Tuesday, September 30, 2008

Selamat Hari Raya 2008

Maaf Zahir & Batin


by,
Aimi A.Z yang teraser sayu plak menjelangnye Hari Raya nih...

Monday, September 29, 2008

Biskut Raya 2008

Raya tahun nih banyak wat kuih raya sendiri memandangkan umi sibuk dengan tempahan coklatnye. So, selain Chocolate chip ngan Peanut Butter Cookies (yang dah pn abes, tak sempat nak tggu raye) nih la kuih2 lain yang dibuat sempena raya tahun nih. memang ingat nak taruk resipi tapi jadual yang busy nak wat itu ini tak sempat nak tulih resipi. so, dapat gambar pn cukupla kan? :P




Modified London Almond
Nih sebenarnye cam London Almond, yang bezanya kitorang taruh white choc & decorate dark choc cam wat Mama Kerries tuh.



Oatmeal Cookies
Resipi baru Kaklala yang dapat dr internet. kirenye kuih raya terbaru kitorang. Comment our cousin, "Sedap... raser cam healthy Cookies"


London Almond
Resipi turun temurun umi and antara kuih yang mesti ada di rumah kitorang setiap kali menjelangnye hari raya.


Biskut Suji
Saje tah nape aku nak wat biskut nih. Resipi dari Mama tapi Wawa & Aizat (my bro & sis) tak suke sangat.





Cornflakes
Nih pn antara kuih faveret aku. Selalu ader ceri kat atas tapi maser wat cornflakes nih, ader org nak yang tanak ceri, tuh yang nampak cam tak menarik. tp xpe, janji sodap... :P




Sarang Semut

aku memang dr kecik2 dulu suke sarang semut tapi nih baru tau camner nak wat. Resipi dapat dr classmate aku. Rasenye OK gak tapi leh improve lagi.

Semperit

Last but not least, biskut raya yang melt in ur mouth. pergh...sedap giler. nih la semperit namenye yang mesti gak ader kat umah aku biler raya.




So, nih la kuih2 raya kat umah aku. kalo teraser nak raser tuh, mehla datang umah.. :P



by,

Aimi A.Z yang nak wat Muffin & Agar-agar plak esok...

Monday, September 22, 2008

Hari ni...

*Bengang*


*Sakit hati*


*Tension*


*Menyampah*


*Penat*


*Bosan*


*Meluat*


by,
Aimi A.Z yang raser sume mende tak kene ari nih...

Wednesday, September 17, 2008

I've been tagged!

Lupe plak yang aku kene tagged by +ahlinujum+.

These are the rules:
~ Link to your tagger and post these rules on your blog.
~ Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
~ Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
~ Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog.

Tapi kan, sekarang nih sangat malas, boleh ke abaikkan je mende nih? hahahahaha. just kidding! nnt la ader maser aku layan mende nih yea. jangan sedih yea +ahlinujum+. aku tak menghampakan ko nye... :P


by,
Aimi A.Z yang tgh nak g wat Cornflakes nih tuh dah malas nak layan blog...

Kek Batik



INGREDIENTS
* 1 bungkus biskut Marie Putih
* Setengah tin susu pekat
* 5 biji telur
* 1 buku butter
* 3/4 cawan serbuk koko
* Setengah cawan gula kurangkan gule if xnak manis


DIRECTIONS
1. Panaskan butter dengan gula. Api perlahan.
2. Campurkan koko dengan susu sampai sebati. Pukul telur. Selepas gula hancur, masukkan koko+susu+telur tadi.
3. Masak sampai bahan tadi agak pekat n masukkan biskut sambil patah2kan.
4. Masukkan dalam bekas dgn ditekan2 dengan plastik.
5. Masuk dalam peti ais n tada............. itulah resipi kek batik!


Receipe from my friend.


by,
Aimi A.Z yang dah lamer tak wat kek batik...

Lasagna


INGREDIENTS
(ader 2 parts nak wat lasagna. 1 for the Bolognese Sauce n another 1 is for the Cream Sauce.)

for the Bolognese Sauce
* Oil kalau ader olive oil lagi sodap
* Bawang Putih
* Daging Cincang
* Cendawan Butang kalau nak
* Tomato Puri
* Chili Sos
* Garam
* Italian Herbs & Oregano gune mixed herbs pn leh

for the Cream Sauce
* Mentega
* Tepung Gandum
* Fresh Milk
* Cheddar Cheese - grated
* Mozarella Cheese - grated
* Parmesan Cheese


DIRECTIONS

for Bolognese Sauce
1. panaskan minyak. masukkan bawang putih sampai naik bau. cam biaser la kan
2. then, taruk tomato puri & Cili Sos ikut selera anda. taruk air sket. jangan banyak sangat nnt berair sangat.
3. Masukkan mince meat n cendawan butang tadik. then masukkan garam n segala rempah ratus n tunggu sampai daging empuk. dah siap!

for Cream Sauce
1. Panaskan Kuali, masuk 2 sudu mentega
2. Masuk 2 sudu teung gandum then gaul sebati ngan mentega.
3. Masuk 2 cawan fresh milk, kacau sampai pekat.
4. Masuk Cheddar cheese n tutup api biler sume dah larut n mendidih.

for Lasagna
1. Rebus Lasagna Noodles tuh sampai lembut then drain n biar sejuk jap.
2. Letak sekeping lasagna noodles kat baking pan. then tabur grated cheddar n mozarella. then taruk white sauce diikuti ngan bolognese sauce.
3. then taruk lagik sekeping lasagna noodles n ulang procedure sampai berape layer yang korang nak n sampai sume bahan korang dah abes.
4. panaskan oven 180 degrees n masak dlam 20 minit to 30 minit. tadaa... dah siap!


TIPS
Pastikan top layer of Lasagna Noodles dicover dengan cream sauce and cheese supaya bahagian atas tuh tak hangit nnt.


by,
Aimi A.Z yang tercabar imannye maser masak Lasagna ari tuh. huhu...

Peanut Butter Cookies



INGREDIENTS
* 1 cup peanut butter
* 1/2 cup sugar1 egg
* 4 oz. Baker's semi-sweet chocolate, melted
* 1/2 cup finely chopped peanuts


DIRECTIONS
1. Mix peanut butter, sugar and egg until well blended.
2. Refrigerate for 30 minutes.
3. Remove and roll mixture into 18 balls.
4. Place on ungreased cookie sheet 2 inches apart.
5. Flatten each ball by using a fork to make a criss-cross pattern
6. Bake 18-20 minutes or until lightly browned.
7. Cool for 5 minutes on cookie sheet and then cool completely on a wire rack.
8. Melt chocolate.
9. Dip one end of cookie into melted chocolate and then dip into chopped peanuts. Repeat with other side. kalau nak
10. Place on wax paper covered cookie sheet and refrigerate until chocolate hardens.


Receipe from the kitchen of BAKERELLA



by,
Aimi A.Z yang taruk resipi2 yang pernah die try je...

Chocolate Chip Cookies



INGREDIENTS
* 205 g butter 1 block
* 150 g white sugar
* 110 g brown sugar
* 2 eggs
* 10 ml vanilla extract
* 280 g all-purpose flour
* 5 g baking soda
* 6 g salt secubit garam
* 300 g milk chocolate chips
* 100 g chopped almond
* 50 g sunflower seeds (kuaci) kalau nak


DIRECTIONS
1. Preheat oven to 180 degrees. Grease cookie sheets. dengan butter. sket je kasik tak melekat
2. In a large bowl, cream together the butter, brown sugar and white sugar until light and fluffy.
3. Add the eggs one at a time, beating well with each addition, then stir in the vanilla .
4. Combine the flour, baking soda and salt; gradually stir into the creamed mixture.
5. Finally, fold in the chocolate chips, almond, and sunflower seeds. Drop by rounded spoonfuls onto the prepared cookie sheets. Jemput2 je senang
6. Bake for 8 to 10 minutes in the preheated oven, until light brown. Allow cookies to cool on baking sheet for 5 minutes before removing to a wire rack to cool completely.


TIPS
Maser nak taruk dalam talam tuh, takyah wat bulat2. jemput2 kan aje. sebab nye, if wat bulat2 nnt biler cookies tuh dah masak, die akan rata je, takder almond2 yang tersembul kuar. if wat jemput2, nnt cookies tuh jadi menggerutu2 dan kelihatan amat lazat sekali! :P try lah


by,
Aimi A.Z yang ade banyak lagik resipi chocolate chip...

Aktiviti di Hari Ahad

Walaupun hari ahad dah 3 ari berlalu, tapi ari nih baru berkesempatan nak update blog. kan ke better late than never... hahahaha... So, aktiviti ku di hari ahad ialah aktiviti masak memasak dan bakar membakar.


Aktiviti bakar membakar mestilah kuih raya memandangkan raya dah nak dekat nih. Opah kat hospital so umi g jage opah then yang tinggal untuk membuat kuih ialah aku. ari ahad tuh wat Chocolate Chip n Peanut Butter Cookies. Resipi aku kasik on the next post, k.


then, kene masak untuk berbuka plak. masak Gulai Lemak Ketam ngan Sotong Goreng. but, ader special request nak Lasagna, so sebagai seorang adik dan kakak yang baek, aku pn membuat la lasagna. hasilnye................................


kami kekenyangan samapai bukak puaser keesokan ari nye. haha.


by,
Aimi A.Z yang tgh rajin nak tulih resipi kat dalam blog...

Saturday, September 13, 2008

No weekend!

No weekend means the week does not end. there's no holiday for me. I have to work for 12 days straight without cuti. can u imagine?! huhuhuhu. it's really a very long week. i'm really exhausted and all I want to do is to update my blog and sleep and sleep and sleep till I got back my energy. erm,after all this is the path that I choose. I choose to be an engineer and I also choose to be a part time Master student. So, whether I like it or not, this is my life.

So,

Live life to the fullest, Aimi A.Z!


by,
Aimi A.Z who wants to have a very looooooong weekend...

Friday, September 12, 2008

Tayarku Pancit!

For the very 1st time dalam hidup nih aku berdepan dengan situasi camnih:

Tayar Pancit

Huhuhuhuhu. Sib baik la dah smpai ke destinasi baru sedar tayar pancit n nasib baik la perjalanan aku clean n clear aje. tak dapat dibayangkan kalau kene stop tengah2 jalan n mengharapkan org datang tolong sebab sure time tuh aku dah panik giler. huhuhu...

So, disebabkan kejadian tuh berlaku ketika semua org dah xder kat faculti so takder saper jejaka2 yang boleh diminta tolong membantu aku menukar tayar. bagusnye rakan2 perempuanku pandai menukar tayar jadi kami bertiga pn pergilah menukar tayar yang pancit. tgh bersusah payah menukar tayar, tibe-tibe............

jeng, jeng, jeng..................

datanglah seorang mamat menegur "boleh ke tu?" kami pn menjawab, "boleh, boleh" mamat tuh pn membalas " o, ok lah camtuh. ingat tak boleh tadi" sambil die pn memblahkan diri.

ceh! ingat nak tolong tadi. wat saspen je. hahahaha.. kami pn menyambung balik menukar tayar dan tibe2.... vrooooooommmmmm.....!!! (sebenarnye nak wat bunyi tayar brake tapi bunyi tekan minyak plak yang kuar. boleh la... :P)

"baru nak pergi kelas ke baru nak balik kelas ni?" tanye si jejaka sambil membuka helmet dan menyinsingkan lengan baju. "baruuuuu nak pegi kelas" jawab kami sambil menghulurkan peralatan yang sedang kami gunakan. si jejaka terus membuat kerja sambil aku menghulurkan tayar spare dan classmate ku menghulurkan satu persatu bolt yang telah kami buka. "baru balik kelas ke?" tanya classmate ku kepada si jejaka dan si jejaka menjawab "baru habis kerja" classmateku bertanye lagi "nih dh nak berbuka dah nih, xpee ke?" dan si jejaka menbalas "xpe" sambil menyelesaikan kerja menukar tayar dengan tenangnye tanpe mengeluarkan sepenuh tenaga seperti yang kami keluarkan tadi.

Selepas semuenye selesai, hanya Terima Kasih je yang dapat aku kasik. ALLAH je yang dapat membalas kebaikan jejaka tuh menolong aku. nak belanja makan pn bulan poser. takan nak kasik duit kot. nak kasih no tepon boleh tapi takut die plak yang taknak kang. hahahahahahha..

Tulah pengalaman aku menukar tayar yang pancit... :P


by,
Aimi A.Z yang baru sedar ramai lagik org yang berhati mulia di dunia nih...

Thursday, September 04, 2008

Za & Farewell Party (Part 2)

Part 2 Version bergambar



Sesi bergambar selepas selesai melantak... :P






Sesi bergambar sementara menunggu Farah yang lambat akibat jem...




Banyak lagi gambar, tapi kene diedit sebab pencahayaan yang tidak begitu memuaskan. tetapi memandangkan saya nih tersangatlah bz nye so, kene tunggu Za & Farewell Party Part 3 plak.




by,


Aimi A.Z yang mmg tgh busy giler sekarang nih...

Monday, September 01, 2008

Ramadhan 2008/1429H



Kepada umat Islam di seluruh dunia,

Selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak. Semoga Ramadhan kali ini membawa lebih keberkatan dan keinsafan kepada kita semua. Insyallah...


by,
Aimi A.Z 1 September 2008 / 1 Ramadhan 1429H
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin