Wednesday, August 31, 2011

Selamat Hari Raya!

Walau di mana anda merayakannya, samada di;


Putrajaya



Tepi pantai



Kota Paris



Tengah Hutan



Kampung



....yang penting, Hari Raya di sambut dengan penuh gembira di samping orang-orang yang tersayang.


Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin



Dengan ingatan tulus ikhlas,

Monday, August 29, 2011

Menjelang Hari Raya II

Rendang Tiga Beradik
(Rendang Dendeng, Rendang Ayam, Rendang Hitam Paru)


by,
Aimi A.Z yang dan kecur air liur dah ni. Huhu~

Menjelang Hari Raya

Semua orang sibuk.


Ada yang sibuk memasak,



Ada yang sibuk membuat lemang,



Ada yang sibuk menumbuk daging,



Ada yang sibuk menyiang,




Yang sibuk bermain iPad pun ada,



Tak kurang juga sibuk mengetip kuku,




Yang ni pulak sibuk menjahit manik yang tak siap-siap,



...dan yang paling sibuk adalah manusia ni;



Macam-macam kesibukan menjelang hari raya. =)


by,
Aimi A.Z yang sibuk mengupdate blog. Ngehngeh....

Saturday, August 27, 2011

Rezeki

Sempena Ramadhan yang dah masuk hari ke-27 ni, aku nak bercerita sikit pasal rezeki. Cerita ini bukanlah bertujuan untuk membangga diri, tetapi untuk berkongsi cerita dan pengalaman. Semoga kita semua mendapat iktibar daripadanya. 


Cerita #1 | Solat Dhuha

Umi dan Opah selalu menasihatkan aku melaksanakan solat Dhuha. Tapi biasalah, as to-date aku tak rasa aku pernah sembahyang solat sunat Dhuha walaupun berkali-kali disuruh. Bagi yang tidak tahu, antara kelebihan solat Dhuha adalah menarik rezeki dan menolak kepapaan. Kalau tengok doa solat Dhuha;


"Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu, keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu, kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu. Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”


Al-kisah umi selalu buat sunat Dhuha. dan mungkin sebab itu juga Allah senangkan hidup umi. Allah kasi umi duit nak renovate rumah baru dengan tak disangka-sangka. Allah kasi duit cash segedebuk bagaikan duit tu turun dari langit. Siapa yang sangka, siapa yang menduga rezeki Allah datang sebegitu rupa. MashaAllah.



Cerita #2 | Bersedekah

Aku selalu dengar tentang kelebihan bersedekah, terutamanya di bulan Ramadhan. Masa pergi kedai buku, aku ternampak buku ni; Ajaibnya Sedekah: Semakin Bersedekah Semakin Kaya dan terdetik hati aku nak membelinya.



Antara kandungan buku ini menyatakan; jangan ingat bila kita bersedekah tu, duit kita akan menjadi sedikit. Kita mesti yakin dah percaya bahawa Allah akan memberi balasan berlipat kali ganda jika bersedekah seikhlas hati. dan jangan sesekali mengharapkan balasan daripada manusia, tetapi mintalah balasan daripada Allah. Jadi, aku pun berniat untuk bersedekah (dalam bentuk duit raya) kepada colleagues aku, tanpa mengharapkan sebarang balasan. Tapi, Allah itu Maha Kaya, Dia membalas kepada aku pulangan yang sangat hebat dalam masa beberapa minit sahaja. Terus aku terfikir, memang ajaibnya amalan bersedekah ni, kalau kena gayanya, lagi untung dari ASB. Hahahaha~ Tapi, sampai sekarang aku masih ragu-ragu samada nak gunakan duit tu ke atau nak pulangkan kepada si pemberi. But, the point is, kalau Allah nak bagi rezeki tu, Dia akan kasi tak kira masa dan ketika.


Kesimpulan

Kita sebenarnya takkan tahu apakah balasan-balasan yang Allah beri tu adalan balasan untuk amalan-amalan kita. Mungkin itu adalah dugaan untuk menduga samada iman kita hanyalah senipis kulit bawang. Apa yang patut kita fokuskan, berusaha mencari rezeki, beramal dengan rezeki yang ada dan berdoa supaya rezeki yang kita dapat adalah halal dan berdoa supaya Allah melipat gandakan rezeki kita.Yang penting, ikhlaskan hati dan semoga kita mendapat keberkatan daripadanya. 


by,
Aimi A.Z yang mahu sangat bercerita secara detail dan meletakkan relevant gambar, tetapi takut disalah anggap niat di hati...

Saturday, August 06, 2011

Misi Sebulan Satu Tempat (continued)

Hari tu Misi Sebulan Satu Tempat aku berhenti di Bulan 4 je, kan? Ni aku nak sambung untuk bulan seterusnya. Bukan nak bagi korang jeles (sebab bukan best pun sampai korang nak jeles) cuma nanti boleh mengingatkan aku tentang tempat-tempat yang pernah aku melawat di tahun 2011. *wink*


Bulan 5 | Kuching


Masa pergi Kuching hari tu tak ada banyak tangkap gambar pun. Lepas tu cuma ada gambar yang langsung tak menggambarkan Kuching. Jadi setelah dipilih-pilih, inilah gambar terbaik yang melambangkan Kuching; membeli belah kek lapis Sarawak. Oh btw, trip kali ini adalah sebab ada course. So, taklah jalan kemana sangat pun. *wink*


Bulan 6 | Bangkok


June adalah bulan ke Bangkok. Belum sempat nak cerita pasal Bangkok. Sekarang nih ketiadaan laptop dan broadband megehadkan penulisan blog. Lagipun setelah dah banyak vacation, macam dah lupa dan apa yang terjadi di Bangkok. Not good, not good. Tapi, Bangkok adalah tempat yang agak maju dan acara utama di Bangkok adalah shopping!


Bulan 7 | Jakarta


Ke Jakarta bersama company trip. First time lah jumpa orang-orang lain yang bekerja di bawah payung yang sama. Selama ni berjumpa dengan team Sibu je. and ke Jakarta seminggu selepas Bangkok. dan ke Jakarta pun tiada yang lain untuk dibuat selain dari shopping! 


Bulan 8 | Mukah


Actually, setelah ke Jakarta, aku pergi ke Kuching (again!) tapi tak ada cerita menarik pun. Btw, ke Mukah adalah membeli stok lauk untuk puasa. Pergi sehari sebelum puasa, actually tak masuk bulan Ogos lagi, tapi bolehlah dikira sebagai jalan-jalan di bulan Ogos eh? Aktiviti di Mukah adalah membeli ikan-ikan yang fresh. and pertama kali membeli ikan yu. Kagum sekejap. Dah membeli ikan, berjalan-jalan sebentar di bandar Mukah. Btw, perjalanan ke Mukan adalah 2 jam dari Sibu. Pergi pun guna jalan darat, bukan jalan sungai. Tak adalah penat sangat pun. Lepas ni bolehlah menjadikan pergi ke Mukah sebagai aktiviti mingguan untuk membeli ikan. Hehe~


Jadi, itulah tempat-tempat yang dilawati sepanjang bulan Mei hingga Ogos. Setakat ni bulan September, Oktober dan November tiada rancangan lagi. Tapi, insyaAllah akan dirancangkan  setakat yang mampu. dan bulan Disember adalah ke Singapore. 


Till then.


by,
Aimi A.Z yang nak cuba jalan ke Miri tapi kena cari driver dulu sebab Miri adalah agak jauh dari Sibu. Anyone wants to volunteer? 

Friday, August 05, 2011

Happy Endings!

December 2007
Saya telah berjaya menghabiskan degree saya dengan jayanya. Oleh kerana saya seorang pelajar yang rajin, maka saya bertekad untuk menyambung pelajaran di peringkat Master. Walaupun saya tidak pasti samada saya mampu bekerja sambil belajar.


June 2008 Semester 1
Saya mendapat result yang pertama yang agak membanggakan untuk seorang part-timer. Hati merasa senang dan berpuas hati dengan usaha yang ditaburkan. 


December 2008 Semester 2
Result semester 2 diumumkan. Mendapat status DIBERHENTIKAN. Setelah berjuang untuk kebenaran, dan berusaha untuk menyelesaikan isu diberhentikan, akhirnya kebenaran terserlah. Tetapi untuk menyerlahkan kebenaran itu, ada air mata yang tumpah dan berperasaan mahu give up. Tetapi akhirnya dapat dibuktikan status itu adalah salah, tetapi harus merepeat dua paper untuk semester 2. Life must go on! and sifat malas dan lambat menghantar assignment perlu dihapuskan untuk meneruskan pengajian.


June 2009 Semester 3
Cuba untuk recover result semester lepas. Berjaya melepaskan diri dan lulus semua subjek.Belajar daripada kesilapan dan kealpaan dan berniat tidak mahu mengulangi kesilapan yang sama.


December 2009 Semester 4
Memulakan semester 4, pada July 2009 dengan penuh bersemangat. Berjaya menghabiskan semua subjek dengan CGPA 3.11 dan hanya tinggal satu, yakni; THESIS!


January 2010 Semester 5
Sepatutnya membuat thesis, dan menamatkan pengajian dalam semester ini, tetapi akibat kebusyan dan  kemalasan yang teramat, saya tangguhkan ke semester hadapan tanpa sebarang masalah dan perasaan serba salah.


Oktober 2010 Semester 6
Walaupun nak menghabiskan thesis dan master dan memerdekakan diri dengan cepat, tetapi Aimi tetap Aimi. Being a last minute person, mestilah mau menunggu sehingga ke akhirnya baru nak terhegeh-hegeh membuat thesis. Hasilnya, diri sendiri tidak puas hati dengan hasilnya dan bermasalah untuk membetulakan thesis dalam masa yang singkat


January 2011 Semester 7
Setelah berusaha untuk menyenangkan hati kedua-dua panel dan supervisor, thesis saya masih ditolak. dan pendakian saya masih belum selesai kerana seorang panel tidak mahu menurunkan tandatangan kerana katanya thesis saya adalah TERUK! Walau sejauh mana saya menolakknya, deep inside saya tahu thesis saya memang teruk dan terpaksa menambahkan bilangan semester dalam pengajian saya.


June 2011
Final presentation adalah cemerlang. Tetapi Aimi yang tidak pernah belajar dari kesilapan ini mengulangi kesilapan yang sama yakni menghantar thesis di saat-saat akhir pabila tempoh memasukkan markah sudah tamat. Buat kali kedua mendapat status DIBERHENTIKAN dan mungkin memang akan terus diberhentikan walaupun tidak mempunyai masalah lagi untuk thesis. Walau sejauh mana pun rasa tertekan, walau sejauh mana pun rasa dah hilang arah, aku gagahkan jugak hati untuk berusaha membetulkan masalah yang asalnya datang dari dalam diri sendiri juga. Rayuan masuk semula diisi dan menunggu dan terus menunggu keputusan pihak atasan.


August 2011
Jumaat pertama di bulan Ramadhan. Diberitahu bahawa sudah mendapat status TAMAT. Tiada apa yang boleh menggambarkan perasaan lega, perasaan gembira, dan perasaan bersyukur. Thank you Allah.



Hikmah dan pengajaran adalah banyak. Tetapi sejauh mana seseorang manusia itu boleh belajar dari kesilapan yang pernah dilakukan dan berusaha menjadi manusia yang lebih baik itu adalah lebih penting. Yang pastinya, hidup ni memang tak senang. Berusaha dan berusaha dan jangan sesekali mengalah. Memang ada masanya, mengalah adalah perkara yang paling senang untuk dilakukan tetapi, nanti suatu hari kita akan menyesal dengan keputusan kita itu. Jadi, teruskan menghadapi semua dugaan walaupun rasa seperti tak tertanggung dan insyaAllah dengan keredhaanNYA juga kita akan mendapat happy endings sekiranya itu yang telah ditetapkan. Cepat atau lambat, kalau sudah rezeki tetap tak ke mana. *wink*


by,
Aimi A.Z yang rasa tiada lagi batu yang menghempap dada, dan terasa macam hilang berkilo-kilo berat walaupun bila naik penimbang, jarumnya tetap menunjuk ke nombor yang sama. :P
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin