Sunday, October 30, 2011

Soal Jawab Tentang Kehidupan dan Masa Depan



Ramai yang bertanya;


Kenapa kau ambil Master? Kau nak jadi lecturer ke?


Niat asal ambil Master, bukan nak jadi lecturer. Niat asal mengapply Master adalah sebagai back-up plan. Masa tu hampir menamatkan degree, in case tak dapat kerja maka berniat nak sambung belajar secara full time. Rezeki aku masa tu murah (Alhamdulillah), dapat kerja terus setelah menamatkan degree. dan dalam masa yang sama, permohonan untuk sambung Master pun berjaya.


Menjadi Aimi yang tamak, mestilah tak melepaskan peluang yang ada. Grab kedua-dua peluang, maka bekerjalah aku sambil belajar. dan berniat untuk menambahkan ilmu pengetahuan sehingga ke peringkat yang lebih tinggi.


...dan sekarang, bila dah ada Master, aku fikir lagi apa yang aku akan buat dengan Master ni. dan jawapnnya adalah sama; sebagai back-up plan. Nanti bila suatu masa nanti, bila aku dah bosan jadi engineer, dan bila aku rasa aku dah mempunyai ilmu yang cukup untuk dicurahkan kepada orang lain, insyaAllah akan aku pertimbangkan untuk menjadi lecturer. Lagipun, sampai bila nak jadi engineer, kan?



Kemudian mereka bertanya lagi;


So, what's next? PhD ke?


PhD is looooooong way to go. Sekarang ni saya mahu berusaha untuk menjadi seorang Professional Engineer dan mendapatkan Ir. Walaupun, rasanya masih belum layak, tapi mari kita berusaha untuk melayakkan diri, InsyaAllah akan berjaya. *wink*


...dan, saya ingat saya nak kahwin lah. Jeles pulak tengok kawan-kawan dah beranak pinak. Noni, jomlah kahwin weh. Kawin sama-sama, nak? =) Kalau Farah and Wardah nak join sekali pun sangat dialu-alukan. 



Kesimpulannya, 


Perjalanan ni masih jauh. dan kejayaan tak dapat diukur hanya kerana kau dah ada Master. 


Renung-renungkan dan selamat beramal. =)



by,
Aimi A.Z yang menjawab semua persoalan ni sebab ramai yang bertanya dan juga sebagai peringatan kepada diri sendiri...

Sunday, October 09, 2011

Percubaan Pertama

Kalau tak cuba, kita tak tau.


Bila dah cuba, baru akan tau.


Bila dah tau, taklah susah sangat rupanya.


:)



by,
Aimi Az
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, October 07, 2011

Frustrated Friday | Kecewa

Actually, saya nak buat entry bertajuk Forgiveness Friday, untuk mengingatkan diri sendiri untuk maaf memaafkan di hari Jumaat tambahan pula dengan peristiwa semalam


Tiba-tiba benda ni jadi.


Saya sangat frust!


Kenapa kau nak apa yang aku nak? Aku takdelah naaaaaak sangat, tapi kau tak payahlah nak sibuk.


Hari tu kau tak kisah pun, kenapa tiba-tiba hari ni kau kisah?


Hari tu kau tak mengaku pun itu kau punya, apasal hari ni kau nak mengaku pulak?


Hari tu kau pandang sebelah mata pun tak, siap tanya aku lagi apa kelebihan yang aku sukakan sangat. dan bila aku dah menyatakan dalil-dalilnya tiba-tiba kau pun terus merasa suka.


Tolonglah jangan kacau aku. Banyak lagi yang lain, yang kau boleh pilih.


Tapi, kalau kau nak jugak, amik jelah. Tak kuasa aku nak layan.


Aku percaya dengan takdir Allah.



by,
Aimi A.Z yang percaya, setiap yang berlaku ada sebab musababnya. Tapi kadangkala, susah nak pujuk diri untuk bersabar...

Thursday, October 06, 2011

Totally Truthful Thursday | Aku Benci Kau!

Hari ni saya nak bercakap benar, tiada yang benar selain yang benar.


Saya paling benci dengan orang yang sebegitu. Orang yang sangat BODOH yang suka melepaskan kemarahan sesuka hati.Tanpa mengira perasaan orang lain dan tanpa mengira sesiapa.


Hoi manusia! Apa yang kau nak kecohkan? Kau cuma bekerja keras DUA hari dalam sebulan and yet kau tension gila babi mengalahkan orang yang bekerja keras hari-hari. Itu pun kau nak mengamuk macam orang gila macam lah kau sorang je yang tengah busy.


Apa pun masalah kau, tak payahlah nak lepaskan yang orang lain. Kau tak rasa malu ke mengamuk macam orang gila macam tu? Kau tak kisah ke apa pandangan orang terhadap kau, apa persepsi orang terhadap kau?


Oops! Kau manalah kisah benda-benda macam tu, sebab kau kan seorang yang BODOH!


Kesimpulannya, aku memang tak puas hati dengan kau. Dan aku tak tau macam mana caranya untuk menghilangkan perasaan itu.


Aku doakan semoga kau berjaya mencari kerja baru supaya aku tak payah lagi memujuk diri aku supaya membuang perasaan benci terhadap kau. Aku just tak tau sampai bila aku dapat bersabar dengan kau.



Yang benar,
Aimi A.Z 
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin