Saturday, December 25, 2010

Apa Ada Dengan PMR?

Tak ada apa-apa lah PMR tu. Cuma satu requirement yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia untuk pelajar-pelajar Tingkatan 3. 8A ke, 7A ke, 5A ke 1A sekalipun korang akan tetap melangkah masuk ke Tingkatan 4. Bezanya mungkin cuma menentukan samada korang masuk aliran Sains atau aliran Sastera.

Jadi, ada apa dengan PMR? Tak ada apa-apalah. Jadi, kalau korang tak dapat apa yang korang targetkan tu, don't worry. Tak payahlah sampai nak berkurung dalam bilik patplohpat hari menangis dan meraung, sebab PMR is nothing. Just focus on your SPM sebab SPMlah penentu masa depan korang. Sekarang ni, bersyukur dengan apa yang korang dapat dan live life to the fullest. dan sentiasa ingat, semua yang terjadi, ada sebab di sebalik semuanya. Renung-renungkan dan selamat beramal. *wink*


Jadilah seperti budak ini yang akan melompat tak kira apa yang tertulis pada kertas tu. Kan, kan?



Nota kaki: Kalau nak tau keputusan budak ni, sila kira jari bapak dia di belakang tu. :P

Nota tangan: Kakak ko ni hanya boleh dipow tahun depan. sekarang ni sila pow abang dan kakak ko yang lain ye? *ehem*


by,
Aimi A.Z yang takut pulak nak kena pow. Budak tu dahlah mata duitan. Muehehehehe~

Friday, December 24, 2010

Here I Am

Di sinilah saya bertapak, mempelajari selok belok dunia pembinaan dan mempelajari hidup berdikari di atas kaki sendiri, tanpa mereka yang selama ini membimbing dan menyokong saya.


Banyak sangat cerita untuk diceritakan, dan banyak sangat cabaran dalam masa seminggu. InsyaAllah akan saya ceritakan yang mana boleh diceritakan dan some things are better left unsaid. Till then.

by,
Aimi A.Z yang berharap semuanya akan berjalan dengan lancar selepas ini...

Friday, December 17, 2010

Impian Anak Jalanan








Aimi A.Z
17 Disember 2010
Sibu, Sarawak

Semalam Adalah Harinya

(update) Cik Tunangan Orang memaksa aku menukar gambar yang aku pos sebelum ini kerana alasannya dia nampak gemuk di dalam gambar sebelum ini. Sebagai kawan yang baik, saya menurut perintah. dan gambar itu adalah gambar yang tercantik yang dicurik dari Profile Picture Cik Tunangan Orang. Sekian!


Apakah yang berlaku semalam? Hari yang sangat penting buat seorang kawan. Siapakah kawan yang dimaksudkan dan apakah event yang berlaku? Sila teka berdasarkan gambar di bawah;


Hint: Kerusi, Lampu, Bunga, Oren.


Hint: Kawan, Baju Kurung, Gembira, Oren.

Hint: Make-up, Baju Putih, Seorang, Oren.


Ha, tekalah sendiri. Kalau betul meneka, sila kasi hadiah kepada diri sendiri. Saya tidak bertanggungjawab di atas jawapan-jawapan yang betul mahupun jawapan-jawapan yang salah. Semua jawapan adalah di atas tanggungjawab anda sendiri, dan tujuan saya adalah untuk membocorkan SEDIKIT sahaja rahsia.


Sekian.


by,
Aimi A.Z yang sangat yakin semua orang dapat meneka denggan betul. Tahniah!

Sebenarnya Saya Hanya Mahu Cakap "Bye Bye"

Dah sampai masanya untuk saya berhijrah dan memulakan langkah baru yang sangat besar dalam hidup saya. Dari kehidupan sehari-harian dan dalam kerjaya. Saya tahu anda semua tak merelakan saya pergi (sila muntah sekarang!) tapi percayalah pemergian saya ini adalah demi kebaikan semua pihak. Jadi relakan saya pergi.


Dengan zaman yang serba canggih ini anda semua takkan dapat merasa ketiadaan saya. Kerana setiap aktiviti saya akan saya laporkan di dalam blog ini, segala bebelan akan diupdate LIVE melalui Facebook, dan segala ketidakpuasaan hati akan dilemparkan melalui Twitter. Jadi, bila anda akan merasa ketiadaan saya?


Mungkin ada masanya, saya tidak dapat menghadiri event-event yang dianjurkan. Mungkin pada masa tu baru anda akan terdetik, "Kalau Aimi ada kan best" (muntah lagi?) tapi bila anda berperasaan gembira dan bergaul mesra dengan rakan-rakan dan saudara mara yang ada anda akan terus melupakan nama Aimi itu, jadi biarkan perasaan anda itu berdetik kerana perasaan yang berdetik itu hanya datang untuk sesaat.


...dan percayalah, anda akan dapat melupakan Aimi dalam sekelip mata. Ha, cuba kelip mata sekarang, dah lupa tak siapa Aimi? ngee~


Jadi, saya pergi dulu. Mungkin kita akan berjumpa lagi di suatu hari yang hening.


Maafkan juga salah silap, halalkan makan minum. Hutang piutang silalah tuntut kerana saya ni masih hidup lagi, masih boleh membayar hutang piutang anda. *ngehngeh* Doakan saya berjaya dengan jalan yang saya pilih.



Yang Benar,
Aimi A.Z

Wednesday, December 15, 2010

The Biggest Loser Asia 2010

Kalau tahun lepas aku terpanggil nak buat entri selepas menonton episod pertama, tahun ni pulak aku terpanggil nak buat entri setelah menonton The Finale. Isunya, adalah MALU.


Bukan malu menjadi orang gemuk. Tapi malu berdampingan dengan orang gemuk.


Seriously?


Ni semua gara-gara bapak Raj yang bodoh yang mengaku selama ni dia malu nak pergi mana-mana dengan Raj sebab Raj obese. Hey, tolonglah weh, itu anak ko kot. Even though betul pun ko malu, tak payahlah mengaku dekat kamera semua. It's like the whole world tau yang ko malu ada anak obese. Kalau akulah, tak tau apa perasaan aku masa tu. Tapi, nasiblah Abah tak macam tu. Kan Abah, kan?


Tapi, bila tengok balik life aku dan orang sekeliling aku, memang nampak pun ada satu perspektif terhadap orang gemuk dan obese. Perspektif yang aku pun tak faham kenapa wujudnya. Perspektif yang memang tak boleh dikawal tetapi semakin menular di dalam otak kebanyakan manusia. Perspektif yang negatif terhadap orang gemuk dan obese. Perspektif yang amat tak sihat dan memang merendahkan martabat seorang obese.


Saya seorang obese, so what?


Jadi, kalau korang malu berdampingan dengan orang gemuk dan obese macam aku, korang boleh blah dari hidup aku sebab aku memang tak perlukan orang-orang macam korang. Itu je yang aku nak sampaikan *full stop*


by,
Aimi A.Z yang takdelah frust sangat bila Nai kalah...

Sunday, December 12, 2010

Besar Dugaan Untuk Aku, Besar Lagi Dugaan Untuk Mereka

I'm struggling to finish up my master. Dengan thesis yang masih tak diterima panel, aku rasakan dugaan ini maha hebat dan tak tertanggung sekiranya aku tak dapat menghabiskan master dalam semester ini atau tak dapat menghabiskan master langsung. Tak dapat aku bayangkan kalau segala susah payah aku selama ini tak berhasil dan sekarang aku hanya mampu berdoa supaya thesis aku diterima dan aku dapat menghabiskan master dengan sempurna.


Tetapi, dalam aku meratapi nasib diri, baru aku sedar dugaan aku ini sangat kecil nak dibandingkan dengan dugaan mereka. Mereka yang dimaksudkan adalah keluarga makcik aku yang anaknya mengidap kanser. Menghadapi hari-hari menjalani kimo dan menunggu masa untuk pulih dan sihat sepenuhnya. Menunggu saat-saat badan dapat melawan sel-sel kanser dan menunggu saat-saat dapat meneruskan hidup seperti sediakala. Menunggu saat-saat segala yang dirancang dalam hidup akan dapat dilaksanakan. Menunggu dan terus menunggu sehingga tak tahu bila.


Aku insaf.


Sekarang aku sedar, apalah sangat dugaan aku dibandingkan dengan mereka.


...dan aku redha apa yang akan terjadi kepada aku.


Sebab aku tahu, hanya Allah Maha Mengetahui. Manusia merancang, tetapi rancangan Allah lagi besar. Siapa tahu apa yang telah ditetapkan olehNYA.


Jadi, janganlah kita meratapi apa yang terjadi kepada kita kerana kita tak tau apa sebenarnya hikmah di sebalik semuanya.


by,
Aimi A.Z yang berjanji akan menerima semuanya dengan hati yang terbuka, InsyaAllah...

Tuesday, December 07, 2010

Hijrah Itu Pengorbanan

Ingat lagi dulu masa sekolah rendah selalu ada sambutan Maal Hijrah di sekolah. Semua kelas dimestikan masuk pertandingan Nasyid. Jadi semua orang pun, ada yang dengan hati terpaksa, ada yang dengan rela hati berlatih dengan bersungguh-sungguh. Ketua nasyid pada masa tu semestinya Arif Hizami. and thanks to teknologi, saya berjaya merakamkan detik-detik bernasyid di zaman itu. Walaupun teknologi tak seberapa, but still its a technology, rite?


Sesi latihan nasyid di bawah pokok. Arif Hizami adalah lelaki yang memegang kertas itu. Aku adalah sang Photographer, jadi aku tiada dalam gambar.


Tengoklah betapa sucinya muka-muka itu menyanyikan lagu 1 Muharam. Aku rasa aku kat belakang kot, ketinggian yang lebih kurang sama menenggelamkan aku di belakang. Haih~



Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Islam
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman



Menyanyikan lirik di atas membuatkan aku sedar, mungkin memang sesuai sangat masanya untuk aku berhijrah. Sebab hijrah itu adalah pengorbanan, perjuangan, persaudaraan dan juga membentuk perpaduan. dan aku berharap semoga penghijrahan aku ni memberi kebaikan bukan sahaja kepada aku malahan kepada orang di sekeliling aku, tak kira yang tinggal mahupun yang aku bakal berjumpa. InsyaAllah...


Salam Maal Hijrah.


daripada,
Aimi A.Z

Sunday, December 05, 2010

Menghitung Hari

Disember.


Bulan berlakunya peristiwa-peristiwa penting. Bulan yang menentukan samada aku berjaya menggenggam Master atau tidak. Bulan di mana aku akan berpindah daripada Semenanjung Malaysia dan memulakan hidup di rantau orang. dan juga bulan di mana aku bertukar menjadi seorang gadis berusia 26 tahun. 


Semuanya berlaku pada bulan Disember.


Bulan ini juga menyaksikan lahirnya puteri kepada Irma Asyura dan bulan bermulanya status baru untuk Wardatul Baidha.


Harap Disember tak berlalu dengan begitu cepat supaya diri aku berjaya menghadapi semua peristiwa dengan hati yang terbuka.


Gambar bukan sekadar hiasan.


Opah yang menghitung hari cucunya akan pergi jauh telah merequest untuk berjumpa cucunya untuk berpesan, "Amy JANGAN cari orang sana, orang Semenanjung pun ramai." Hahahaha, kalau dah takde orang Semenanjung, apa salahnya orang sana kan, Opah. Lagipun, kitakan 1Malaysia? *wink*


by,
Aimi A.Z yang sebenarnya tak sempat pun menghitung hari sebab banyak sangat yang harus difikirkan. Haih~

Saturday, December 04, 2010

Defines Irony

Korang tengah bawak kereta.

Fikiran pun melayang teringatkan seseorang.

Korang tertengok meter di dashboard: menunjukkan tarikh lahir orang yang sedang diingatan.

Lagu di radio berkumandang, "...cinta terasa ada..."


Ironi, kan?


by,
Aimi A.Z yang susah nak menerangkan maksud ironi tapi tau bila berlakunya ironi...

Monday, November 29, 2010

Saya Cuma Nak Salah Satu Je, Boleh kan?

Kamera oh kamera. Setelah kamera yang dah berjasa bertahun-tahun kepada keluarga AZ sakit tenat dan mungkin menamatkan riwayat, maka sangat susah untuk mengabadikan gambar kenang-kenangan. Tambah-tambah bagi blogger macam saya ni. Apalah ertinya blogger tanpa kamera? Haih~ Jadi, kamera pilihan saya adalah G12. Ala, bukan saya nak DSLR pun, nak G12 ni je. Bolehlah, kan?



bb torch htc-touch-hd
Kalau permintaan kamera sangat tinggi, saya mau handphone yang mempunyai kamera berkualiti tinggi. Handphone pilihan adalah Blackberry Torch ataupun HTC Windows Phone. Taklah melampau sangat kan, biasa je tu. iPhone 4 macam best tapi macam mahal sangat then tiba-tiba keluar iPhone 5 pulak, nanti saya sangat kecewa. Jadi, saya tak nak iPhone 4. Android macam best tapi entahlah, kita cuba Windows Phone lah, kan?


Tapi, siapalah mau bagi. Kena beli sendiri lah jawabnya. Mana mau cari duit? Huhu~


by,
Aimi A.Z yang nak jugak salah satu sebelum pergi Sibu, kalau tak macam mana nak blog rentetan peristiwa ke Sibu nanti? Huhu~

Bumi ni taklah sebesar mana sebenarnya (2)

Cerita ni tak berkaitan langsung dengan Part 1 tapi ini adalah bukti lagi menunjukkan bahawasanya bumi ini adalah kecil.


Hari Sabtu. Dua peristiwa jadi berturut-turut. Dua-dua terjadi semasa aku pergi buat medical check up untuk kerja baru. Dua-dua peristiwa membuatkan aku lebih berhati-hati dengan orang sekeliling sebab kita tak tau siapa yang kita akan jumpa.


Peristiwa satu.

Tengah aku sibuk menunggu dan menunggu nama dipanggil untuk berjumpa doktor, adalah datang seorang mamat dengan bininya. "Eh, macam kenal je mamat ni" Rupanya itu adalah kawan seUiTM ku di zaman diploma.  Terasa sangat malas untuk menegur, jadi aku biarkan jelah. Tapi, tiba-tiba terfikir. "Kalau aku buat bodoh dan tak tegur pun, nanti sure kantoi masa nurse panggil nama". Sebab kebetulan nama bini dia sama dengan aku. Adeh! Seperti yang dijangka, bila nurse panggil je "Cik Aimi......." Diorang laki bini dengan pantasnya bangun dan menuju ke arah nurse. Rasa kelakar pun ada, but then terpaksa jugak aku menegur. Hehe~ Dalam banyak-banyak tempat, kenapalah nak berjumpa kat klinik tu, pada waktu tu? Kan banyak lagi klinik yang ada kat muka bumi ni? Ha, nampak sangat bumi ni taklah besar mana pun.


Peristiwa dua.

Masuk bilik doktor. "Uish, hensemnya doktor ni" Serius, hensem! Tak tipu. Btw, setakat sengih sorang-sorang sambil memuji kejadian Allah jelah. *sengih* Bila malam, baru teringat nak tengok laporan doktor. Semua ok, ok. Tiba-tiba baru ternampak nama doktor hensem. "Nama bapaknya macam kukenal" Tak mungkin ada orang nama sama macam tu sebab nama sangat unik. Taip kat FB, turns out itu adalah abang kepada rakan seUiTM saya jugak. Haih~ What a coincident. dan adalah bukti kedua yang menunjukkan bumi ini kecik je sebenarnya.


Jadi, kesimpulannya. Behave yourself walaupun anda rasa takde siapa pun yang kenal anda sebab you'll never know siapa yang ada di sekeliling anda.


Renung-renungkan dan selamat beramal...


by,
Aimi A.Z yang dapat tau doktor hensem dah ada 2 orang anak pun. Tak nampak macam bapak orang pun, serius!

Friday, November 26, 2010

Bukan Senang Nak Puaskan Hati Semua Orang

Walau siapa pun anda, mesti akan ada yang tak puas hati dengan anda. Tipulah kalau semua orang akan berpuas hati dengan anda. Paling tidak, perasaan tak puas hati tu mesti ada, walaupun sedikit. Walaupun secalit kuman.

..dan atas sebab yang saya nyatakan di atas jugaklah saya tak berapa nak kisah dengan seorang blogger yang tak puas hati dengan keputusan juri-juri dan juga Nuffnang kerana memilih saya menjadi antara 40 yang terkreatif mengasilkan entri Rapunzel dan seterusnya melayakkan saya untuk mendapat tiket percuma dari Nuffnang. Btw, it's just a ticket. Biarlah saya tak kreatif pun, yang penting saya dapat tiket dan awak tak dapat. *ngehngeh* Life is unfair, deal with it.

Jadi, oleh kerana saya dah tengok cerita ni, meh saya-yang-tak-berapa-nak-kreatif ni bagitau sikit sipnosis cerita Rapunzel ni.

Rapunzel, seperti yang semua orang tau adalah cerita dongeng mengenai puteri raja yang mempunyai rambut yang sangaattt panjang yang dikurung dalam tower yang tak ada tangga yang hanya mengharapkan rambutnya yang panjang sebagai lift untuk orang tua kutuk yang disangka ibunya walhal itu adalah penculik yang menculik puteri raja itu sehingga pada suatu hari seorang jejaka menjadi penyebab Rapunzel keluar dari tempat kurungan itu dan akhirnya mereka bahagia selama-lamanya. There, I said it in one sentence! Tak puas hati, pergi cari review kat blog lain. Eh, apasal ada nada-nada emo, eh? Haha~

Anyway, cerita Rapunzel ni ada lain sedikit dengan cerita yang original seperti, tiada putera raja dalam cerita ini. Yang ada hanyalah si Pencuri yang dengan tak sengaja termasuk ke dalam tower Rapunzel. dan dalam cerita ni ada seekor kuda yang sangat comel sebab berkelakuan seperti anjing dan juga seekor biawak biawak ke? yang senantiasa berkepit dengan Rapunzel. dan cerita ini adalah dalam format 3D dan memang agak teruja lah jugak tengok rama-rama beterbangan dan rasa macam nak pegang je walhal manalah boleh kan? Haha~ Tapi mungkin tak setanding dengan effect 3D untuk Filem Mars Need Moms yang akan ditayangan pada 2011. Lagi terbaikkk!


Inilah si Pencuri yang diperkatakan. First time I jatuh  cinta dengan komik character. Eh, ke dah berkali-kali? Muehehehe. I like his mata kuyu. Aww~

Kuda bernama Maximus yang menghidu seperti anjing. Sangat benci kepada sang pencuri dan selalu bergaduh but at the end, kuda ni gak yang tolong si Pencuri

Si tua kutuk yang dah tua sebenarnya tapi mengharapkan magic dari rambut Rapunzel untuk kekal awet muda.


Jadi, itulah ceritanya. Silalah menonton di pawagam. Bawak budak-budak yang sedang bercuti sekolah mesti mereka gembira. :P Kalau 3D rasa mahal sangat, tengok je 2D. Hehe~


Nota kaki kanan: Semua gambar adalah daripada Blog Kit yang di kasi oleh Nuffies.

Nota kaki kiri: Kepada seorang kawan yang tak puas hati sebab aku boleh menonton Rapunzel tapi tak boleh meluangkan masa untuknya pada hari Ahad ni, apa yang boleh aku cakap lagi selain dari apa yang aku dah cakap. Ye, saya memang seorang kawan yang teruk dan seorang manusia yang mempunyai time management yang sangaattttt teruk. Jadi, nak tak nak, terima jelah kawan ko ni. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak berkawan terimalah padahnya. Hehe~

Nota kaki orang: Kepada Kak Reen, nice meeting u. Ada rezeki, ketemu lagi. Kalau tak, kita jumpa je kat dunia blog ni. :P


by,
Aimi A.Z yang minta dimaafkan sekiranya ada hati yang terguris. Hidup ni tak lama, jadi mari kita maaf bermaafan...

Tuesday, November 23, 2010

Penting ke untuk wish "Happy Birthday"?

Being me, "Happy Birthday" seems to be the hardest word. Aku pun tak tau kenapa tapi aku ni sangatlah susah nak wish "Happy Birthday", tapi itulah aku. Orang selalu ingat yang aku tak wish birthday sebab aku tak ingat tarikh keramat diorang tu, tapi sebenarnya tak.

Sebab sebenar adalah kerana aku memang taknak wish

Serius.

Tapi of course lah kalau mak bapak dan adik beradik tu dah WAJIB wish kalau tidak jadi kes anak derhaka pulak kan?

Btw, setakat nak ingat tarikh, aku memang tak ada masalah. Aku boleh hafal setiap tarikh tanpa perlukan Facebook Notification or birthday reminder. Semua ada dalam otak, but again, I just don't wish "Happy Birthday".

9 Dec. 15 May. 27 Sep. 23 Oct. 6 Aug. 18 May. 4 Apr. 22 Jan. 4 Aug. 30 Jul. 12 Feb. 23 Dec. 5 Mac. 10 Jan. 26 Sep. 25 Sep. 29 Feb. 30 Oct. 13 Mac. 28 Sep. 7 Oct. 3 Oct. 1 Nov. Even 27 Dec ada lagi dalam ingatan aku ni. 

Jadi, kenapa pulak aku nak lupakan hari ni, yakni 23 Nov 2010?




Kepada si Sweet 26, aku tak tau kenapa, tapi tiba-tiba aku nak wish Happy Birthday. Bukan semua orang dapat wishes daripada aku ni, maknanya kau cukup bertuah sebagaimana bertuahnya kau lahir pada 23 Nov, 26 tahun yang lepas. Semoga apa yang kau rancangkan dalam hidup berjaya dan semoga kau dapat yang terbaik dalam hidup kau. *wink*


by,
Aimi A.Z yang banyak lagi tarikh dalam kepala ni, tapi nanti terbocor pulak rahsia, siapa dan kenapa. Jadi itu adalah tarikh-tarik yang dah di filter. Maaf ye kalau tarikh keramat anda tak tersenarai. *sengih*

Sunday, November 21, 2010

Alasan Demi Alasan

Ingatkan baru 2, 3 hari saya sudah tak update ini blog, rupanya sudah seminggu. Satu pencapaian tu. Or is it pengorbanan? Sampai tak wish untuk Aidiladha yang dah lepas. Haih~


Nak kata busy menyiapkan Thesis?

Memang sangat busy pun sebab perlu membetulkan Thesis selepas presentation. Tapi, tak banyak progress pun since the last day. Yup, saya masih Aimi yang sama walaupun banyak peluang telah diberi. *sigh*


Nak kata busy sebab menyiapkan kelengkapan untuk pergi ke Sibu?

Memang patutnya dah mula menyiapkan barang dan bershopping, tapi hati tak tenang untuk membuat kerja lain selagi tak menyiapkan Thesis. Jadi, persiapan terbengkalai walaupun saya cuma ada beberapa hari lagi, which is tak sampai sebulan lagi. *gilo*


Nak kata busy menemani seorang kawan membuat persiapan untuk majlis besar?

Awal-awal aku dah cakap, aku dah tak boleh nak teman sebab aku harus menyiapkan Thesis. Tapi, banyak pun dah ready kan, tinggal masa je untuk majlis berlangsung. *excited*


Walaupun aku tau korang dah sangat bosan dengan aku sebab bercerita pasal Thesis yang tak habis-habis je, sepertimana kawan-kawan dan adik beradik aku yang rasa sangat-menyampah-sebab-Thesis-adalah-alasan-yang-aku-guna-untuk-pelbagai-occasion  tapi apa yang aku boleh buat kalau memang Thesis adalah keutamaan aku sekarang. Even walaupun korang rasa aku sebenarnya taklah-buat-Thesis-sangat-tapi-guna-alasan-Thesis-untuk-menolak-invitation tapi percayalah, hati aku merasa tak tenang dan otak aku sangat runsing kalau aku berpoya-poya pada masa sekarang. Jadi, tolonglah faham.


...and even if korang tak faham pun, tolonglah abaikan aku untuk sebulan ni sebab insyaAllah selepas tak sampai sebulan, aku akan guna alasan lain selain Thesis iaitu ---> Sibu.


Jadi, doakan saya berjaya menyiapkan Thesis dan tak perlu nak sebut atau ingat lagi Thesis selepas sebulan ni. *Amin*


by,
Aimi A.Z yang memang ada banyak alasan untuk diberi *ish3x*

Thursday, November 18, 2010

Pengguna Perodua yang Memuji Kehebatan Proton

Proton dan Perodua. Persamaannya adalah dua-dua adalah jenama Malaysia.

Jadi, bila Proton telah mencapai sesuatu kejayaan, pengguna Perodua pun bolehlah tumpang sekaki. After all, kita kan mengamalkan konsep 1 Malaysia? :P

Mungkin ada yang tau, or mungkin ramai juga yang tak tau yang baru-baru ni Proton telah menang Asia Pacific Rally Championship (APRC) di China. Bila masanya pulak Si Proton ni masuk motorsport? Ha, itulah nak cerita ni. Baca dengan gaya Mak Melah tengah nak mengumpat.

Actually, Si Proton ni dah lama masuk pertandingan macam ni, tapi entah kenapa lama menyepi. Sekarang ni setelah beberapa tahun menyepi, Si Proton kembali beraksi dan menang. Bayangkan jelah, Si Proton lawan dengan jenama-jenama seperti Sang Honda, Sang Volkswagen, Sang Mitsubishi dan Sang Subaru, tetapi Si Proton tetap mampu menang. Nampak sangat Si Proton dah banyak improve dan boleh bersaing dan boleh pulak jadi pesaing yang hebat. Cayalah!


Wah, sungguh bergaya si Proton ini


Ha, lupa pulak nak cakap. Si Proton yang hebat itu adalah Proton Satria Neo S2000. Tapi jangan tatau, enjinnya adalah based on enjin Waja 1.8. Jadi, tak kira apa jenis Si Proton tu, kira hebat lah tu. Untuk APRC 2010, Si Proton menang 2 kategori. Yakni, 2nd place trophy, FIA APRC Manufacturers Title 2010 dan 1st place trophy, FIA APRC China Rally 2010. China Rally ni adalah rally yang terakhir untuk 2010, sebelum ni Rally Malaysia, Rally Japan, Rally New Zealand and Rally Australia. Paling best sebelum ni pun tempat kedua masa kat NZ. Banyak rupanya, entah kenapa aku tak tau. *maafkan saya sebab jadi manusia yang tak update tentang isu semasa*


The Trophies. Sumber


Asyik cakap pasal Si Proton lupa nak cakap pasal Si Pemandu. Si Pemandu adalah dua orang di bawah ni yang tak berapa nak hensem, tapi siapa yang akan mempersoalkan kehenseman kalau dah menang? Jadi, lebih baik tak-hensem-tapi-hebat daripada hensem-tapi-hampeh. Kan?

Si Pemandu yang berasal dari Scotland dan SUDAH berkahwin.

He's Australian and he's single!


Jadi, sekiranya anda mahu tahu lebih lanjut atau tak paham apa yang saya cuba sampaikan ni, anda boleh pilih salah satu daripada 2 option ni untuk info selanjutnya;
  1. Official Proton Satria Neo Super 2000 Facebook Page
  2. Proton Motorsports WordPress

Sama-samalah kita menyokong jenama Malaysia.


Janganlah teragak-agak untuk menggunakan jenama proton. *tiba-tiba gambar INSPIRA*


Jadi, Selamat Maju Jaya untuk Si Proton di tahun-tahun mendatang dan kepada anda semua, lengkapkanlah diri anda dengan isu semasa supaya kita tidak ketinggalan kerana sebenarnya Malaysia ni dah semakin bagus dan bagus. Semoga kita pun menjadi sebagus Malaysia sebab kitakan rakyat Malaysia. Malaysia Boleh! *tiba-tiba*


Encik Perodua, anda tetap kesayangan saya. *wink*


by,
Aimi A.Z yang takut Encik Perodua terasa hati pula bila aku asyik memuji-muji Si Proton. *ngehngeh*

Sunday, November 14, 2010

Pendakian Saya Masih Belum Selesai

Read More Tutorial

Jom belajar cara yang senang untuk membuat Read More atau Baca Selanjutnya tanpa memerlukan HTML Code dan sebagainya. 

Mula-mula, sila pastikan bahawa anda mempunyai Updated Editor. Klik pada Settings > Select Post Editor> Updated Editor (Recommended) 



Ingin tahu lebih? Baca seterusnya...


Wednesday, November 10, 2010

Kadang-Kadang Pelangi Bukan Petanda Hujan Akan Reda

Kenapa saya cakap macam tu?

Sebab…

Gambar bewarna pelangi inilah yang akan saya present di hari Jumaat nanti…

…yang menandakan hujan bakal turun, dan bukannya hujan akan reda…

Jadi, doakan saya tak kena “teruk-teruk” dengan panel ye kawan-kawan?

…dan doakan saya dapat menggenggam segulung Master.

 

InsyaAllah…

 

image

by,

Aimi A.Z yang berdoa agar segala urusan dipermudahkan…

Tuesday, November 09, 2010

Kadang-kadang Sengaja Jadi Jahat....

Untuk apa lagi kalo bukan untuk menghiburkan hati sendiri. Walaupun tau, tak baik jadi jahat, tapi.............. best la sebenarnya jadi jahat. Serius!

Jahat dalam erti kata berbuat jahat terhadap manusia yang lain. Bukanlah jahat yang melanggar hukum syarak mahupun peraturan dan undang-undang. Jahat dalam erti kata nakal.

Tapi, untuk orang yang terkena, mestilah hati terasa sakit. Mestilah terasa mahu cepat-cepat aku nyah dari hidup korang. Takpelah kawan, the time will come. Suatu hari nanti, saya akan pergi juga.

Sementara saya masih ada, terima jelah kejahatan saya. dan untuk anda, janganlah terlalu ego, kerana ego itu lagi jahat dari saya.

Tak percaya?

Percayalah, sebab saya selalunya betul.


by,
Aimi A.Z yang kadang-kadang tak dapat membendung perasaan jahat. *ngehngeh*

Sunday, November 07, 2010

Be Part of ChurpChurp Today!

Ini adalah soalan-soalan dan jawapan-jawapan mengenai ChurpChurp yang anda perlu tahu sebelum menyertai ChurpChurp.
1. Apakah ChurpChurp sebenarnya?
A. Sejenis burung yang berwarna biru.
B. Sejenis makanan berasaskan burung.
C. Nama seorang perempuan yang bermulut murai.
D. Sejenis media pengiklanan yang menggunakan burung biru sebagai logo

Jawapan: D. ChurpChurp adalah satu media pengiklanan seperti Nuffnang tetapi menggunakan Twitter sebagai pengantara.

2.
Siapakah yang patut menyertai ChurpChurp?
A. Mereka yang sedang bersekolah.
B. Mereka yang berniaga di pasar malam dan berumur lebih daripada 50 tahun.
C. Mereka yang merupakan anak ketiga daripada dua belas orang adik beradik.
D. Sesiapa saja tak kira umur, bangsa, dan taraf pendidikan asalkan mempunyai akaun Twitter dan berminat untuk menjana pendapan melalui Twitter. 
Jawapan: D. Sesiapa sahaja boleh menyertai ChurpChurp dengan syarat mereka aktif bertwitter dan berminat menjana pendapatan dengan ChurpChurp.

3. Bagaimanakah ChurpChurp berfungsi? ChurpChurp akan membayar jika saya….
A. … update status saya seperti, “Saya lapar.”
B. … mengetahui tentang sesuatu produk dan mewarwarkan di Twitter saya.
C. … menyelesaikan assignment yang diberikan oleh ChurpChurp.
D. … update status saya dengan isu-isu semasa.

Jawapan: C. Apabila anda sudah mempunyai akaun ChurpChurp, ChurpChurp akan memberikan assignment untuk diselesaikan. Anda perlu mentweet sesuatu iklan dan hanya akan dipublish ke Twitter sekiranya mereka berpuas hati dengan tweet anda.


4. Berapakah bayaran yang akan dibayar oleh ChurpChurp?
A. RM10 per tweet.
B. RM2 per tweet.
C. Suka hati diorang je nak bayar berapa.
D. 20sen per tweet.

Jawapan: C. C bukan jawapan yang paling tepat sebenarnya. Jawapan yang paling tepat adalah ChurpChurp membayar mengikut jumlah follower anda. Lagi banyak follower anda, lagi banyak jumlah yang akan anda dapat dengan satu tweet. Jadi, silalah tambahkan follower anda.

5.
Selain duit, apakah benefit yang saya akan dapat dengan menyertai ChurpChurp?
A. Menonton wayang percuma.
B. Berpoya-poya seperti bermain layang-layang.
C. Berjumpa dengan rakan-rakan baru.
D. Kesemua di atas.

Jawapan: D. Anda akan dapat menonton wayang kerana ChurpChurp akan menyediakan contest yang boleh anda sertai untuk merebut limited ticket. Di samping itu banyak juga aktiviti yang boleh dijoin dan boleh berjumpa dengan kawan-kawan baru yang mempunyai minat yang sama yakni, bertweet.

6. Apakah yang saya dapat dengan menyediakan soalan dan jawapan sebegini?
A. Saya dapat RM100.
B. Saya dapat pahala kerana menyebarkan ilmu.
C. Saya dapat trafik kerana mungkin orang akan datang ke blog saya.
D. Kesemua di atas.

Jawapan: D. Saya akan dapan RM100 sekiranya saya tergolong dalam 10 entri terkreatif. Tetapi, saya sudah semestinya dapat pahala dan trafik walaupun saya tak dapat A.

ChurpChurp
Saya adalah si baju Pink dalam gambar di atas. :P


Jadi, marilah kita sama-sama join ChurpChurp dan dapat menjana pendapatan hasil daripada bertweet. Sekian.

by,
Aimi A.Z yang baru join ChurpChurp tapi dah berjaya mengumpul beberapa ringgit. Yay~

Saturday, November 06, 2010

Minyak Kelapa Dara

Penjual : Kak, minyak kelapa dara ni bagus untuk awet muda. Akak belilah, sure awet muda!
Orang yang Taknak Beli : Agak-agak umur saya berapa?
Penjual : (sambil tengok dari atas ke bawah)
20 tahun kot.
Orang yang Taknak Beli : Ha, tengok! Saya tak pakai minyak kelapa dara ni pun dah awet muda. Nampak 6 tahun muda.
Penjual : (Terdiam)
Takpe
lah, kita tak payah lah cerita pasal awet muda ni. Kita cerita pasal kurangkan berat badan, rendahkan kolestrol, bla, bla, bla.

Kesimpulannya, I memang selalu disalah anggap muda daripada umur sebenar. Jadi, taklah heran sangat pun. Cuma kali ni terasa best dapat mempermainkan sang Penjual. Hehe~

by,
Aimi A.Z memang dah selalu disalah anggap, jadi dah biasa. Hehe~

Friday, November 05, 2010

If I Had Rapunzel's Hair

Kalau saya ada rambut sepanjang 70 kaki seperti Rapunzel;

1.
Saya akan memerap dalam rumah je. Kenapa? Sebab saya kan memakai tudung, jadi macam mana saya nak pakai tudung dengan rambut sepanjang tu? Kalau saya cuba jugak memakai tudung mungkin saya akan kelihatan seperti ini;
Tak bergaya langsung weh~


2.
Saya nak berdiri dalam rumah pun masalah. Saya ni tak tinggi sangat, jadi takkanlah setiap kali nak berdiri saya kena berdiri atas kerusi atau meja untuk mengelakkan rambut saya dari kotor? Haih~ Itu dah menyusahkan diri namanya.

Mungkin mereka sanggup, tapi saya tak sanggup~


3.
Saya nak jadi seperti Rapunzel yang menjadikan rambut saya sebagai tangga untuk sesiapa yang mahu memanjat ke atas? Jangan haraplah weh, habislah rambut I dipijak-pijak oleh kaki-korang-yang-dah-pijak-taik-apa tuh. Penat I berhabis berbotol-botol shampoo, senang-senang je korang mahu pijak! No, no, no!


Tambah-tambah untuk Monster macam ni. Euww~


Oleh kerana sebab-sebab yang saya nyatakan di atas, maka saya taknak menjadi Rapunzel. Biarlah saya menjadi saya yang sekarang dan biarkan Rapunzel menjadi dirinya tanpa perlu kami meniru satu sama lain. Yang penting kami bahagia dengan cara masing-masing. Tiba-tiba!

I love my hair. Don’t u see it? Hehe~


Jadi, mari bersama-sama menonton Rapunzel: A Tangled Tale di pawagam berhampiran mulai 25 Nov. 
Selamat menonton!



by,
Aimi A.Z yang cakap; dapat Wii best gak kan? Hee~

Monday, November 01, 2010

It's Official!

Saya telah berjaya menghantar surat resign walaupun tak diterima dengan seikhlas hati oleh Enchek Bos. Maka, saya akan memulakan kerjaya baru setelah genap 3 tahun saya bergelar Structural Engineer di company sekarang. dan sangat berharap ini adalah yang terbaik untuk saya.

...dan terima kasih kerana memberikan pendapat dan nasihat. Segala pendapat dan nasihat anda sangat saya hargai. Thanks guys!


by,
Aimi A.Z yang mencuba nasib di negeri hujan emas, tetapi tetap akan kembali ke negeri hujan batu sekerap yang mungkin. Hehe~

Thursday, October 28, 2010

Finally, The BIG Announcement

Walaupun sekarang ni aku masih berperasaan bersalah menulis blog sebab aku kena membetulkan thesis, tapi rasanya perlu jugak aku announcekan hal ini. Walaupun ramai yang dah tahu, tapi ini adalah official announcement dan selepas announcement ada sedikit soalan yang perlu korang jawab untuk aku. Dapat tak perkataan PERLU kat situ? and btw, entri ini sangat panjang.

“Dengan ini, saya, Aimi A.Z, telah mendapat kerja di Sibu dan akan mula bertugas pada pertengahan Disember 2010.”

Jadi, persoalan yang pertama dan utama: Adakah saya patut pergi mencari sesuap nasi di Sibu atau perlukah saya terus setia di company sekarang?

Untuk menyenangkan proses menjawab soalan aku tu, aku senaraikan beberapa fakta tentang Sibu dan company sekarang supaya korang dapat membantu aku membuat pilihan yang tepat.


Sibu
Company sekarang
Company besar dan secure. Ada link dengan government. Banyak involve dengan projek-projek government.
Company kecil. Dalam 10 orang pekerja sahaja Kalau ada projek, adalah duit. Tapi setakat ni dah lebih 20 tahun bertapak.

Banyak benefits dan elaun. Melebihi dari gaji pokok. Ada insuran untuk seisi rumah tangga plus dental. Boleh cabut gigi free. :P
Takde benefits dan elaun. Ada angpow setiap raya Cina tapi taklah banyak mana. Kalau batuk demam bolehlah pergi klinik tepi office tu.

Gaji bulanan termasuk elaun adalah melebihi 2x ganda dari gaji asal sekarang. Ya, saya memang mata duitan. $$$
Gaji bulanan takde elaun takde claim. Yang ada cuma pemotongan gaji sebab unpaid leave. Tapi, dengar macam bos dah naikkan gaji. Tapi tak tahu berapa sebab tak dapat gaji bulan ni lagi. Kalau naik gaji 30% dari gaji asal, berbaloi tak?

Duduk di site. Mungkin akan bekerja tak kira masa. Mungkin akan bekerja di malam hari. Mungkin masa tidur tak menentu.
Duduk di office. Buat design sampai lebam. Boleh menjaga kelembutan kulit dan warna kulit supaya tidak terkena sinaran matahari.

Jauh di seberang laut. Tak kenal sesiapa. Berbaloi ke untuk berjumpa dengan orang baru? Hidup sebatang kara.
Dah berpuluh tahun hidup di Putrajaya nih. Haha Berada di keliling orang-orang biasa. Tapi, kawan semua pun dah ada life masing-masing. Mungkin berbaloi jumpa orang baru dan buat kawan baru. Tapi still, ada family dan sanak saudara.

Dapat pengalaman baru. Boleh berdikari. Boleh simpan duit untuk kegunaan masa hadapan.
Life sama je. takde perubahan. terlalu selesa sampai malas berubah. Tambah hutang sentiasa kerana gaji yang tak berapa nak banyak. Simpanan jangan cakap lah.

Ilmu design kena simpan dalam arkib negara. Tambah ilmu site yang tak ada. Tapi nanti suruh design beam pun terkial-kial. Huh?
Boleh tambah ilmu design. Mungkin boleh menjadi hebat seperti senior engineer aku sekarang.


Kontrak 2 tahun. Ada peluang sambung kontrak. Kalau tak sambung, akan dapat pampasan setimpal.
Dah 3thn setia.Merupakan company pertama dan satu-satunya company yang pernah berkerja semenjak graduated. sayang woo mau tinggal~

Sudah sign offer letter dan akan bermula pada pertengahan Disember.
Sudah hantar surat resign tapi tak diterima oleh bos. Maka, terhasillah entri ini.


Setelah membaca hujah-hujah di atas, maka yang mana satu pilihan yang tepat? Sila vote dan nyatakan sebab musabab anda ye? Tolonglah saya wahai semorang…

dan btw, sebenarnya dah decide dah nak pergi tanpa berfikir panjang. Tapi bila bos cakap “Tak boleh resign!” terus hati berbelah bahagi dan otak bercelaru. Haih~

Tq in advance. :P


by,
Aimi A.Z yang ingatkan tak diperlukan, rupanya masih diperlukan. Terharu~

Tuesday, October 26, 2010

Sayang?

Sayang. 

Kenapa bila nak ditinggalkan baru terasa sayang?

Mana perginya rasa sayang tu sebelum ni.

Hoi sayang!

Pergi main jauh-jauh.

Saya tak perlu rasa sayang tu sekarang.

Tolonglah pergi. Tolong!


by,
Aimi A.Z yang tiba-tiba terasa sayang. Haih~

Sunday, October 24, 2010

Tak Puas Hati

Pernah tak korang rasa tak puas hati dengan kerja korang sendiri? Dan bila terjadinya perasaan tu, apa yang korang akan lakukan?

Aku tanya-tanya ni sebab aku tak puas hati dengan thesis yang aku buat. memang aku dah berjaya menyiapkan thesis tu, tapi aku sendiri pun rasa tak puas hati, inikan pulak orang lain. Aku rasa thesis aku tu senang sangat. Macam takde different dengan previous study dan macam bukan benda baru. Tambah lagi, tersangatlah nipisnya. Huhu~

Tapi, apa pun orang yang patut disalahkan adalah aku sendiri. Aku ada baanyaaak masa untuk membuat thesis dengan bagus dan aku memilih untuk membuat di saat-saat akhir. Jadi, akulah orangnya yang harus bertangungjawab di atas semua yang terjadi.

Maka, saya harus tabah menghadapi hari esok. Harap-harap thesis diterima. Ya Allah, mudahkanlah perjalanan hambamu ini. Amin~

 

by,

Aimi A.Z yang tak taulah apa nak cakap kat diri sendiri. Haih~

Friday, October 22, 2010

Everything Else But Thesis

Entri ni ditulis sebab aku tau korang dah bosan aku asyik bercerita pasal thesis je. Jadi, oleh kerana aku tak berjaya berjumpa dengan supervisor dan sangat risaukan supervisorku tidak menerima thesisku bila aku hantar nanti maka aku pun menghasikan entri untuk menenangkan diri ni. Ceh! risau pasal thesis tulis blog pulak, patutnya pergi lah buat thesis. Ish3x

Jadi, pertama sekali saya mahu bertanya, ingatkah anda pada entri ini


Turns out, bukan saya seorang sahaja yang mendapat perkara terbaik dalam hidup. Seorang kawan saya mendapat perkara terbaik dalam hidup dia sekarang ini tanpa disangka-sangka. Tapi, of course lah perkara kami itu bukanlah perkara yang sama. But then, ia adalah menjerumus ke arah satu kesimpulan yakni the best things in life happen when you least expect them.

Jadi, kepada kawanku. Kita ada peristiwa penting dan besar yang akan terjadi pada bulan Disember. Bulan Disember tu dah tak lama. Pejam, celik, pejam, celik maka sampailah kita kat bulan Disember. Jadi jomlah kita berusaha dan berdoa agar hari-hari yang mendatang akan dapat kita menyiapkan diri untuk menghadapi peristiwa-peristiwa itu. Mungkin kau dan aku sama. Membuat keputusan tanpa memerlukan masa lama. Tapi, jom kita berdoa bahawa keputusan itu adalah keputusan yang betul dan semoga kita berdua berjaya dengan keputusan masing-masing.

Hey, kawan. Kau tahu siapa kau kan. Apa pun, aku tetap sokong keputusan kau, walau seteruk mana pun keputusan kau. Not saying that this is a bad decision. Hehe~ Ya, kawan boleh influence seorang kawan untuk membuat sesuatu keputusan. Tetapi bila seseorang kawan itu merasakan sesuatu keputusan itu terbaik untuknya, maka kawannya harus membeeri sokongan sepenuhnya dan berdoa untuk kebahagiaan dan kesejahteraan kawannya itu. In this case, ini yang saya sedang buat. Menyokong kawan saya dah berkongsi kegembiraan dan mendoakan yang terbaik untuknya.

Kepada kawan-kawan lain, sabar. Anda akan tahu jugak suatu hari nanti. In the meanwhile, keep on guessing. Tekalah siapa dan apa peristiwa-peristiwanya. Nescaya semua tekaan anda salah. *ngehngeh*


by,
Aimi A.Z yang sangat terharu kerana kawan itu teringatkannya semasa membuat keputusan. Thanks kawan!

Wednesday, October 20, 2010

Masalah Demi Masalah

This is the time bila aku dilanda masalah. Banyak. Satu persatu masalah datang. Tanpa menunjukkan belas kasihan. Ada di antara masalah-masalah itu adalah ciptaan aku sendiri, iaitu aku yang mencarinya tapi semua tu datang pada masa sekarang. Semuanya harus difikirkan dan diselesaikan segera. Adoi!

Antara masalah yang melanda;
  1. Masalah untuk menyiapkan thesis yang tak siap-siap. Harus segera sebab hari Isnin adalah hari penghantaran thesis. Supervisor pun masih belum berjumpa. Arghhh!
  2. Masalah kerja. Di mana, semua kerja pun urgent dan hasrat untuk mengambil cuti untuk menyiapkan thesis asyik terbantut. Tetapi, tadi aku layangkan jugak surat cuti untuk menyiapkan thesis. Apa nak jadi, jadilah~
  3. Ingat tak passal 'big announcement' yang mahu aku announce tu? Ha, itulah salah satu masalah. Kalau aku bagitau apa masalah tu habislah bocor rahsia. Tapi itu pun menjadi masalah walhal itu tak sepatutnya menjadi masalah. Huhu~
Cukuplah tiga benda yang mendatangkan masalah. Masalah terjadi bila otak mencampur adukkan ketiga-tiga benda pada masa yang sama. Kalau tidak, tak adalah masalah sangat. Cuma, semua nak datang serentak sehingga susah aku untuk menjadi Aimi yang cool. Sampai kening pun terkerut dengan sendiri sampai mendatangkan kepelikan di kalangan colleague ku. Haih!

Esok sampai Ahad aku cuti untuk berbuat thesis. Kalau bos paksa aku datang kerja pun akan ku pekakkan telinga. Akan aku siapkan thesis dan minggu depan akan aku berhadapan dengan bos. Nak buat macam mana, kan? Tentang masalah ketiga sebenarnya aku amat mengalu-ngalukan masalah tu datang, tapi minggu depan baru aku boleh berfikir dengan tenang dan membuat keputusan.

Jadi Aimi. Semoga berjaya menghadapi semua masalaah yang mendatang. Berusaha dan have faith. Anda pasti boleh Aimi oi!


by,
Aimi A.Z yang tak sabar nak selesaikan semua masalah supaya dapat  hidup tenang seperti biasa...

Monday, October 18, 2010

I'll Find My Way

InsyaAllah.


by,
Aimi A.Z who feel so helpless but InsyaAllah she'll find her way...

Sunday, October 17, 2010

Di Hari Ahad

Saya sangat busy membuat Thesis.

Doakan saya dapat menyiapkan Thesis dengan jayanya.

Dan seterusnya dapat grad untuk kali ketiga.

Dan boleh dengan senang hatinya meninggalkan negeri hujan batu ni.

Untuk menadah emas di negeri hujan emas.

Doakan saya ye? :P


by,
Aimi A.Z yang lepas gian sekejap untuk update blog walaupun tengah busy...

Thursday, October 14, 2010

The best things in life happen when you least expect them

I don't know whether this is the best things in my life.

Apa yang saya tau ialah ini adalah antara keputusan yang paling besar yang pernah saya buat.

Tapi, memandangkan hal ini belum 100% confirm, maka saya hanya akan reveal nanti.

Jadi, doakan yang terbaik untuk saya.


by,
Aimi A.Z yang mengharapkan apa yang akan berlaku adalah yang terbaik untuk semua orang. InsyaAllah...

Sunday, October 10, 2010

Gambar Majlis Pernikahan Sheikh Muszaphar

10.10.10. Tak ada apa pun yang istimewa hari ni kecualilah majlis pernikahan dan persandingan angkasawan negara ni. Memandangkan peristiwa ni berlangsung di Putrajaya, aku sebagai seorang warga Putrajaya mau je rasanya terhegeh-hegeh mengintai majlis yang penuh gilang gemilang ni. Tapi nasib jugak tak pergi sebab bila baca status Facebook Saiful Nang yang berbunyi;


Terbayang-bayang betapa ramainya orang kat sana sampailah tengok gambar pernikahan diorang kat Gua.com.my. Baru tau kenapa boleh ada yang jatuh kolam. Ish3x... Tak percaya korang tengok sendiri gambar ni;



Gilalah ramai orang. Nasib aku tak pergi. Phew~ Jadi, tak sabar mau tengok Siaran langsung persandingan diorang kat PICC. Aku nak melawat-lawat sekeliling PICC tadi manalah tau boleh jumpa angkasawan negara lain pulak, tapi mendapat tentangan hebat dari semua pihak. Jadi, duduk jelah rumah diam-diam. Hehe~


 Ramai tak hati-hati yang kecewa?


Antara banyak, banyak gambar, gambar ni paling aku suka. Pembawa dulang adalah Lelaki-lelaki ini yang berbaju melayu hitam. *wink*


Oh, lupe pula nak cakap. Gubahan hantaran sangan gorgeous. *jeles*

Jadi, silalah melawat Gua untuk gambar-gambar lain dan melawat Saiful Nang untuk update mengenai majlis (kalau ada)



by,
Aimi A.Z yang dah tau apa aktiviti di malam hari: Tengok TV3. Yay!

Friday, October 08, 2010

Semakin Sikit, Semakin Perlu

Masa. Itu yang semakin sikit tetapi semakin perlu. Saya sudah tidak banyak masa untuk menyiapkan thesis, tapi dalam masa yang sama aku perlukan masa yang lebih untuk membuat aktiviti lain. Alahai, banyak betul godaan yang datang dan aku mengaku yang aku tak cukup kuat untuk menangani godaan-godaan ni walaupun aku telah menyatakan dengan lantangnya bahawa aku sudah membuat fikiran untuk menangguhkan segala macam aktiviti selama satu bulan. Haih~ Jadi, inilah empat godaan yang terlalu bagus untuk ditolak;



Tolong bagitau aku macam mana nak menangani godaan ni. Ini macam a dream come true. Jadi pioneer untuk the coolest bloggers' club in town. Tolonglah. Bila korang akan dapat peluang macam ni kalau bukan kali ni? Huh!




Ok fine. Ini boleh dielakkan tapi ini adalah event yang berlaku di hari yang sama  dan di tempat yang sama seperti godaan yang pertama. So, boleh dikategorikan sebagai alang-alang menyeluk perkasam. TeeHee~




Hellooooo.............. Tempahan = Rezeki. Kan orang pesan, rezeki jangan ditolak, tambah-tambah bila tengah zaman-zaman kekeringan ni. Maka, masa yang sedikit harus dibahagikan lagi untuk membuat gubahan.


Godaan #4: Mungkin Bakal Mendapat Project Pertama Sebagai Freelance Engineer


Ini macam godaan yang terhebat. Selama  menjadi engineer, ternanti-nanti ada sesiapa yang ingin menghire aku sebagai freelance engineer. Tiba-tiba sekarang sudah ada, takkan aku mahu menolak peluang yang memang sangat jarang didapati ni? Memang takkan tolak lah kan, tapi bila mengenangkan Encik Thesis.... Aduhh! Takpe, seperti godaan #3, rezeki jangan ditolak. Maka simpan semua dalam poket.


Cukuplah aku senaraikan 4 godaan aku setakat ni. Walaupun banyak lagi godaan-godaan yang menggoda, tak termasuk godaan-godaan manusia di sekeliling ni ha ade ke? aku tetap akan menyiapkan Encik Thesis sebelum 25 Oktober ini supaya aku dapat menggenggam segulung Master pada pertengahan tahun hadapan. Itu yang pasti! Jadi Aimi, chaiyo3x!


by,
Aimi A.Z yang senang tergoda dengan godaan-godaan macam ni. Uish!

Thursday, October 07, 2010

I Want To Be a Billionaire

Saya nak sangat jadi billionaire, beli semua barang yang saya tak pernah ada, jadi cover depan untuk majalah Forbes, dan bagi senyuman yang paling manis kat Oprah dan Queen.

Tapi...

Saya tahu saya takkan jadi billionaire hanya dengan usaha saya sekarang.

Saya tahu saya takkan jadi billionaire kalau saya malas macam sekarang.

Saya tahu saya takkan jadi billionaire kalau saya tak mula berusaha sekarang.

Saya tahu saya takkan jadi billionaire dengan hanya berangan untuk menjadi billionaire.

...dan saya definitely takkan jadi billionaire dengan hanyak menyanyikan lagu Billionaire...

Jadi, samada saya kuburkan angan-angan saya untuk menjadi billionaire atau saya berusaha sekuat mungkin untuk mencapai cita-cita untuk menjadi billionaire.


by,
Aimi A.Z yang memanglah nak jadi billionaire tapi kalau dapat jadi millionaire pun dah cukup. *perasan lagi*
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin