk pegi iv tp xde rezki smpai skrg. Menyesal jgk resign, tp nk wt cne, perkara dh lps...
Pasal jodoh tu, jgn risau insyaallah akan d pertemukan oleh allah swt
P/s: saya pn sigle lagi :-)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin