Wednesday, September 28, 2011

Wordless Wednesday | Taman Permainan Saya



by,
Aimi A.Z yang bermain di tempat ini hari-hari. Ada sesiapa mau join? *wink*

Monday, September 26, 2011

Kepada Puan Kawan

Wahai Puan Kawan,


Walaupun aku sangat tak suka nak wish Happy Birthday, dan aku pun dah menyatakan secara terang-terangan ketidakpentingan untuk mewish Happy Birthday, tapi aku kuatkan jugak hati dan jari-jemari untuk mewish ko Happy Birthday.


Kenapa?


Sebab, aku nak ko sentiasa ingat bahawa ko ada seorang kawan bernama Aimi. Yang sentiasa ada dan menghantui ko kat mana je ko berada daripada belajar dulu, sampailah ko bertunang, sampai ko berkahwin; tak kiralah resepsi di sebelah perempuan mahupun di sebelah lelaki.





Aku jugak nak ko sentiasa ingat yang ko memang tak boleh lari dari aku walaupun ko dah beranak pinak sebab aku sentiasa ada kat sini untuk ko, whether you like it or not. =)




Jadi, terima jelah ketentuan Allah bahawa aku ni memang ditakdirkan jadi kawan ko sampai bila-bila. Jadi, carilah aku bila-bila masa ko nak; tak kira saat ko senang mahupun susah sebab walaupun ko tak cari aku, aku akan tetap cari ko. *wink*


Itu jelah nak cakap.


Semoga ko dapat apa yang ko nak.



Yang Benar,
Aimi A.Z

Sunday, September 25, 2011

Bayang-bayang Dunia

"Dunia is like a shadow, if you try to grab it, you won't be able to do so, but if you turn your back towards it, it has no choice but to follow you"



Suatu masa dulu, aku ada baca artikel Bayang-bayang Dunia, hasil nukilan Yusof Norilham Ezani Wan Jeffery di iLuvIslamdotcom. dan sangat agreed dengan pernyataan yang dilemparkan oleh Mr. X di atas.


Memang kalau nak kejar dunia, tak akan dapat. Perubahan-perubahan yang berlaku dirasakan sangat pantas. Even masa pun sama. Tengok jelah macam sekarang, diam tak diam rupanya dah nak habis bulan September. Terasa baru je semalam aku menjejakkan kaki di Sibu ni. Terasa baru minggu lepas hadirnya tahun 2011 ni. Terasa baru kelmarin aku meninggalkan Putrajaya. Haih~


Jadi, macam mana kita nak membelakangkan dunia supaya dunia pulak yang akan mengejar kita? bagaimana caranya untuk kita bertindak sedemikian dan dalam masa yang sama kita tak ketinggalan di belakang? Mungkin bila kita dah mencuba, baru kita akan mendapat teknik yang paling sesuai, but in the meantime apa yang patut kita buat?


Umur pun makin lama makin meningkat. Terasa macam ak ada perbaharuan dan kemajuan dalam hidup. Tapi bila cakap macam ni, nampak macam seorang yang tak tahu bersyukur pulak.


*keluh kesah*


Berusaha jelah menjadi lebih baik daripada semalam. dan berusaha sehabis boleh supaya tidak ketinggalan jauh di belakang supaya tidak menyesal di kemudian hari.



by,
Aimi A.Z yang selalu berusaha untuk meningkatkan diri sendiri tetapi selalu kalah dengan hasutan penyakit MALAS....

Thursday, September 22, 2011

Isu Artis dan Tudung

Bukan selalu aku nak tulis pasal isu artis kat blog aku ni. Tapi hari ni tetiba aku berminat nak menceritakan kisah artis ni sebab sekarang ni berleluasa sangat kisah Sang Artis dan Tudung.


Kalau nak tau artis mana yang aku maksudkan pergilah kat BeautifulNara.com.


Cerita nya; artis tu bertudung. Tup tup ada gambar yang tersebar menunjukkan rambut si artis. Orang ramai pun mencemuh dan mengata dan memandang serong kepada si artis.


Cuba pandang sekeliling anda; takkan lah tak ada kawan ataupun sahabat handai anda yang memang bertudung but then bila di rumah tak memakai tudung? Bila ada tetamu datang ke rumah, tetamu boleh melihat rambutnya. dan bila bersama keluarga dan saudara mara, tudung tidak dipakai. Walhal memang pergi ke tempat kerja mahupun sekolah dengan memakai tudung. Cuba cek jugak ada tak yang memakai tudung di depan anda, tapi kat depan boifrennya, bila bercuti dengan boifennya or keluarga boifrennya tudungnya hilang entah ke mana.


Jangan salah faham, aku bukan nak cakap perbuatan si artis tu boleh diterima. Tapi, apa yang aku cuba sampaikan adalah, artis tu pun adalah orang biasa. dan memang orang di sekeliling kita pun kebanyakannya adalah sebegitu. 


Jadi, janganlah mencemuh dan mengata dan memandang serong. Pandang sekeliling dulu, pandang diri sendiri dulu dan pandang kawan perempuan dan adik beradik perempuan anda dulu sebelum mengata orang. Jangan sebab dia artis maka hal ini diperbesarkan walhal hal sebegitu memang banyak dalam kehidupan kita sehari-harian.


Renung-renungkan dan selamat beramal dan jangan cepat menjudge orang sebab diri kita sendiri pun taklah sebaik mana sebenarnya  =)



by,
Aimi A.Z yang entah kenapa nak cakap pasal isu ni...

Wednesday, September 21, 2011

Hati Saya Sangat Kecil

Alkisah;

Bos pergi site. Ajak Architect dan M&E Engineer. Tapi tinggalkan C&S Engineer keseorangan. C&S Engineer pun terasa hati lantas mengadu di facebook dan di blog.




Perjalanan saya masih jauh untuk menjadi seorang engineer yang berjaya dan disenangi. *sigh*



Saya faham saya masih banyak yang perlu dipelajari, tapi perlu ke meminggirkan saya? *sedih*



by,
Aimi A.Z yang kecik hati untuk kali ke-2 hari ni...

Monday, September 19, 2011

Berkira

Aku tengah berfikir ayat yang paling sesuai untuk menggambarkan perasaan sebenar tanpa menceritakan kisah sebenarnya.


*Sigh*


Bukannya aku berkira kudrat yang tak seberapa ni. Apatah lagi berkira untuk berkongsi kelebihan kurniaan Allah. Cuma aku fikirkan komitmen yang bakal aku hadapi. Fikirkan juga tentang kesan dan akibat daripada "perjanjian" yang bakal diikat.


Haih~


Tolonglah aku berfikir dan membuat keputusan secara matang. Agar aku tak menyakitkan hati mana-mana pihak dan agar aku tak merasa susah di kemudian hari.



by,
Aimi A.Z yang agak susah nak bercerita secara terang-terangan kerana ramai pembaca yang tak disangka-sangka sekarang ni...

Friday, September 16, 2011

Kempen Mari Membaca Buku

Hari ni saya nak buat Kempen Mari Membaca Buku. Memang sekarang ni banyaaaaak sangat bahan bacaan selain dari buku, tapi macam mana pun membaca buku tetap menarik dan tertarik. Asyik baca ebook pun tak best jugak, kan? *wink*


Jadi, ini adalah hasil membeli belah hari ni;




English Novels, cookbooks, TV Series / Films Novels and Motivational Books. Itu yang saya baca. So, you definitely can judge me based on buku yang saya baca. =) Actually, nak cari malay novels and Islamic books, tapi buku-buku macam tu tak ada kat warehouse sales. Kena cari kat kedai buku with normal price, I guess.


Jadi, masih belum terlambat untuk pergi ke MPH Warehouse Sale untuk beli buku-buku dengan harga yang sangaaaaaaat murah. Confirm tak menyesal punyalah!





by,
Aimi A.Z yang sekarang memang ada banyaaaaaak masa untuk baca buku...

Tuesday, September 13, 2011

Masih Hidup

Saya just nak bagitau yang saya ni masih hidup dan alhamdulillah sihat sejahtera di bumi Sibu ni. Jadi, jangan risaukan saya dan sentiasalah berpegang dengan ayat ini; No news is good news. =)


Biasalah selepas bercuti panjang, banyak tugas yang tertangguh dan banyak juga yang perlu disiapkan. Masa pun seakan cepat berlalu jadi rasa macam tak sempat nak buat semua benda. Tapi, itulah. Saya sedang cuba sedaya upaya untuk memperbaiki diri supaya menjadi lebih baik dari semalam.

Cerita terbaru tak banyak, selain daripada staff-staff yang semakin bertambah di office ni, selain daripada perangai-perangai yang hampir tidak boleh ditahan sehari-hari, selain daripada perasaan malas yang meluap-luap, selain daripada kawan-kawan yang semakin berkurang; tak ada apa pun cerita menarik yang lain.

Kesimpulannya, itulah saya nak cakap. Saya hidup lagi ni. 

Till then. 


by,
Aimi A.Z yang menunjukkan kebosanan di dalam entri yang bosan. (Rasa tak betapa bosannya Aimi A.Z ni)
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin