Tuesday, September 05, 2006

it's always hard to be a good listener.....

hmmm... tengok tajuk pon dah tau memang susahnye nak jadik a good listener.... kadang2 kiter tatau pn nape kiter 'org' yang dipilih untuk mendengar semue cerita n luahan hati org2 lain tuh.... mungkin org2 tuh selesa bgtau kat kite n kiter ader sau 'factor' yang menyebabkan org raser kiter boleh simpan rahsia org tuh.... tapi xtau la ape 'factor' tuh... sj je terbukak isu nih memandangkan semalam ader sesi luahan perasaan oleh kawan aku...memang bukan la luahan perasaanye kat aku tapi luahan perasaanye terhadap kawan aku yang lagik sorang nih... kawan aku yang meluahkan persaan nih adalah seorag lelaki yang ter'salah' aggap layanan yang kawan pompuan aku nih bagik... senang citer yang laki ni aku kasik name L and yang pompuan nih P k? sj je nak citer sekadar untuk renungan.... so, ceritenye berbuyi begini....

L kawan ngan P nih dah lamer dah sebab diorang pernah satu kelas dulu.... pastuh maybe memang dh cr P nih layan semue kawan2 lelaki die camtuh...bg aku, taklah cam gedik n bagik harapan, tp maybe care cakap yang lembut, tutur kate yang manis, n memang keterampilan yang agak menawan membuatkan hati2 lelaki cepat cair... cam2 la gak ngan L yang terpikat dan ter'perasan' perasaan P terhadap die...lupe nak cakap, si L ngan P nih 2-2 kawan aku...tp, aku kawan ngan L pon sebab L kawan P..so, back to the stories.... aku dah bajet dr dlu dah L nih suke kat P. dah siap cakap kt P dh, tapi P nih tk caye... L pn x wat pape pn untuk buktikan yang pendapat aku nih btol.... L nih pemalu kot orgnye die tunggu sampai semalam, which is selepas 4 tahun diorang berkawan br nak membuktikn yang pendapat aku tuh btol...tp tulah die bukannye cakap terus kat P tp cakap kat aku.... hm, memang direct dan jujur btol die smalam, maybe dah lame sangat simpan kot... malangnye buat L, si P dah ader balak nak dekat setahun dah... erm, n si L mempersoalkan kenape selamer nih biler L tanye P die ader balak tak si P mesti tak ngaku.... erm, aku pn tatau tuh kene tanye P sndrik.. maybe die ader reason yang kukuh...but, i don't know.... n si L nih cakap buang hati die je kat P, buat malu die je terhegeh2, n macam2 lagik la.... n L cakap maybe pasnih die takan contact P lagik or maybe die akan cakap direct kat P tapi die pn xsure...

so, the moral of the story...banyk moral nye...

1- jangan tersalah anggap layanan yang org bagi kat kiter. mungkin org tuh memang anggap kiter kawan je n maybe die memang layan semue kawan2 die cam2...

2- kalau dah suke kat orang tuh, cakap je la sebelum merana die kemudian hari n sebelum terlambat sangat... (tp, sush la bab2 melibatkan hati & persaan nih, kn?)

3- kalau raser2 dah ader balak or aweks tuh, takyah la sorok2... bitau je kat org especially kawan2 korag... nnt xde la hati2 yang kecewa sebab tuggu korang...

last but not least pesanan aku untuk semorang n untuk diri aku sindrik... kawan nih susah nak dapat...jangan sebab mende2 camnih kiter hilang satu drp kawan2 kiter... walaupon satu, tapi ia akan tetap effect kiter suatu hari nnt... bak kate kawan aku, mende nih kecik sangat sebab banyak lagik mende yang lagik penting dlm idop kiter...

renungkan.........


by,
Aimi A.Z yang tengah insaf sekarang nih

Monday, September 04, 2006

cuti cuti Malaysia.....

hehe... sebenarnye bukan cuti2 Malaysia, tapi cuti2 Aimi A.Z... lupe plak nak bitau yang aku tengah cuti sem nih..so, mungkin kerap la sket aku mengupdate blog nih... insyaALLAH... klu aku rajin.. seperti yang semorang tau aku memang malas org nye... hmm... plan maser cuti yang seminggu nih aku ingat nak siapkan semue keje yang terbengkalai.... ye la, kat umah sewa tuh malas sangat nak wat keje, tp kat umah nih pon malas gak la... dah 4 ari dok umah tak wat pape gak lagik... erm, pastuh nak siapkan proposal untuk final year punye project n lastly ingat nak g jalan2... tp tatau la g maner... td baru g nilai beli kain nak wat baju raye.... ari rabu nih plak umi ajak teman die bawak anak2 murid khas die naik cameron.... best gak naik cameron tapi tak sure lagik, nnt akan dipikirkan...azham n the gang pn nak naik cameron jumaat nih g camping tapi hampeh dan berlagak btol pakcik sorang tuh.... bukannye nak ajak kitorang....teraser kitorang tau... ceit..... nih nak ajak kawan2 semue merajuk nih... ahakz!! tp merajuk ngan azham pn bukan dapat ape... ye tak? ahakz!! erm, tak kesah la... tapi seminggu cuti sebenarnye teramatla sekejapnye... tp ape nak wat... sebagai seorang pelajar kenelah ikut time table yang dah ditetapkan... ahakz!! k la... nak citer pasal perbincangan ngan uncle zainal pasal kes melayu murtad tuh tp not in da mood.... later, k... till then, bye!


by,
Aimi A.Z yang masih mencari2 aktiviti di maser cuti nih

Saturday, September 02, 2006

merdeka!!



2 hari lepas genaplah 49 tahun negaraku Malaysia menyambut hari kemerdekaannya... hmm, pernahkah korang tertanya2 ape erti merdeka dalam diri korang sindrik...? aiceh, sebagai seorang warganegara yang baik, kita perlulah memperkayakan bahasa ibunda kita sindrik kan..? hehe..... tak de lah.... ape yang aku cakap tuh memang betul, tapi kekadang memang susah nak mempraktikkannye... betul tak...? klu aku tanye diri sindrik ape erti merdeka bagi aku, mesti aku tak dapat nak terangkan dengan secara detail dan terperinci.... mungkin sebab aku nih warganegara 'pasca' merdeka... warganegara yang dilahirkan selepas kemerdekaan nih memang tak brape nak tau erti sebenar merdeka... ape yang aku tau, 49 tahun yang dulu, negara kiter telah merdeka dari segala bentuk jajahan, tapi aku raser sampai hari nih warganegara Malaysia masih dijajah dalam diri mereka sindrik.... erm, Malaysia kan negara demokrasi so aku raser aku ader hak untuk menyatakan pendapat aku... betul kan...? tahun nih nak tau tak camner aku sambut detik 12 malam tuh...? hak hak...aku sambut dalam mimpi je.... means aku dah tido sebelum detik 12 malam.... erm, nak gak tengok bunge api tapi malas nak bersesak2 nak kuar malam2 merdeka nih.... maybe dah teraser diri 'tua' kot.... ahakz!! bukan senang aku nak mengaku diri 'tua' nih.... erm, zaman 'muda2' dulu leh la... sekarang nih dah insaf kot... hehe... lgpon, banyak lagik mende yang boleh dibuat untuk membuktikan bahawa kite nih warganegara yang setia... bukan just g sambut merdeka je dah dikire warganegara yang cemerlang.... yang penting kiter tanamkan raser bangga menjadi warganegara Malaysia....

MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!


by,
Aimi A.Z yang teraser berbangga menjadi warganegara MALAYSIA
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin