Wednesday, December 26, 2012

It's Time to Say Goodbye

Oh, it's always hard to say goodbye! 


Walaupun berkali-kali aku menyatakan kebosanan duduk di Sibu. Walaupun berkali-kali aku rasa give up and nak meninggalkan Sibu. Walaupun pada mulanya aku berusaha keras untuk menerima mereka di sekeliling. Walaupun ada je perkara yang membuat aku sakit hati dan geram sepanjang di Sibu. Walaupun kesabaran aku selalu teruji semasa di Sibu. Walaupun hakikatnya aku memang dah tak sabar-sabar meninggalkan Sibu,


tapi hakikatnya...


...banyak kenangan yang best untuk diingati sepanjang 2 tahun di Sibu. Baik dari segi kerja mahupun dari segi life di Sibu. Walaupun kekadang banyak yang pahit daripada yang manis, tapi bila benda semua dah berlalu, yang pahit tu pon terautomatiknya menjadi kenangan yang manis yang akan diingat sampai ke anak cucu. Aiceh!


Lagipun, kan orang pernah cakap;


"Tempat jatuh lagi dikenang,
inikan pula tempat bermain"



Oh, aku semestinya akan rindukan rumah di Sibu. All the housemates, all the dramas, all the activities, all the guesses and everything about the house




I will definitely miss the site office too. Bermain-main dan berpoya-poya bersama-sama, menghabiskan masa terluang beramai-ramai, makan bersama-sama di setiap kali lunch, mengumpat bos berbakul-bakul, dan bermacam-macam lagilah. Oh, how will I ever forget all that?



Kesimpulannya, banyak sangat kenangan kat Sibu ni. Walaupun aku selalu menyatakan kebosanan duduk di Sibu, tapi aku percaya pengalaman aku di Sibu takkan aku dapat di mana-mana. Walaupun aku berasa gembira untuk berhijrah, tapi aku tak boleh tipu diri sendiri yang aku memang akan rindukan Sibu dan mereka yang pernah bekerja bersama aku di Sibu.



So guys, thank you for this wonderful two years experience. Semoga korang akan ingat saya sampai bila-bila and semoga kita akan berjumpa lagi di lain hari dan masa. Halalkan ilmu-ilmu yang korang kasi, halalkan semua makan minum dan hutang piutang. And maafkan salah silap because I know I can be so annoying sometimes. Lastly, doakan saya bahagia di tempat baru dan semoga korang jugak gembira di tempat baru.



Sayonara!



by,
Aimi Zubir yang sebak jugak bila nak meninggalkan Sibu hari tu...

Tuesday, November 27, 2012

Saya Sudah Tak Sabar

Saya sudah tak sabar and tak boleh nak sabar untuk pulang ke kampung halaman. Selain daripada tak sabar mencabar diri untuk memulakan kerjaya di tempat baru, saya juga tak sabar untuk melakukan aktiviti-aktiviti yang dah lama tak buat and aktiviti-aktiviti yang dah lama teringin nak buat. Bila tengok-tengok gambar lama, lagilah tak sabar-sabar. Cepatlah masa berjalan weh. Jadi, jom senaraikan aktivit-aktiviti tersebut supaya nanti taklah terlupa. Hee~


ATV
Kali ni nak cuba bermain ATV kat tempat-tempat yang lebih mencabar. Dalam hutan, menyelusuri anak sungai, naik bukit yang tinggi. Wahhh, cecita tinggi. Mampu ke? Ha, itulah yang kena dicuba tu. 



Wall Climbing
Plan untuk berwall climbing asyik tak jadi je. Baru-baru ni plan tak jadi sebab ada budak tu SPM. Next week pon tak jadi sebab ada orang tu pergi Singapore. Maka, kita mengharapkan suatu hari nanti plan ini akan jadi jugak. Tak kira!



Paragliding di Jugra
Hari tu masa pergi Jugra setakat nak tengok-tengok je. Niat di hati memang nak try tapi macam menakutkanlah pulak. Tapi asyik dok teringat-ingat dan mensurvey-survey. Haruslah suatu hari mencuba, kan? Kumpul duit dulu, nanti dah cukup duit kita pergi, ye? =)



Road Trip ke Merata-rata
Kalau kat Sarawak ni dah puas dah buat road trip ke Bintulu lah, Miri lah, Kuching lah. Kira Sarawak ni aku dah complete lah. Cuma hajat ke Kapit dan Bario belum berkesempatan. Eh, tapi yang Kapit kena naik bot, and Bario kena naik Twin Otter. Kiranya tak leh buat road trip lah. Hee~ So, bila balik nanti aku nak cari geng buat road trip ke Utara (Penang/Kedah), Selatan (Melaka/Johor) and Pantai Timur (Kelantan/Terengganu). dan aku akan pastikan tujuan utamanya adalah makan. Nyum!



Mandi-manda di sungai-sungai 
Alah, ini memang aktiviti wajib. Tak payah senaraikan pon memang akan buat punya. Walaupon kat Sarawak ni dah puas dah mandi sungai tapi haruslah memandikan diri di sungai-sungai kat Selangor terutamanya. Kalau dah muntah mandi kat Selangor barulah pergi menjejakkan kaki ke tempat-tempat yang lain pulak. Ha, masa tu leh join dengan road trip yang bakal dilakukan jugak. Wow, best kan?



Beraktiviti sihat sambil menikmati kehijauan alam
Wah, tajuk tak boleh belah. Haha~ Actually taktau nak buat tajuk apa. Sebab contoh aktiviti macam cycling kat Bukit Cerakah. Sambil cycling sambil menikmati keindahan alam. Lagi contoh cam jungle trekking kat FRIM. Sambil mengeluarkan peluh, dapat juga menghirup udara segar. Ha, kan best? Tu baru dua contoh. Banyak lagi contoh yang wujud ni ha. Takyahlah bitau semua, nanti korang tiru plak. Hee~



Short Trip to PD
Kenapa PD? Sebab kalau nak bagi contoh pantai/pulau lain dah kira vacation dah. Dah bukan jadi activity dah. Kalau setakat PD tu leh pergi hari Sabtu and balik hari Ahad. Pergi lepak-lepak minum kelapa and naik banana boat and buat sand castle yang tak berapa nak jadi, dah cukup dah. Kan?




Bermain layang-layang
Okay, kenapa kat Sibu tak pernah sibuk nak main layang-layang padahal layang-layang kan boleh dimankan di kawasan yang lapang di mana-mana sahaja anda berada? Ke sebab tak nampak orang main layang-layang or ataupun malu nak menunjukkan sifat kebudak-budakan sebegitu. Eh, btw boleh ke main layang-layang? Ke dah tua sangat untuk main layang-layang? No?




Paintball
Hoi. Ini memang best. Tapi kena kumpulkan players. Tu yang susah tu sebenarnya. Camne nak carik geng? Sekarang ni dah lah tak cukup geng dah. Kenan mencampurkan semua geng-geng yang ada barulah boleh membuat aktiviti ni. Tapi memang nak sangat. Tapi , semua pon macam nak sangat, camne tu?



Ni pun dah rasa banyak. Belum lagi aku senaraikan lagi aktivit-aktiviti lain yang dah lama nak dibuat macam bermain laser tag, mencuba wind tunnel di Genting Highlands, melepak-lepak makan strawberries di Cameron Highlands atau Fraser Hills, ice skating kat Sunway Piramid ataupun Bungee Jumping and segala mak nenek di Sunway Lagoon. Ha, kan banyak gila tuuuuu. Harap-harap mempunyai duit untk membuat aktiviti-aktiviti, ada geng and orang yang nak join sama, and ada masa untuk dihabiskan membuat segala macam aktiviti. Barulah boleh menjakan segala macam aktiviti. Hee~



by,
Aimi Zubir yang belum lagi senaraikan aktiviti yang teringin nak join seperti berlari berkilometer-kilometer dan join Bootcamp. Haaa, tamak betul...


Friday, November 23, 2012

Ketidakpuashatian yang Diluahkan

Hari ni hari Jumaat dan saya mahu menceritakan kisah yang agak panjang. Mungkin agak membosankan tapi  tujuan penceritaan adalah kerana terdapat terlalu banyak pengajaran maka pengajaran itulah yang ingin saya kongsikan bersama korang supaya kita dapat sama-sama belajar dari pengalaman ini. Tapi, kalau baca, tolonglah baca sampai habis supaya korang faham cerita sepenuhnya dan membaca pengajaran yang cuba aku sampaikan.


* * * * * * *


Ceritanya macam ni. Aku nak berhenti kerja sebab dapat kerja di company lain and memandangkan jugak projek di Sibu ni dah habis. Oleh kerana company ni mempunyai reputasi buruk melayan pekerja-pekerja yang nak berhenti, maka ramai yang menasihatkan supaya hantar notis 24 jam sahaja instead of 2 bulan kalau mengikut kontrak. Sebabnya, once surat resign dihantar je nanti, akan ada banyak benefit yang ditarik balik especially return ticket and transfer benefit. Transfer benefit ni termasuk menghantar barang-barang pulang ke kampung halaman. Jadi, fikir punya fikir, walaupun ramai yang menasihatkan supaya 'main kotor' and resign hanya bila aku dah di transfer balik, tapi aku tetap dengan keputusan untuk menghantar 2 bulan notis sebab I do think that it is the right thing to do.


Maka, setelah surat resign dihantar, as expected memang dia tak kasi return ticket and transfer benefit. Tapi sebab dah expect maka aku sangat redha. Taknak kasi pon takpelah. Okay then, since I am a contract staff maka aku adalah eligible untuk dapat sedikit bonus if I complete my contract. Tapi, aku diberitahu yang aku takkan dapat that bonus sebab aku dah resign walaupon aku cukup bekerja 2 tahun mengikut kontrak. Walaupun agak frust, tapi aku macam redha sebab aku percaya pada rezeki. Walaupun itu hak aku, tapi aku just anggap takde rezeki kat situ and takpelah. Just let it go.


And one fine day, aku dapat email daripada HR informed that dia akan released gaji second last month's (November) salary and last month's salary 2 minggu lambat dari sepatutnya. 


COME ON MAN! THIS IS TOO MUCH! 


Gaji December tu takpe lagi sebab ada something pasal Income Tax and pasal kot-kot ada unsettle hutang ke. Lagipun kinda expect so I already have my back up plan. But November salary? Agak-agaklah weh. Dah lah tengah sengkek ni. Nak beli tiket balik since dia tak kasi tiket lagi, nak berjoli lagi, nak berjalan-jalan pusing Sarawak buat kali terakhir lagi. Mana nak korek lagi weh? Adoi~


Bila jadi macam ni, mulalah terdetik dalam hati menyesal tak sudah sebab kunonnya berbuat baik dengan menghantar 2 bulan notis and mulalah menyesal tak 'main kotor' and tak dengar nasihat orang-orang yang menasihatkan supaya hantar 24 jam notis je. Mulalah jugak terfikir yang buat baik tak dibalas baik and macam-macam penyesalan lagilah. And mulalah perasaan benci terhadap company muncul dan bersyukur sebab dah dapat company lain.


Jadi, memang tak puas hati. Bila tak puas hati, takkan settle kalau tak luahkan. Kalau luahkan, kena luahkan pada orang yang betul barulah action akan diambil.


Maka, aku decide to NOT to go through HR department and go straight to the CEO. Aku pun mengarang "surat cinta" kepada CEO company. Tujuan surat tu, selain meluahkan perasaan yang tak puas hati sangat tu, bukan mintak apa yang dia tak provide, tapi cuma mintak gaji aku seperti biasa supaya aku dapat settlekan hal-hal perpindahan aku dengan duit sendiri. And aku cakap, kalau betullah ini memang procedure syarikat, tolonglah tulis semua benda dalam Terms and Condition supaya employee faham. Supaya employee takkan tak puas hati and takkan menyusahkan employee. And memang aku tulis semua darilah pasal return ticket sampailah ke gaji November. Alang-alang tulis, tulislah semua sekali, kan?


Esoknya setelah surat dihantar aku dapat phone call dari HR Manager. Setelah dapat "surat cinta" aku tu diorang cakap diorang akan provide flight ticket and kasi transfer benefit. Regarding the bonus, ada miscommunication kat situ sebab dia cakap sebenarnya memang aku dapat sebab aku tamatkan contract aku dengan jayanya. And pasal gaji dia boleh tolong prepare cheque siap-siap and 1hb nanti call staff dia ingatkan suruh masukkan cheque dalam bank aku.


Ha, kan senang itu macam.


Pengajaran yang aku buat daripada hal ni:
  1. Walaupun kita dah expect the worst situation yang akan jadi, mungkin benda akan jadi lagi teruk. Maka, silalah bersedia siap-siap.
  2. Jangan menyesal berbuat baik. Percaya, Allah tu Maha Adil. Keadilan tu akan terserlah, cuma cepat atau lambat je.
  3. Jangan menyesal dengan apa yang kita dah buat. Benda dah jadi dah pon. Menyesal pon tak guna.
  4. Bila tak puas hati, luahkan kepada yang berkenaan. Kalau orang yang kita tak puas hati tu tak tau, macam mana tindakan akan diambil. 
  5. Bila tak puas hati, communicate. Tanya. Mungkin ada miscommunication kat mana-mana. Cuba kalau diam je, ha kan dah tak tau apa yang sebenarnya.
  6. Usaha. Walaupun usaha terasa macam tak berbaloi, still berusaha. Untung-untung membuahkan hasil. Kalau tak buahkan hasil pon tak rugi apa-apa pun sebab apa lagi nak rugi, dah rugi habis dah. 
  7. Jangan takut menegakkan kebenaran. Kalau itu bermakna kena mengadap CEO, pergi je ngadap. Apa nak takut? Hahaha~
  8. ...and ikhlaskan niat. Kalau tak dapat benefit kat kita pon dengan usaha kita tu, harap-harap orang selepas kita yang akan mendapat kesenangannya.

Kesimpulannya, cuba kalau aku terima je keadaan sebenarnya, mesti aku tak dapat happy ending macam ni. Mesti sampai bila-bila aku rasa marah terhadap company ni and tak recommend sesiapa kerja kat sini. Tapi, sekarang dengan bangganya saya boleh kata; saya sayang company saya. Haha~ *sila muntah*


Maka, itu jelah cerita saya yang panjang lebar. Semoga korang pon dapat belajar sedikit sebanyak daripada pengalaman aku ni. Hee~


by,
Aimi Zubir yang berjaya jugak menaip dengan panjang lebar walaupun entah berapa kali terhenti-henti...



Wednesday, October 31, 2012

Perbincangan Mengenai Situasi Hati dan Perasaan

Sebelum bermula, ingin saya tegaskan 2 perkara yakni:

  1. Ini BUKAN situasi sebenar tetapi situasi yang diubah untuk menggambarkan situasi sebenar
  2. Ini BUKAN situasi diri saya sendiri tetapi diri orang lain.

Watak 1 | Adam
Berjumpa dengan Adam selepas putus cinta dengan first love. Rasa suka bertukar menjadi sayang dan akhirnya bertukar menjadi cinta. Sudah berangan-angan mahu menamatkan zaman bujang dan meneruskan kehidupan sehingga ke akhir hayat bersama Adam. Adam tak menjanjikan kehidupan yang mewah tetapi cukuplah makan pakai sehari-hari. 

Hari demi hari berlalu, rasa cinta terhadap Adam kian menebal. Sehinggalah pada suatu hari sesuatu perkara berlaku. Adam membuat suatu keputusan yang mengakibatkan hati terasa kecil. Walaupun rasa sayang masih menebal tetapi hati perempuan yang merajuk manakan boleh dipujuk sesenang-wenangnya.


Watak 2 | Johan
Sedang hati merajuk diakibatkan perbuatan Adam, Johan datang menghulurkan salam perkenalan. Johan datang memberi satu harapan yang telah lama dinantikan. Johan menjanjikan kehidupan yang lebih mewah jika dibandingkan dengan kehidupan bersama Adam. Johan menjanjikan satu hidup yang baru dengan environment yang baru yang lebih adventure. Salam perkenalan disambut mesra walaupun perasaan sayang dan cinta masih menebal terhadap Adam. 

Perasaan sayang terhadap Johan mula dipupuk. Perasaan cinta terhadap Adam cuba dilupakan. Tetapi, semakin lama cuba melupakan Adam semakin itulah perasaan cinta itu bertambah-tambah. Hari demi hari air mata tumpah mengenangkan Adam. Tetapi hati yang merajuk masih belum dapat dipujuk


* * * * * * * *


Suatu hari, Adam datang memujuk dan menjanjikan perubahan. Adam berjanji akan berubah demi memujuk Si Jantung Hati untuk bersamanya. Adam masih sayangkan perhubungan itu dan tidak mahukan perkara sekecil itu merosakkan perhubungan yang dibina sekian lama. Tetapi, Adam sebenarnya sudah agak terlambat memandangkan salam perkenalan daripada Johan telah disambut dan telah memberikan harapan kepada Johan. Dan sekarang hati masih berbelah bahagi siapa yang patut dipilih.


Perlukah memilih;
  1. Adam yang merupakan cinta hati tetapi telah melakukan sesuatu yang mengecilkan hati dan mengakibatkan hati merajuk. ATAU
  2. Johan yang sedia menerima diri seadanya dan menjanjikan kehidupan yang baru dan lebih baik.


Jadi, tolonglah saya membincangkan persoalan ini supaya otak dapat berfikir dengan lebih waras dan hati menjadi semakin tenang.


Thank you in advance!


by,
Aimi Zubir yang tahu mesti ramai orang akan tertanya-tanya siapakah watak yang dimaksudkan. Hanya mereka yang berkenaan je akan tahu maksud di sebalik cerita ini...

Wednesday, October 17, 2012

Wordless Wednesday | Reasons to be Fit




by
Aimi Zubir yang ada banyak lagi reasons to be fit...

Thursday, October 11, 2012

Misi Mandi-Manda di Kuching

Minggu selepas berwhite water rafting di KKB, iaitu minggu lepas, adalah minggu di mana aku dan kawan-kawan sekerja (ayat skema gila) pergi mandi manda di Kuching. Plan asalnya adalah nak pergi kawasan-kawasan yang berdekatan Sibu je seperti Julau or Belawai untuk mandi manda tapi tiba-tiba pulak plannya dah sampai ke Kuching. Actually macam berkira-kira mahu ke sebelah Bintulu / Miri or ke Kuching but at the end we decided to go to Kuching. 


Day 1| Perjalanan dimulakan pada hari Jumaat petang. Itinerary asal nya adalah seperti di bawah ni. Just a short trip yang akan balik ke Sibu pada hari Ahad. Tapi lastnya, hari Ahad masih bersukaria di Kuching dan berangkat balik ke Sibu pada Subuh pagi Isnin.

Itinerary asal


Day 2 | Bermulalah aktiviti bermandi manda. Seperti perancangan, awal-awal pagi akan bertolak ke Ranchan Recreational Park a.k.a Taman Rekreasi Ranchan di Serian. Yakni lebih kurang 52 km away from Kota Samarahan. Taklah besar mana rupanya. Tapi, cukuplah untuk proses bermandi manda dan menangkap gambar. 

Gambar sebelum memulakan aktiviti


Sebenarnya aku nak melopat dari atas batu, tapi takde geng ah.


Oh?


Sebab ada seorang colleague yang ada camera best, maka banyak gila gambar best. Lagipon, modelnya kan best. Hakhak~ 


Malam, sebelum memulakan aktiviti makan-makan, haruslah pergi berjalan-jalan dulu kat Kuching Waterfront. Takde kerja lain, hanya menjadi model. Aku menjadi director cum model. Tulah gambar best-best *tepuk bahu sendiri*. Gambar cuba try tengok kat Facebook aku. Malas nak share kat blog ni, banyak sangat. Hee~

Eh, eh. Comel kan yang depan sekali tu? *sila muntah*


Photographer meroyan tak dapan masuk dalam gambar. Sori Encik Photographer. Hehe~


Day 3 | Kalau mengikut perancangan aktiviti di hari ini adalah mandi manda di Santubong Falls. Btw, pencarian waterfalls adalah melalui website waterfallsofmalaysia.com. Menarik jugak web tu, siap bitau GPS coordinate and kesusahan mau pergi ke waterfalls yang korang pilih tu. So, untuk hari ni kunonnya Santubong Falls lah yang terpilih oleh kitorang. So, awal-awal pagi dah meneruskan misi ke Santubong. Bayaran masuk dalam lebih kurang RM8 seorang, tapi entah apalah kemudahan yang diberikan sehingga melayakkan pembayaran sebanyak tu. Kenapa aku cakap macam tu? Sebabnya, nilah aku nak cerita ni.

Haruslah bergambar dulu di pintu masuk...

...dan di mana-mana ternampak signboard yang boleh dijadikan bukti


Masa sesi pendaftaran / pembayaran tu, penjaga kawasan tu inform, "Ikut trail biru ye untuk pergi waterfall besar. 15 minit je perjalanan ke situ. JANGAn ikut trail merah, trail merah pergi naik Gunong Santubong and pergi waterfall kecik." So, dah dapat pesanan macam tu, mestilah kitorang dok ikut trail biru je. Dah cakap 15 minit je, sekejap je tu kan? Oklah dengan kitorang yang tak berpakaian untuk masuk ke hutan and berjunggle trekking. 15 minit berlalu, tak dengar bunyi waterfall langsung. Masing-masing kepenatan sebab tak mentally and physically prepared untuk berjunggle trekking. Kawan-kawan yang lain siap pakai selipar jepun and aku dengan bag yang macam nak pergi pasar, dengan tuala kat atas bahunya. Masing-masing tak tau ke mana arah tujuan, redha and ikut je laluan biru. Sampai satu tempat, nampak air terjun kecik and ada sepasang couple tengah mandi. Pelik jugak. Takkan ni je? Mulut tu berat je nak tanya. Kaki tu berjalan lagi sampai at one point semua dah penat berjalan and decided to stop makan sambil berfikir.

Tudung senget-senget pon sibuk nak "Peace" jugak


Setelah berfikir secara tenang dan waras, kitorang berpendapat bahawa mungkin air terjun yang kitorang jumpa tadi adalah main air terjun dan oleh kerana kitorang dah terlepas, maka kitorang decided untuk teruskan perjalanan dan keluar ikut the other end yang mana kitorang pon tatau boleh tembus ke tak. Tapi, redha jelah daripada berpatah balik melalui jalan yang susah tu. 

Tak sengaja tetibe berjunggle trekking


Setelah hampir 2 jam, misi mencari air terjun yang gagal, dapat jugak kitorang keluar dari hutan ke jalan besar. Hajat di hati nak mandi air terjun, rupanya dapat mandi air peluh je. Hee~ Dah keluar hutan, terjumpa dengan couple yang kitorang jumpa tengah mandi tu di cakap rupanya kena ikut trail merah, baru leh jumpa air terjun best. Ceh! Hampeh nya penjaga tempat, dah lah bayar mahal, salah info pulak. Btw, it was a good experience, cumanya sebab mind set lain, tapi lain jadinya tu yang frust tu. Oh, and lagipun takde air sebab air sungai tengah kering kalau tak kitorang memang akan lalu sepanjang sungai semasa berjunggle trekking. Tapi, bukan ke patutnya penjaga tempat tu bagitau info-info sebegitu? Adoi!

Tengoklah gaya kitorang berjunggle trekking


Tapi, hikmahnya tak jumpa waterfall di Santubong adalah kitorang pergi ke Matang Waterfall yang best gila nak mampos. Baca sekali lagi. Best giler nak mampos. Yelah, sebab niat asal kan pergi Kuching naik mandi manda, setakat mandi peluh tak yah lah pergi jejauh. Haha~ So, we've decided to give Matang Family Park a try. Asalkan dapat mandi, and tak payah jalan jauh, semorang pon ok. So hasilnya; walah! Memang terbaiklah. Dahlah tengah hujan, air sangat deras maka sangat best walaupon sedikit menakutkan. 

Terbaik weh!


Best kan gambar kitorang ni? =)


Day 4 | Perjalanan pulang ke Sibu. Ingatkan hidup akan aman damai sehingga ke Sibu. Tetapi, ternyata silap tekaan aku. Boleh pulak terserempak dengan Bos di R&R. Oh no! Walaupun sama-sama ponteng kerja, tapi sebagai pekerja yang dedikasi, hati manakah akan tenang bila bos anak-beranak makan di sebelah meja? Haih lah. Apalah nasib badan. Muehehehe~



After all, misi mandi-manda di Kuching adalah SUCCESS! Sangat best dan seronok walaupun sangat meletihkan. Dengan gambar yang cantik-menarik-memang-da-boom, memang best ah! So, can't wait for next picnic trip this weekend pulak. Wee~


by,
Aimi Zubir yang tiap-tiap minggu masuk air sejak dari Pulau Redang. Ni pon dah start ting tong dah. Eerk!

Wednesday, October 10, 2012

White Water Rafting di Kuala Kubu Bharu

Memandangkan aktiviti setiap minggu adalah padat semenjak dari Pulau Redang, maka perlu mengambil masa yang tak berapa nak banyak untuk mengupdate setiap aktiviti. Walaupun sebenarnya perlu mengikut turutan, tapi takpelah. Kita skip Pulau Redang dulu sebab gambar dari seorang photographer belum diperolehi. Maka, kita mulakan dengan White Water Rafting di Kuala Kubu Bharu.




White Water Rafting memang sentiasa ada di dalam wish list aku. Teringin sangat nak buat tapi ini baru berkesempatan nak buat. Dan bila dah buat memang best sangat-sangat best and rasa nak buat lagi di tempat-tempat lain pulak. Eh, eh. Tapi kalau korang ajak aku buat kat KKB lagi pon, aku nak. Jom!



Aktiviti dimulakan dengan briefing oleh mereka yang berpengalaman. Diorang akan brief dari "How to Raft", "Dos and Donts While Raft" sehinggalah ke "What to Do When Emergency". Cara penceritaan mamat tu memang kelakar, tapi sebenarnya apa yang dia bagitau tu semua rupanya kitorang experience sendiri. Mula-mula dengar memang menakutkan (walaupun kelakar), tapi bila dah experience sendiri memang syok and nak lagi. Boleh tak nak lagi? Hahahaha~



Semua orang akan diberi rafting gears sendiri consist of Paddle, Helmet, and Life Jacket. Setiap raft boleh muatkan 4-6 orang tak termasuk guide. Hari tu, sebab kitorang terpilih raft yang kecik maka, kitorang naik raft berlima plus 2 orang guide, sorang depan, sorang belakang. Maka kesemua di atas raft adalah 7 orang. And memandangkan raft yang dinaiki adalah raft kecik, maka kebarangkalian untuk terbalik adalah lebih tinggi dibandingkan dengan orang-orang yang naik raft yang lebih besar. 


Pengalaman aku berwater rafting, sekali semorang terkeluar daripada raft. Sekali raft terbalik dan mencampak semorang, sekali 2 orang tercampak dari raft and terpaksa menyelamatkan diorang and sekali sengaja suka-suka terbalikkan diri ke dalam sungai. Wee~


Masa first time tercampak keluar daripada raft tu, memang nervous gilerr. Maklumlah, first time. Tapi dah dipesan, if terjadi apa-apa, jangan menggelabah. Lagipon, kan memang pakai life jacket so apa pun kita akan timbul jugak. Just hold your breath and tunggu masa badan timbul di atas permukaan dalam 4-5 second. Lepas tu, pegang tali dekat bot and tunggu kawan-kawan atas bot untuk tarik kita naik atas bot. And guess what, ingatkan tak larat diorang tarik aku naik atas bot, rupanya aku ni taklah berat mana. Hakhak~


Kali kedia bila raft terbalik adalah paling menakutkan. Sebab masa terbalik tu, aku perasan ada makhluk-makhluk Allah berada di bawah aku. Kesiannya kat diorang. Haha~ Lepas tu bila timbul di permukaan, permukaan tu gelap sebab rupanya aku berada di bawah raft. Tak tau mana nak pegang, yang aku nampak adalah satu tangan seorang manusia yang tanpa fikir panjang terus aku berpaut kat tangan tu sebelum aku dapat keluar dari bawah raft and mencapai tali yang dicampak dari raft sebelah. Memang menakutkan tapi bila dah selamat naik atas raft balik, syiok weh! Kami mau lagi!


Kali ketiga. Aku elok je berpegang kat raft. Lagipon dah nampak photographer sedang ready kat atas batu. Makanya, siap possing dulu lah. Lepas tu, tetiba aku nampak orang kat depan aku, Kak Jun, tengah "terbang". Gila aku menjerit sekuat hati, "Kak Juuuuuuuuuun!" Tapi, aku tak sempat selamatkan dia sebab dia dah tercampak keluar dari raft. Masa sesi menyelamatkan mangsa yang tercampak tu, aku tak perasan rupanya mamat kat belakang aku pun dah tercampak keluar, and aku pelik bila orang yang diselamatkan bukanlah Kak Jun. Dah sudah, mana Kak Jun ni? Rupanya dia dah ada kat depan raft. Menggelabah jugak lah sebab ingatkan dia kat belakang padahal tengok belakang takde tanda-tanda ada orang pon. Tapi, mujurlah selamat semuanya tanpa ada apa-apa incident yang terjadi.


Nampak tak kaki Kak Jun dah naik ke atas?

Struggling untuk mengekalkan diri di atas raft

Sesi menyelamatkan mangsa-mangsa yang tercampak


Kesimpulannya, adalah event yang sangat best dan menarik dan memang akan diulangi suatu masa nanti sekiranya ada geng dan kesempatan. Oh, and duit of course. *wink*

Sesi berposing di atas batu

Walau apa pon sedang terjadi, kalau nampak kamera perlu senyum!



by,
Aimi Zubir yang berbangga kerana berjaya menghabiskan satu entri, tapi perlu menghabiskan banyak entri yang lain lagi. and punyalah tahap pemalas sampai watermark pon malas nak taruk...

Monday, October 01, 2012

Bila Blog Bersawang

Samada hidup tu bosan sangat, sampai tak ada apa perkembangan dan tak ada apa yang hendak diceritakan, ataupun hidup tu busy sangat sampai tak ada masa nak mengupdate blog. 


In my case, nak kata bosan, tak adalah bosan pon. Banyak benda yang boleh diceritakan. Banyak perkara menarik yang boleh dikongsi. Ada percutian ke Redang dan sesi bermain water rafting yang best gileeeer tapi... entahlah.



Mungkin lebih kepada malas. Mungkin jugak sebab ramai sangat pembaca senyap sekarang ni, maka kena mengcover penceritaan terutamanya penceritaan mengenai hati dan perasaan. Nanti habis semorang tau yang rupanya dalam hati aku ni ada taman bunga rupanya, kunon je nampak cam ganas. Hahaha~

Serius, bukan aku cuba cipta alasan. Buktinya banyak entri-entri yang telah siap yang aku tak publish. Yang aku biar je bersawang dalam Draft Folder. Padahal, best sebenarnya cerita-cerita yang aku nak cerita tu. *puji diri sendiri* Tapi, tulah. Sape suruh tulis jujur sangat? Cover-cover lah sikit Aimi oi.

Instagram pun dah tak selamat. Baru-baru ni aku dapat tau yang ada orang menggunakan Instagram aku untuk menstalk orang lain. Sebenarnya macam dah tau pun sebab "orang tu" selalu kantoi like gambar-gambar aku padahal tak Follow aku pon. Kantoi sebab aku dapat notification yang dia like gambar aku, tapi bila aku bukak Instagram tak ada pon nama "orang tu" like gambar aku. Mungkin tertekan kot. Tapi aku tak kisah sangat bab tu cuma aku taknak dipersalahkan oleh orang yang distalk tu kunonnya aku lah yang sibuk post gambar dia and habis orang tau apa yang dia buat. So, macam menjadikan aku berhati-hati takleh nak post gambar sesuka hati. Haih lah~ Susah jugak.

So, benda-benda kalau dah susah camni yang malas tu. Terpaksa cover-cover dan bila ada idea pon terus terbantut sebab memikirkan banyak benda dan faktor. Memanglah kita hidup dalam komuniti tak boleh fikir diri sendiri je, kena fikir sensitivity orang di sekeliling, tapi bila dah fikir, camnilah jadinya. Biar je blog bersawang. Biar je Instagram penuh dengan muka sendiri.

Kesimpulannya, nantilah saya update pasal Redang and Water Rafting. Hee~


by,
Aimi Zubir yang pantang dapat peluang melalut...

Monday, August 27, 2012

Raya 2012


Raya 2012. Agak meriah dan best sehingga tiada masa untuk mengupdate blog.


Sehingga masa itu sampai, enjoy the rest of your raya.


XOXO,
A.

Tuesday, August 14, 2012

Mimpi

Korang percaya tak pada mimpi?


Aku selalu rasa mimpi tu adalah mainan tidur. Selalu tak ambil port and tak cuba memikirkan sangat apa yang dimimpi. Kalau jalan cerita menarik dan kelakar dan melibatkan orang sekeliling, aku akan cerita dekat orang sebab rasa macam best. Tak lebih dari tu.


Tapi semalam.


Aku dapat mimpi lain macam. Mimpi yang menyebabkan aku terjaga dari tidur pukul 4 pagi. Mimpi yang menyebabkan aku celik-celik mata terus mengGoogle apa tafsirannya. Mimpi yang menyebabkan bulu roma berdiri tegak.


Bila dah Google, lagi tinggi bulu roma aku berdiri tegak. Lagi bulat mata aku terbukak. Lagi cepat dan pantas aku ke bilik air dan mengambil wudhuk.


Subahanallah.


Betul ke apa yang aku mimpi? Betul ke apa yang aku baca tentang tafsirannya? Kalau semuanya betul, maka aku adalah antara orang yang bertuah. Amat bertuah. Tiada kata-kata yang boleh menggambarkan perasaan aku.


Kerana mimpi itu jugak, sesuatu yang lain terjadi. Sesuatu yang menunjukkan betapa besarnya Allah dan betapa kecilnya aku. Sesuatu yang tak pernah aku rasa sebelum ni. Sesuatu yang menyebabkan aku insaf seketika. Sesuatu yang aku tak pasti adakah ianya cuma perasaan aku ataupun ia adalah petunjuk dari Sang Pencipta.


Haih~


Yang pastinya, mainan tidur atau tidak, aku tetap bersyukur diberi pengalaman sebegitu.



by,
Aimi Zubir yang bukan taknak berkongsi, tapi tak tau macam mana penerimaan orang terhadap mimpi dan tafsiran tersebut...

Monday, August 13, 2012

Di Mana Hilangnya Mood Raya?

Menjelangnya hari raya.


Selalunya mesti berperasaan excited. Tambah-tambah bila dah nak dekat-dekat nak raya. Sibuk lah fikir persiapan raya, baju raya, duit raya, kuih raya and macam-macam lagilah. Lepas tu mesti berperasaan gembira bila mendengar lagu raya berkumandang di radio.


Kali ni tak rasa pon.


Tak sampai seminggu nak raya. Tak terasa pon. Terasa macam biasa je. Dengar lagu raya kat radio pon rasa macam nak tutup radio. Nak kira duit raya nak bagi kat orang pon malas. Nak beli baju raya pon macam takde feel. Baju kurung raya pon kalau tak ada orang belikan dan hantar kat tailor alamatnya memang pakai baju lama je lah.


Apa nak jadi ni Aimi?


Nak kata sebab berada di perantauan, macamlah tahun lepas tak berada kat perantauan. Tapi, perasaan tahun lepas tak macam ni pon. 


Haih~


Gambar semasa bulan puasa tahun lepas




by,
Aimi Zubir yang berharap mood yang hilang akan kembali sekembalinya aku ke kampung halaman...

Friday, August 10, 2012

Aurat

One fine day, a friend came to me and said;


"Aimi, you ada baca tak dekat Facebook sekarang yang diorang kata inner tu haram?"


...and I said that I already knew about that sebab inner tu ketat dan mengikut bentuk badan. Dan dengan muka peliknya dia berkata;


"Tapi, kenapa you pakai jugak? Bukan you selalu mengikut hukum ke?"


*terdiam*




Ada beberapa isunya di sini. First, mengenai pengharaman inner. Inner adalah contohnya membungkus aurat. Di mana aurat ditutup tetapi bentuknya masih kelihatan. Absolutely bukan menutup aurat dengan sempurna dan of course bila tak sempurna adalah haram. Seperti memakai baju ketat, kan ke haram? 


Isu kedua. Mengenai kenapa aku masih memakainya walaupun aku tahu bahawa ianya haram? Sebab aku tengah cuba memperbaiki diri aku. Perubahan itukan memerlukan masa dan perlukan step-by-step. I know it's not an excuse, but at least I'm trying. Mungkin perubahan aku tu sedikit perlahan, jadi doakan supaya suatu hari aku akan berubah menutup aurat dengan sempurna.




Isu ketiga. Mengenai aku yang selalu mengikut hukum. Aku pun manusia biasa macam si Bertanya. Masih panjang perjalanan hidup aku dan masih banyak yang perlu aku belajar. Iman aku masih senipis kulit bawang yang bila-bila masa boleh terkupas. Aku cuba sedaya upaya untuk mengikut suruhanNya dan meninggalkan laranganNya, cuba untuk melaksanakan apa yang wajib tetapi itu tak bermakna aku lebih baik daripada si Bertanya. Sebab at the end, status kita adalah sama iaitu: HAMBA ALLAH.


Jadi, sama-samalah kita berusaha melengkapkan diri menjadi sebaik-baik hamba dan sama-samalah kita berdoa semoga diberi petunjuk dan hidayah untuk berada di landasan yang betul. 



by,
Aimi Zubir yang selalu ditegur oleh adik-adik sendiri bila keluar rumah dengan memakai baju lengan pendek...

Thursday, August 09, 2012

Bila Rasa Hidup Tak Ada Kemajuan

Hari ini sepatutnya lebih baik daripada semalam.


Sepatutnya. Tapi, bila difikir-fikir dan bermuhasabah diri, terasa diri ini sebenarnya tak lebih baik pon dari semalam. Mungkin pandangan orang sekeliling dan pandangan diri kita sendiri adalah berbeza. Tapi hanya kitalah yang kenal dengan diri sendiri dan mungkin menjadi orang yang paling layak untuk menjudge diri sendiri.


Haih~


Perasaan macam ni datang sekali-sekala. Tapi dengan kedatangan yang sekali-sekala tu jugak yang menyebabkan hati menjadi kurang tenang. Menyebabkan otak penat berfikir di mana salah dan silapnya. Dan juga menyebabkan diri ini menjadi down. Tambahan pula bila mengetahui punca kegagalan hari ini kurang baik daripada semalam adalah diri sendiri. Kalaulah boleh menyalahkan orang lain di atas kegagalan sendiri kan senang? Dengan lantangnya boleh berkata, "Bukan salah aku aku jadi macam ni. Dia tu yang salah." Kalaulah sesenang tu, tak kan lah aku akan merasa seteruk yang aku rasa sekarang. Kalaulah sesenang tu, boleh aku terus bersemuka dengan si pesalah dan bertanya, "Kenapa kau buat aku macam ni?"


Life is not that easy.


Untuk berubah, perlukan masa. Perlukan dorongan. Perlukan penerimaan. Perlukan peluang. Di mana nak cari semua tu aku pun tak tau. Yang aku tau, the first thing yang perlu diubah adalah attitude. Sebab aku tau, penyumbang terbesar kepada permasalahan ini adalah attitude. Dan sekiranya attitude masih tidak berubah, maka selama-lamanya hari ini akan sama dengan semalam.


Fikir-fikirkan lah.


by,
Aimi Zubir yang rasa ramai orang akan pening dan confius dan ada jugak yang akan tertanya-tanya mengenai entri ini...


Tuesday, August 07, 2012

It's been a long time


Paintball

Wall Climbing


Lamanya rasa dah tak melakukan aktiviti sebegini. Takpe, bukan lama dah pon nak duduk di Sibu, paling lama pun mungkin sampai hujung tahun which is only a few months to go. Nanti dah kembali ke kampung halaman, banyak benda yang dah lama tak buat boleh buat balik. Tapi nanti lain pulak kekangan dan alasannya seperti:

  1. Duit
  2. Kenapa duit? Kerana bila saya bekerja di kampung halaman, gaji saya akan berkurangan. Maka mestilah saya harus berkira dan menapis segala aktiviti yang akan dilakukan. Maka harus mengkategorikan yang mana keperluan dan yang mana adalah nafsu semata-mata.

  3. Kawan-kawan
  4. Kawan-kawan kan semakin berkurangan sekarang? Semua sudah ada komitmen sendiri dan sudah tak ada masa nak buat aktiviti-aktiviti sebegini. Jadi, haruslah mencari kawan-kawan yang baru yang sudi. *macam sedih tak ayat?*

  5. Masa
  6. Balik kerja pukul berapa? Harus menempuh jammed lagi. Kalau weekend pulak, nak kena bahagikan masa untuk banyak perkara dan kena bahagikan masa untuk banyak orang. Jadi? Masa adalah limited.

Tapi, itulah. Kalau taknak tu, macam-macam alasannya, kan? Kalau nak tu, mestilah boleh diusahakan. Tapi, alasan-alasan tu bukanlah digunapakai untuk dua aktiviti ni je. Semua aktiviti lain pon adalah berkonsepkan sama. Eh, tapi sebenarnya masih tak tau apakah nasib saya selepas ini. Masih di bawah company yang sama, ataupun sudah bertukar company kah, atau masih merantau. Jadi, kita tunggu dan lihat, sebab saya sendiri pon tak tau apa nasib saya. =)


by,
Aimi Zubir yang tak sabar nak tau apa nasib diri sendiri selepas ini...

Wednesday, August 01, 2012

Tips ke Korea

It's been more than two weeks three months after my Korea trip, and still haven't blog about it. Biasalah, being Aimi-yang-sangat-busy menyebabkan tak sempat untuk memblog walaupon I love to blog. *typical me* Jadi, dengan rasa merendah diri saya akan memberikan tips untuk ke Korea in case korang semua mahu menjejakkan kaki ke Korea. dan entri ini sangat panjang memandangkan saya terus berkongsi cerita saya di sana. 2-in-1 lah senang, kan? Hehe~


Apa yang penting semasa travelling adalah costaccommodation, makan, transportation, dan where to go. Itu adalah main important things untuk travelling ke mana-mana pon. Semua itu perlu clear sebelum memulakan upacara melancong. and for tempat-tempat yang tidak menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantara, extra preparations need to be done. Jadi, jom mulakan!
  1. Cost
  2. Total cost aku adalah kurang daripada RM2500. Itu adalah termasuk flight tiketaccommodation, makan, shopping and segala entrance fees. Saya rasa harga itu adalah murah untuk ke Korea. So, saya sangat berpuas hati dengan trip saya ini dengan budget trip tapi sangat menggembirakan. 

  3. Accommodation
  4. Selalunya, travelers seperti saya yakni mereka yang mempunyai limited budget ataupon digelar backpackers, akan tidur di Guest House. Di Korea, Guest House ni macam dorm lah, so harga dia agak murah kalau nak compare dengan hotel. Di Korea, saya duduk di J-Guesthouse. Banyak lagi guest house yang lain seperti Seoul Guesthouse dan lain-lain jadi korang kenalah pilih yang bersesuaian mengikut budget dan mengikut tempat yang korang nak. Jadi, silalah mengGoogle dan mencari, ye?



    Inilah rupanya tempat kami tidur selama 5 malam. Semua bilik dilengkapi dengan tilam dan selimut, washing machine, tempat masak, peti ais, washing machine (without dryer), tv dan juga sinki. Tapi tak semua bilik ada tv so if you are that lucky (like me) korang akan dapatlah tv. Oh, dan lantai itu adalah bukan lantai biasa, sebab itu lantai termasuk dengan heater. Sangat cool dan saya sangat jakun. Maklumlah, tak pernah pergi negara yang ada banyak-banyak musim macam ni. Hehe~ Ha, dan of course lah ada Wi-Fi, kalau tak macam mana lah saya nak bercommunicate dengan orang tersayang yang jauh di Malaysia dan macam mana jugaklah saya nak mengepos gambar di Facebook mahupon Instagram. Aiceh!


  5. Makan
  6. This is the hard part. Yang susahnya sebab kita pergi ke negara bukan Islam, jadi tak boleh nak makan sesuka hati. Lagipon, sebagai bangsa Melayu yang tegar, maka mestilah mahu perkena nasi jugak kan. So, here's the tip. Bawaklah makanan dalam tin dari Malaysia. Sekarang ni dah banyak jenama seperti Yeo's dan Adabi, jadi boleh pilih je mana yang berkenan. But, despite all those food, mestilah teringin mau makan makanan Korea, kan? Jadi, pergi Itaewon. Itaeewon is the place in Korea where you can find halal food. Tapi, harga memang mahal, tapi what to do? Kata dah teringin~



    Ni salah satu contoh meal kitorang. Rendang ayam dalam tin yang rasanya memang semacam rendang ayam buatan sendiri and Serunding Ayam. dan nasi itu adalah nasi yang dibeli dari 7 Eleven di Korea. Yups, nasi beli kat 7 eleven (di Korea) je, tapi kena make sure tempat tu ada microwave sebab kena masukkan bekas tu selama 60 second di dalam microwave and ta-da, anda dapat menikmati nasi yang panas dan sedap. So, tak payahlah susah-susah nak bawak beras or nasi dari Malaysia. And untuk panaskan makanan dalam tin, boleh guna microwave atau menggunapakai dapur yang dia kasi. And persoalannya di sini, perlukah anda membawa periuk dari Malaysia?



    Kalau nak bawak periuk dari Malaysia, suka hati lah tapi kan lagi senang kalau boleh pinjam periuk dari tempat tinggal. Macam apa yang kitorang buat, kitorang bawak sabun Taharah ni siap-siap dari Malaysia and pinjam periuk kat Guesthouse and mulakan operasi mensamak periuk dan pinggan dan cawan. Samak menyamak adalah lebih senang daripada mengangkut periuk belanga? *wink* Korang boleh search tentang sabun ni dan kebolehan sabun ni untuk menyamak dan macam mana caranya untuk menyamak di Google. Tak pon tanya je si penjual sabun.=)



    Seperti yang aku dah cakap kat atas tadi, Itaewon adalah tempat di mana banyak restoran halal dan juga di mana tempatnya boleh mencari barang basah halal seperti daging, ayam dan sebagainya. So, untuk melepaskan keinginan terhadap makanan Korea, kami pon makanlah di Murree Korea Muslim Food di Itaewon. Rasa makanan kat situ adalah sesuai dengan citarasa lidah aku ni, which is quite good. Tapi harganya pon memang sangat expensive. Aku rasa seorang makan dalam RM50 - RM60. Tapi, takpelah. Kalau tak makan, tak merasa pulak, kan?



    Ha, dekat Itaewon kitorang ada beli ayam halal untuk dimasak dengan perencah Ayam Madu Berahim dan dimakan bersama nasi yang dibeli di 7 Eleven. Yummeh!



    Ini adalah Tteokbokki. Makan kat restoran Korea yang betul-betul. Yang jadi berani nak makan tu sebab restoran ni takde serve any kind of daging. Tapi, masalahnya aku dah lupa apa nama kedai ni and kat mana tempatnya. Tapi, aku rasa mungkin kat Insadong kot. Tapi sedap jugak. Jadi, korang silalah Google ye, saya tak dapat nak bantu. Hehe~


  7. Transportation & Where to go?
  8. Ini korang kena plan and tau betul-betul. Kat mana nak sightseeing, kat mana nak shopping. and macam mana nak pergi ke sana. Terutamanya untuk backpackers yang berdikari macam kitorang. If korang naik teksi or kereta sewa, korang still kena plan your trip tapi tak payahlah sampai nak menghafal exit mana or what-so-ever. Dan bab ni adalah sangat panjang dan sangat malas sebenarnya mau mengarang tapi saya akan cuba sedaya-upaya saya untuk menjadikannya menarik. Eh, eh. Salah ayat. Saya akan sedaya upaya menjadikan cerita saya semenarik pengalaman saya di sana. Fighting!



    Seperti Singapura, if you ever been there, pengangkutan utama adalah subway. Maka, kalau korang adalah backpackers yang akan menggunakan bas dan subway sebagai pengangkutan utama, jadi silalah membeli tiket siap-siap. Senang!



    Hari pertama kira dah burn sebab sampai malam then terus je berehat. So, hari kedua inilah aktiviti kitorang, iaitu pergi ke Nami Island. Nami Island adalah sangat cantik dan oleh kerana kitorang pergi masa spring yang bersuhu average dalam 15 - 18 degree celcius maka sangat best untuk berjalan. Tak berapa panas, malahan sejuk lagi. Nami Island ni tempat diorang buat pengambaran Winter Sonata maka banyaklah patung dan gambar Winter Sonata. Nanti korang boleh ambil map and dia ada tunjuk kat mana diorang punya first kiss, kat mana adengan kejar mengejarnya dan banyak lagi lah. Aktiviti adalah sightseeing dan tangkap gambar and sekodeng orang. Kebetulan kitorang pergi adalah time Sabtu so nampak ramai lah mereka yang berdating di sini. Aww~ Transportation kitorang ke sini adalah menaiki bas. Tapi bas kena book siap-siap, kalau tak pon korang boleh naik train tapi dengarnya agak melecehkan. Perjalanan naik bas ambil masa dalam sejam lebih jugak.



    Hari ketiga adalah melawat istana; Gyeongbokgung Palace. Apa yang ada di sini? Melawat dan melihat senibina istana lama Korea di samping melihat-lihat tradisi bangsawan-bangsawan di Korea suatu masa dulu. Senibina kat sini kalau diamati dan dihalusi akan nampak lah patung-patung yang berbentuk binatang yang kelakar seperti tengah menjelir lidah dan sebagainya. Kalau mereka yang amat detail dan meminati sejarah or ada orang yang sudi terangkan, tempat ini adalah menarik.Butif takde orang yang menerangkan korang akan rasa "Apasal aku pergi tempat ni?" Haha, as for me, tak adalah rasa bosan sangat sebab ada Kak Ipah yang sudi ceritakan tentang sejarah and apa yang menariknya di sini. Thanks Kak Ipah! =)



    Namsan Tower. Macam KL Tower lah agaknya. Ni kitorang pergi masa malam. Ingat nak naik sampai atas, tapi sesampainya kitorang kat sana, kaunter baru tutup. Maka, sempat berjalan-jalan di sekitar dan di sekeliling tower je. Ha, and dekat sini ada Locks of Love. Di mana couples kunonnya akan "mengunci" cinta mereka di sini. Memang sepanjang-panjang perimeter kawasan tu adalah penuh dengan locks and ayat-ayat cinta mereka. So, kalau pergi dengan couple, mungkin korang rasa bestlah nak beromantik-romatik di situ. Ahakz! Btw, Buat kali ketiganya di Korea, kitorang jumpa dengan satu family dari Malaysia ni. 3 kali jumpa kat Korea, apalah hikmah di sebaliknya kan? Dah jumpa tiga kali, takkan tak amik gambar kan? Ha, itulah untuk mendescribe gambar kanan-atas tu.



    Alamak. Dah lost count dah ini hari ke berapa dan bila. Hehe~ Ini adalah 63 Building. Ini adalah Building yang tertinggi di Korea, jadi dapat melihat seluruh Korea di atas Sky Deck nya. Kesimpulan daripada melihat keseluruhan Korea, Korea adalah sangat crowded. Sangat! Tak taulah macam mana nak hidup di Korea. Di 63 building ni ada jugak Wax Museum, tapi kitorang tak pergi sebab rasa macam bosan je. and ada Sea World. Yang ni haruslah pergi kan sebab kitorang kan menyayangi binatang. Ehem!



    Banpo Bridge. Konsepnya senang. Air keluar dari bridge dengan lampu-lampu sambil bergoyang dan menari mengikut lagu yang dimainkan. So, macam kagum. Haha. Senang je nak kagumkan Aimi ni, kan? Hahahaha~ Ada time nya, so if mau tengok harus cek time siap-siap. =)


    Untuk melawat, banyak lagi kawasan such as Gwanghwamun Square, Prince Sultan Islamic Mosque, Coffee Prince Coffee shop. Itu yang kitorang pergi, but banyak lagi yang tak sempat pergi. Untuk shopping pulak, Dongdaemun, Namdaemun, dan Insadong. So korang kena rajin search and carik dekat mana nak beli barang kosmetik, kat mana baju yang lagi murah or apa-apalah. Supaya bila korang pergi ke sesuatu tempat tu, korang tau apa yang patut korang beli kat sana.


    *exhausted bercerita*


  9. Must have application
    Smartphones memang sangat berguna untuk traveling overseas. Sebab boleh guna apps pon iye jugak, tapi penting jugak untuk korang connect to kampung halaman. Terutamanya untuk negara maju macam Korea, yang mempunyai Wi-Fi di merata-rata tempat, so korang boleh connects with loves one dan post gambar kat Instagram, Twitter, and Facebook secara LIVE. So, back to the applications, ada tiga yang sangat penting; Jihachul, Learn Korean Lite, Visit Korea.


    Jihachul: penting untuk route subway korang. Tak payah susah-susah pegang map sebab korang boleh refer dalam phone canggih korang je. Download je and bila nak guna tak memerlukan Wi-Fi. Sangat berguna untuk aku masa di sana.

    Learn Korean Lite: Dictionary and simple conversation. Yang bestnya ada suara. So, kalau korang nak cakap ngan orang Korea tapi korang malas nak cakap, then korang tekan Play kat ayat yang korang nak cakap, and pasang volume kuat-kuat. Hahahaha. Tapi, bila Korean tu balas, korang dah tak tau apa yang dia cakap. Habis! Ni pon tak memerlukan Wi-Fi untuk menggunapakai.

    Visit Korea: Ni boleh download dari sekarang supaya korang tau mana nak pergi. Kajilah Korea melalui apps ni. Tapi ni memang nak kena ada Wi-Fi untuk guna, so tak boleh lah nak guna semasa korang tengah nak cari tempat untuk dituju masa di Korea.


Jadi, kesimpulannya. Korea adalah best untuk sightseeing and shopping (especially barang-barang cosmetic, in my case) tapi adalah sangat penat jika pergi sebagai backpackers kerana perlu berjalan jauh dan naik-turun tanga. And yes, memang sangat banyaaaaaaaaaaak tangga. Bukan naik tangga je yang penat, sampai satu tahap turun tangga pon dah mengah. Just because di sana diorang memang mengajar rakyatnya menaiki tangga dengan tidak memprovide escalator, and elevator hanya untuk orang tua dan OKU. Jadi, sila fit kan diri dulu sebelum pergi Korea. =)

Hasil borongan


..dan kalau korang peminat cerita Korea, maka sangatlah best untuk korang pergi ke tempat-tempat yang ada dalam tv. Contohnya, Coffee Price, tempat Winter Sonata and lain-lain. Aku sebagai bukan peminat Korean Drama and K-Pop bagai pon merasakan kegembiraan dan keexcitedan nya, apatah pulak korang, kan? dan pergilah KBS untung-untung boleh jumpa retis. Muehehehe~


Kitorang lah retis tu rupanya 


Tengok, semua nak bergambar dengan si retis. =)


Jadi, kalau lepas ni nak pergi Korea (lagi!) aku nak pergi Pulau Jeju yang mana tak sempat pergi hari tu sebab Pulau Jeju adalah jauh dan teringin nak pergi Lotte World which is the largest indoor theme park yang tak sempat pergi hari tu sebab dah penat sangat. Tapi, aku nak pergi melawat ke tempat lain dulu such as Europe or USA (mampu ke?) sebelum aku revisit Korea. *wink*


So, cepat plan your trip to Korea!






by,
Aimi Zubir yang lega berjaya menyiapkan entri ini selepas berhutang banyak entri mengenai vacation...
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin