Thursday, October 11, 2012

Misi Mandi-Manda di Kuching

Minggu selepas berwhite water rafting di KKB, iaitu minggu lepas, adalah minggu di mana aku dan kawan-kawan sekerja (ayat skema gila) pergi mandi manda di Kuching. Plan asalnya adalah nak pergi kawasan-kawasan yang berdekatan Sibu je seperti Julau or Belawai untuk mandi manda tapi tiba-tiba pulak plannya dah sampai ke Kuching. Actually macam berkira-kira mahu ke sebelah Bintulu / Miri or ke Kuching but at the end we decided to go to Kuching. 


Day 1| Perjalanan dimulakan pada hari Jumaat petang. Itinerary asal nya adalah seperti di bawah ni. Just a short trip yang akan balik ke Sibu pada hari Ahad. Tapi lastnya, hari Ahad masih bersukaria di Kuching dan berangkat balik ke Sibu pada Subuh pagi Isnin.

Itinerary asal


Day 2 | Bermulalah aktiviti bermandi manda. Seperti perancangan, awal-awal pagi akan bertolak ke Ranchan Recreational Park a.k.a Taman Rekreasi Ranchan di Serian. Yakni lebih kurang 52 km away from Kota Samarahan. Taklah besar mana rupanya. Tapi, cukuplah untuk proses bermandi manda dan menangkap gambar. 

Gambar sebelum memulakan aktiviti


Sebenarnya aku nak melopat dari atas batu, tapi takde geng ah.


Oh?


Sebab ada seorang colleague yang ada camera best, maka banyak gila gambar best. Lagipon, modelnya kan best. Hakhak~ 


Malam, sebelum memulakan aktiviti makan-makan, haruslah pergi berjalan-jalan dulu kat Kuching Waterfront. Takde kerja lain, hanya menjadi model. Aku menjadi director cum model. Tulah gambar best-best *tepuk bahu sendiri*. Gambar cuba try tengok kat Facebook aku. Malas nak share kat blog ni, banyak sangat. Hee~

Eh, eh. Comel kan yang depan sekali tu? *sila muntah*


Photographer meroyan tak dapan masuk dalam gambar. Sori Encik Photographer. Hehe~


Day 3 | Kalau mengikut perancangan aktiviti di hari ini adalah mandi manda di Santubong Falls. Btw, pencarian waterfalls adalah melalui website waterfallsofmalaysia.com. Menarik jugak web tu, siap bitau GPS coordinate and kesusahan mau pergi ke waterfalls yang korang pilih tu. So, untuk hari ni kunonnya Santubong Falls lah yang terpilih oleh kitorang. So, awal-awal pagi dah meneruskan misi ke Santubong. Bayaran masuk dalam lebih kurang RM8 seorang, tapi entah apalah kemudahan yang diberikan sehingga melayakkan pembayaran sebanyak tu. Kenapa aku cakap macam tu? Sebabnya, nilah aku nak cerita ni.

Haruslah bergambar dulu di pintu masuk...

...dan di mana-mana ternampak signboard yang boleh dijadikan bukti


Masa sesi pendaftaran / pembayaran tu, penjaga kawasan tu inform, "Ikut trail biru ye untuk pergi waterfall besar. 15 minit je perjalanan ke situ. JANGAn ikut trail merah, trail merah pergi naik Gunong Santubong and pergi waterfall kecik." So, dah dapat pesanan macam tu, mestilah kitorang dok ikut trail biru je. Dah cakap 15 minit je, sekejap je tu kan? Oklah dengan kitorang yang tak berpakaian untuk masuk ke hutan and berjunggle trekking. 15 minit berlalu, tak dengar bunyi waterfall langsung. Masing-masing kepenatan sebab tak mentally and physically prepared untuk berjunggle trekking. Kawan-kawan yang lain siap pakai selipar jepun and aku dengan bag yang macam nak pergi pasar, dengan tuala kat atas bahunya. Masing-masing tak tau ke mana arah tujuan, redha and ikut je laluan biru. Sampai satu tempat, nampak air terjun kecik and ada sepasang couple tengah mandi. Pelik jugak. Takkan ni je? Mulut tu berat je nak tanya. Kaki tu berjalan lagi sampai at one point semua dah penat berjalan and decided to stop makan sambil berfikir.

Tudung senget-senget pon sibuk nak "Peace" jugak


Setelah berfikir secara tenang dan waras, kitorang berpendapat bahawa mungkin air terjun yang kitorang jumpa tadi adalah main air terjun dan oleh kerana kitorang dah terlepas, maka kitorang decided untuk teruskan perjalanan dan keluar ikut the other end yang mana kitorang pon tatau boleh tembus ke tak. Tapi, redha jelah daripada berpatah balik melalui jalan yang susah tu. 

Tak sengaja tetibe berjunggle trekking


Setelah hampir 2 jam, misi mencari air terjun yang gagal, dapat jugak kitorang keluar dari hutan ke jalan besar. Hajat di hati nak mandi air terjun, rupanya dapat mandi air peluh je. Hee~ Dah keluar hutan, terjumpa dengan couple yang kitorang jumpa tengah mandi tu di cakap rupanya kena ikut trail merah, baru leh jumpa air terjun best. Ceh! Hampeh nya penjaga tempat, dah lah bayar mahal, salah info pulak. Btw, it was a good experience, cumanya sebab mind set lain, tapi lain jadinya tu yang frust tu. Oh, and lagipun takde air sebab air sungai tengah kering kalau tak kitorang memang akan lalu sepanjang sungai semasa berjunggle trekking. Tapi, bukan ke patutnya penjaga tempat tu bagitau info-info sebegitu? Adoi!

Tengoklah gaya kitorang berjunggle trekking


Tapi, hikmahnya tak jumpa waterfall di Santubong adalah kitorang pergi ke Matang Waterfall yang best gila nak mampos. Baca sekali lagi. Best giler nak mampos. Yelah, sebab niat asal kan pergi Kuching naik mandi manda, setakat mandi peluh tak yah lah pergi jejauh. Haha~ So, we've decided to give Matang Family Park a try. Asalkan dapat mandi, and tak payah jalan jauh, semorang pon ok. So hasilnya; walah! Memang terbaiklah. Dahlah tengah hujan, air sangat deras maka sangat best walaupon sedikit menakutkan. 

Terbaik weh!


Best kan gambar kitorang ni? =)


Day 4 | Perjalanan pulang ke Sibu. Ingatkan hidup akan aman damai sehingga ke Sibu. Tetapi, ternyata silap tekaan aku. Boleh pulak terserempak dengan Bos di R&R. Oh no! Walaupun sama-sama ponteng kerja, tapi sebagai pekerja yang dedikasi, hati manakah akan tenang bila bos anak-beranak makan di sebelah meja? Haih lah. Apalah nasib badan. Muehehehe~



After all, misi mandi-manda di Kuching adalah SUCCESS! Sangat best dan seronok walaupun sangat meletihkan. Dengan gambar yang cantik-menarik-memang-da-boom, memang best ah! So, can't wait for next picnic trip this weekend pulak. Wee~


by,
Aimi Zubir yang tiap-tiap minggu masuk air sejak dari Pulau Redang. Ni pon dah start ting tong dah. Eerk!

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin